VIDEO | Marcel Ciolacu, despre SCENARIUL plecării președintelui Iohannis la CE: „Indiferent câtă lume o să mă înjure, pentru mine este o mândrie!”

Publicat: 15/01/2024, 23:27
Actualizat: 15/01/2024, 23:31

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit luni seară, la Antena 3, despre situația pe care România, dar și întreaga lume o traversează, în anul de grație 2024, unul dintre cei mai importanți din ultimii 30. Premierul a precizat că, în acest moment, contextul  internațional este unul foarte important, precizând că lumea se află, într-adevăr, într-un moment de cumpănă, de nedreptăți și de frustrare acumulată, făcând referire la protestele din România, dar și din Germania.

„De obicei, cele trei funcții s-au împărțit între marile familii europene”

Premierul a vorbit și despre o eventuală candidatură a lui Klaus Iohannis pentru președinția Consiliului European, poziție care ar urma să rămână vacantă în urma anunțului lui Charles Michel privind candidatura sa la alegerile europarlamentare.

Marcel Ciolacu a mărturisit în emisiunea Sinteza Zilei că nu a vorbit cu președintele pe acest subiect, dar că ar fi mândru ca un român, oricine ar fi el, să ocupe o astfel de funcție.

„Speculațiile au plecat de la faptul că actualul președinte al Consiliului a anunțat că va candida primul pe listă în Belgia. La nivelul UE sunt trei funcții importante. Există negocieri întotdeauna. Pentru mine – indiferent câtă lume o să mă înjure pentru ceea ce spun-  mai puțin important este numele, faptul că un român ajunge președintele Consiliului European, pentru mine este o mândrie.

Nu cunosc detalii, nu am avut discuții cu președintele României în privința acestui lucru (n.r.- o eventuală plecare a lui Iohannis la CE). Nu am avut discuții cu vreun lider marcant european pe această perspectivă, dar contextul acesta este. Cutumiar, ar trebui ca statul care are președinția CE – acum este la Belgia, urmând după 1 iulie să fie la Ungaria – să preia și șefia Consiliului.

Sunt scenarii de lucru, care poate să fie domnul premier Orban, președintele Consiliului cutumiar, se poate alege un președinte între 1 iulie și octombrie, când oricum va fi ales noul președinte al Consiliului. Sunt foarte multe speculații și scenarii. De obicei, cele trei funcții s-au împărțit între marile familii europene.

Așa cum ați spus, oamenii hotărăsc cu totul altceva în ultimul timp. Am văzut ce s-a întâmplat în Olanda, vom vedea ce se va întâmpla la europarlamentare când vor fi din toate țările europene. Contextul internațional este foarte important. Este foarte important ca liderii politici din România – la orice nivel, că este Parlament, că este despre președinte, premier, să fie conectați la toate problemele, nu doar la cele europene”, a vorbit Marcel Ciolacu despre o eventuală candidatură a lui Klaus Iohannis pentru Consiliu European.

Frica de Viktor Orban

Liderii UE caută o soluție în vederea înlocuirii lui Charles Michel la cârma Consiliului European. Având în vedere că din luna iulie, președinția rotativă a CE ar urma să fie preluată de Ungaria, de la Belgia, temerile privind posibilitatea venirii unui iliberal în fruntea UE, sperie cancelariile europene.

Bruxellesul este atât de speriat de Orban, încât un europarlamentar finlandez de la PPE a lansat o petiție în Parlamentul European, în încercarea de a priva Ungaria de drepturile sale de vot în Consiliul UE.

Printre celelalte nume vehiculate pentru funcția vizată de președintele Iohannis, se numără și Mario Draghi, dar și premierul Spaniei sau premierul Danemarcei, ambii aparținând familiei politice S&D.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Cine l-ar vota pe Klaus Iohannis șef la Consiliul European? / Analist: Cred că s-ar strânge un jumătate plus unu

Marcel Ciolacu îl susține pe Klaus Iohannis la președinția Consiliului European / Președintele ar urma să susțină un discurs în Parlamentul European

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO