Economia mondială tinde să se RELANSEZE, dar persistă riscurile asociate tensiunilor geopolitice și problemelor financiare

Publicat: 30/01/2024, 19:08
Actualizat: 30/01/2024, 19:18

Economia mondială tinde spre relansare, urmând să aibă o creștere de 3,1% în 2024 și de 3,2% anul viitor, în contextul scăderii inflației, dar persistă riscurile din cauza tensiunilor geopolitice, constată Fondul Monetar Internațional (FMI), recomandând guvernelor să remedieze problemele asociate deficitelor bugetare și să îmbunătățească perspectivele pe termen mediu.

”Relansarea economiei mondiale după pandemie, după lansarea invaziei ruse în Ucraina și după criza costurilor de trai se dovedește a fi surprinzător de rezilientă. Inflația scade mai rapid decât era de așteptat după vârful atins în 2022 (…) În același timp, dobânzile de referință mari aplicate pentru contracararea inflației și retragerea măsurilor de sprijin fiscal în contextul datoriilor suverane mari urmează să afecteze creșterea economică în 2024”, arată Raportul FMI privind ”Actualizarea Perspectivelor Economice Globale”.

Economia mondială ar urma să înregistreze creșteri de 3,1% anul acesta și 3,2% în 2025.

”Creșterea economică a fost, conform estimărilor, peste așteptări în a doua jumătate a anului 2023 în Statele Unite, în numeroase piețe emergente mari și în economiile aflate în dezvoltare”, subliniază FMI.

Statele Unite ar urma să aibă o creștere economică de 2,1% anul acesta și de 1,7% în 2025, în scădere de la 2,5% în 2023. Zona euro va înregistra, potrivit estimărilor, o creștere economică de 0,9% anul acesta și de 1,7% în 2025. Economia Germaniei ar urma să reintre pe creștere anul acesta (+0,5%), iar Franța ar putea avea o evoluție a PIB-ului de 1,0%. Marea Britanie probabil va avea o creștere de doar 0,6% anul acesta, iar Japonia de 0,9%.

Economiile emergente din Asia mențin creșterea economică solidă, deși ritmul activităților încetinește

Blocul statelor emergente din Asia ar urma să aibă o creștere economică generală de 5,2% anul acesta (în scădere de la 5,4% în 2023) și de 4,8% în 2025.

Creșterea economică a Chinei va încetini de la 5,2% în 2023 la 4,6% în 2024 și la 4,1% în 2025. India va avea o evoluție constată a PIB-ului de 6,5% în 2024 și 2025.

Rusia, vizată de sancțiuni occidentale masive din cauza invaziei în Ucraina, ar urma să aibă creșteri economice de 2,6% anul acesta și de 1,1% în 2025.

Experții FMI atrag atenția că economia mondială continuă să fie expusă riscurilor, în special celor asociate conflictelor militare, care generează costuri suplimentare. Printre riscuri figurează și vulnerabilitățile sectorului imobiliar chinez, inflația persistentă, creșterile de taxe care generează perturbări și reducerile cheltuielilor publice, necesare pentru stabilizarea financiară.

Decidenților politici li se recomandă să gestioneze stabilizarea economiei prin ajustarea dobânzilor de referință astfel încât să creeze spații de manevră. Cooperarea poate contribui la contracararea noilor riscuri prin reducerea datoriilor suverane, prin facilitarea investițiilor, prin gestionarea în mod responsabil a sistemelor de inteligență artificială și prin combaterea modificărilor climatice.

”Provocarea decidenților politici pe termen scurt este să gestioneze cu succes ultima etapă a readucerii inflației la ținta vizată, calibrarea politicii monetare ca reacție la dinamica inflației subterane și, în situațiile în care există discrepanțe clare între salarii și presiunile inflaționiste, să le ajusteze prin poziții mai puțin restrictive. În același timp, în multe cazuri, în contextul scăderii inflației și al faptului că economiile absorb mai bine efectele înăspririi fiscale, este necesar accent pe consolidarea fiscală pentru reconstruirea capacităților bugetare în scopul gestionării viitoarelor șocuri”, subliniază FMI, cerând și reducerea deficitelor publice.

Foto: Profimedia

Citește și:

Preocupări privind CLIVAJE sociale în Germania, în contextul în care un partid apropiat de Erdogan vrea să candideze la europarlamentare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
A devenit OBLIGATORIU în toată România. Legea a intrat în vigoare deja
Cum se calculează corect concediul de odihnă. Mulți români nu iau asta în calcul
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei