Prima pagină » Magazin » „Titanicul ALPILOR” va fi salvat din adâncuri. Vaporul s-a scufundat în 1933

„Titanicul ALPILOR” va fi salvat din adâncuri. Vaporul s-a scufundat în 1933

Vasul „Santis” a fost în serviciu timp de 40 de ani, înainte să se scufunde, în 1933.

Nava este atât de bine conservată încât se poate citi numele de pe ea. În urmă cu 90 de ani, vasul cu aburi Santis s-a scufundat în mijlocul Lacului Constance, cel mai mare lac al Alpilor, situat pe cursul râului Rin și aflat la granița dintre Germania, Elveția și Austria.

Vasul s-a scufundat întocmai ca Titanicul, iar acum, autoritățile vor să-l ridice la suprafață. Cercetătorii luptă contra timpului pentru a salva „Titanicul Alpilor”.

Cum s-a scufundat vasul Santis

La momentul scufundării sale din 1933, Santis era în serviciu de 40 de ani. Vasul cu aburi transporta pasageri dus-întors pe Lacul Constance – uneori chiar și 400 de suflete.

În anii 1930, Santis s-a confruntat cu probleme financiare. Ambarcațiunea a trecut de la motorul pe cărbuni la unul pe petrol, ceea ce a dus la un dezastru economic. Swiss Lake Constance Shipping Company, care a deținut această navă, a decis însă că simpla casare a acesteia ar fi prea scumpă. În loc să o distrugă, patronii au decis să o scufunde în mijlocul Lacului Constance.

După ce a fost golită de materialele folositoare, nava a fost lăsată să se scufunde în tihnă. Santis a câștigat reputația de „Titanicul Alpilor”, datorită asemănării cu transatlanticul scufundat în 1912. Ca și RMS Titanic, Santis avea un motor cu aburi în trei cilndri.

Diferența este însă că, în timp ce Titanicul se află pe fundul Oceanului Atlantic, Santis poate fi adus la suprafață.

Santis a fost un vapor uitat, până în 2013, când Daily Mail a scris despre redescoperirea epavei, la o adâncime de doar 210 metri, în timpul unei expediții de scufundări.

Epava, care a fost cumpărată de SSA (Ship Salvage Association), este într-o stare excelentă, chiar dacă a stat aproape 100 de ani pe fundul lacului.

Cursă contracronometru pentru salvarea lui Santis

„Este într-o stare foarte bună”, a declarat Silvan Paganini, președintele SSA. „Aici avem un lac cu apă proaspătă, este foarte adânc la 210 metri, este foarte întuneric acolo, nu este mult oxigen și nava s-a conservat exemplar”.

„Încă mai poți vedea vopseaua de pe vapor și literele numelui său”, a adăugat cercetătorul.

Totuși, ridicarea navei va reprezenta o provocare. Paganini a declarat, pentru Daily Mail, că vor fi folosiți „saci de ridicare”, care sunt ca niște baloane subacvatice uriașe. În martie 2024, scafandrii vor atașa baloanele și le vor umfla, pentru a ridica nava de pe fundul lacului, aducând-o la o adâncime de 13 metri. Apoi, în aprilie, vor ridica nava Santis, în sfârșit, la suprafață.

Planul de salvare a epavei este cu atât mai urgent cu cât scafandrii au descoperit că anumite bacterii „mănâncă” deja din furnalul navei, scrie allthatsinteresting.com.

După ce va fi ridicată din adâncuri, nava Santis va fi dusă la șantierul naval din Romanshorn, pentru reparații. Paganini speră ca ambarcațiunea să fie amplasată într-un muzeu din Elveția.

„Vrem să o prezentăm publicului, drept monumentul primit moștenire de la predecesorii noștri”, a spus Paganini. „Acesta este principalul nostru scop”.

Sursa foto: Public Domain / Wikimedia Commons / Silvan Paganini / Ship Salvage Association

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
Un nou tip de fraudă: Persoane care pretind că sunt polițiști sau angajați BNR au încercat să obțină informații despre conturi bancare
Cancan.ro
Nepoții nu mai vor să îl vadă pe Piedone! Fostul șef ANPC a mărturisit care este motivul
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de mărimea unei mingi de golf
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Antena 3
De ce s-a vândut această casă micuță cu 5 milioane de dolari
Digi24
„Când America nu reușește să conducă, lui Macron îi place să creadă că poate prelua ștafeta”. Franța recunoaște Palestina: ce urmează?
Cancan.ro
Nicușor Dan, alături Mirabela Grădinaru și cei doi copii, în vizită oficială la Salzburg. Ce ținută a ales Prima Doamnă?
Ce se întâmplă doctore
E una dintre cele mai frumoase actrițe din lume și face furori cu aparițiile sale! Ce evită pentru o siluetă de invidiat la 53 de ani
observatornews.ro
Noul plan al Guvernului pentru pensiile speciale: vârsta și veniturile, în vizor. Anunțul lui Nicușor Dan
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Ce a surprins camera video montată de Felix Baumgartner pe parapantă. Ancheta se complică în cazul morții parașutistului austriac
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
Cel mai mare deșert din lume nu este cel la care te gândești
Capital.ro
TAXĂ majorată. Proprietarii de mașini, obligați să achite pentru fiecare zi. Decizie oficială anunțată de Primărie
Evz.ro
Prognoza meteo, 26 iulie. Arșița cuprinde toată România. Weekend cu temperaturi sufocante
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O zi petrecută pe o plajă de lângă Dunăre a fost și ultima în viață, pentru doi tineri părinți! Tatăl și-a salvat fiica de 9 luni de la înec, dar el și soția nu au mai avut nicio șansă
RadioImpuls
Imagini feerice cu singura grădină exterioară verticală din România! Se află în București, pe Calea Dudești
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Meteorologii anunță că vin ploile. „Nu excludem cădere de grindină”