Prima pagină » Actualitate » Vești proaste pentru această categorie de PENSIONARI! Riscă să-și piardă pensiile de la 1 septembrie 2024 dacă nu completează aceste documente

Vești proaste pentru această categorie de PENSIONARI! Riscă să-și piardă pensiile de la 1 septembrie 2024 dacă nu completează aceste documente

Vești proaste pentru această categorie de PENSIONARI! Riscă să-și piardă pensiile de la 1 septembrie 2024 dacă nu completează aceste documente

Pensionarii care locuiesc în afara granițelor României sunt susceptibili să-și piardă pensiile. Această categorie de persoane în vârstă riscă să nu mai primească venituri de la stat începând cu 1 septembrie 2024.

Certificatul de viață va trebui trimis către casele teritoriale de pensii de două ori pe an, conform Legii 360/2023, care an intrat în vigoare în toamnă. Un document important, certificatul de viață, poate fi folosit pentru a confirma că beneficiarul unei pensii stabilite în străinătate încă trăiește. Acest document trebuie trimis o dată pe semestru, în martie și septembrie. Casele Naționale de Pensii Publice (CNPP) au declarat că certificatul de viață a fost transmis autorităților până acum doar o dată pe an.

„Pentru a se evita efectuarea unor plăți necuvenite către beneficiari nerezidenți în România, a căror situație s-a modificat, cu efecte asupra obligației casei teritoriale de pensii competențe de a achita drepturile de pensie și/sau alte drepturi care se stabilesc și se plătesc de către casele teritoriale de pensii, se utilizează certificatul de viață că și instrument de verificare administrativă.

Astfel, dacă se solicită transferul drepturilor de pensie în străînătate, persoană în cauza este obligată să transmită anual formularul „Certificat de viață”.

Acest document constituie dovadă pe baza căreia se continuă plata drepturilor cuvenite beneficiarilor nerezidenți și trebuie transmis în luna noiembrie a anului în curs.

Beneficiarul nerezident are obligația de a completă Partea B a Certificatului de viață, în față unei autoritati legale (instituții de asigurări sociale/pensii, autorități administrative locale, notari publici, etc) de pe teritoriul statului de domiciliu/ ședere permanentă. Autoritatea legală menționată certifica faptul că Partea B a certificatului de viață a fost semnată personal de titularul drepturilor, completând, în acest sens, Partea C a certificatului”, se arată pe pagina web a Casei Naționale de Pensii.

Începând cu 1 septembrie 2024, pensiile publice din România vor fi guvernate de o nouă lege a pensiilor. Legislația 360/2023 include prevederi semnificative cu privire la transferul pensiilor obținute în România către un pensionar care locuiește în străinătate.
Până la 31 martie și până la 30 septembrie a fiecărui an, pensionarii trebuie să prezinte autorităților ceea ce trebuie să facă pentru an evita pierderea pensiei. Certificatul de viață este o dovadă că persoana care primește ajutor de stat este în viață.

Cum se determină autenticitatea Certificatului de viață

Un pensionar trebuie să semneze acest document în fața unei autorități legale din statul în care locuiește sau locuiește permanent. Autenticitatea certificatului de viață va fi determinată doar prin acest proces. Autoritățile competente pot fi instituțiile de asigurări sociale și pensii, autoritățile administrative locale sau notarii publici. De asemenea, beneficiarul care nu este rezident trebuie să depună din proprie inițiativă certificatul de viață.

Dacă pensionarii care s-au stabilit în străinătate nu transmit certificatul de viață la timp, pensiile lor vor fi suspendate începând cu luna următoare. În plus, dacă beneficiarul prezintă sau comunică certificatul de viață după expirarea termenelor menționate, plata poate fi reluată de la data suspendării.

În prezent, persoana care solicită transferul drepturilor de pensie în străinătate este obligată să transmită un formular anual „Certificat de viață” până la ultima zi a fiecărui a de către Casa Națională de Pensii Publice.

 

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
Moartea lui Felix Baumgartner. „Am încercat să-l reanimez, dar era imposibil. S-a prăbușit ca o rachetă”
Cancan.ro
Nepoții nu mai vor să îl vadă pe Piedone! Fostul șef ANPC a mărturisit care este motivul
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de mărimea unei mingi de golf
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Antena 3
De ce s-a vândut această casă micuță cu 5 milioane de dolari
Digi24
Aeroportul Otopeni. Un autobuz care transporta călătorii la îmbarcarea în avion a ajuns pe DN1
Cancan.ro
Nicușor Dan, alături Mirabela Grădinaru și cei doi copii, în vizită oficială la Salzburg. Ce ținută a ales Prima Doamnă?
Ce se întâmplă doctore
E una dintre cele mai frumoase actrițe din lume și face furori cu aparițiile sale! Ce evită pentru o siluetă de invidiat la 53 de ani
observatornews.ro
Noul plan al Guvernului pentru pensiile speciale: vârsta și veniturile, în vizor. Anunțul lui Nicușor Dan
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Accident grav în Bihor! Un motociclist a murit după o coliziune cu 3 vehicule
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
Cel mai mare deșert din lume nu este cel la care te gândești
Capital.ro
Românii trebuie să-și facă provizii! Alertă Raed Arafat: Minim 72 ore, se poate extinde la 10 zile
Evz.ro
Schimbare neașteptată a vremii. Ce anunță ANM
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O zi petrecută pe o plajă de lângă Dunăre a fost și ultima în viață, pentru doi tineri părinți! Tatăl și-a salvat fiica de 9 luni de la înec, dar el și soția nu au mai avut nicio șansă
RadioImpuls
Imagini feerice cu singura grădină exterioară verticală din România! Se află în București, pe Calea Dudești
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Ar putea solul de pe Lună să susțină o bază permanentă?