Prima pagină » Actualitate » RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 137: Criză diplomatică Brasilia-Tel Aviv/Explozii uriașe în Liban

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 137: Criză diplomatică Brasilia-Tel Aviv/Explozii uriașe în Liban

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 137: Criză diplomatică Brasilia-Tel Aviv/Explozii uriașe în Liban

Ministrul brazilian de Externe, Mauro Vieira, l-a convocat pe ambasadorul Israelului în Brazilia, după ce preşedintele Lula da Silva a fost declarat „persona non grata” în Israel pentru afirmaţiile sale în care a comparat războiul din Fâşia Gaza cu Holocaustul.

„În faţa gravităţii declaraţiilor făcute luni dimineaţă ale Guvernului israelian, ministrul Mauro Vieira l-a convocat astăzi (n.r. – 19 februarie) pe ambasadorul israelian Daniel Zonshine” la Rio de Janeiro, potrivit unui comunicat al Ministerului brazilian de Externe.

De asemenea, el „l-a rechemat pentru consultări pe ambasadorul brazilian la Tel Aviv, Frederico Meyer, care va pleca marţi spre Brazilia”, scrie New York Times.

Ministrul brazilian se află la Rio de Janeiro pentru a pregăti reuniunea prevăzută pentru miercuri şi joi a şefilor de diplomaţie ai G20, a căror preşedinţie prin rotaţie o deţine Brazilia.

Lula da Silva vorbește despre genocid în Fâșia Gaza

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a acuzat Israelul că a comis un „genocid al palestinienilor din Fâşia Gaza”, comparând ofensiva israeliană cu exterminarea evreilor de către nazişti.

După aceste declaraţii, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a anunţat că Lula da Silva este persona non grata în Israel.

„L-am informat pe preşedintele Lula că este persona non grata în Israel până când îşi cere scuze şi nu va retracta”, a spus Israel Katz în cursul unei vizite la memorialul Holocaustului Yad Vashem.

De asemenea, ambasadorul Braziliei în Israel a fost convocat după aceste declaraţii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacţionat ferm, denunţând afirmații „ruşinoase şi grave”.

Bombardamentele şi ofensiva terestră desfăşurate de Israel în Fâşia Gaza au ucis cel puţin 29.092 de persoane, majoritatea femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din Palestina.

26 din 27 state UE vor „pauză umanitară imediată” în Fâșia Gaza

26 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene cer o „pauză umanitară imediată care să ducă la o încetare a focului sustenabilă în Fâşia Gaza”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul Consiliului de Afaceri Externe, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Înaltul reprezentant pentru Afaceri externe şi politica de securitate a adăugat că această pauză umanitară solicitată ar trebui să ducă la „eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi la furnizarea de asistenţă umanitară” în regiune.

El a precizat, de asemenea, că 26 de state au susţinut declaraţia sa prin care cere Israelului să nu lanseze o operaţiune militară la Rafah.

Ungaria, de partea Israelului

Borrell a refuzat să numească statul care a refuzat să adere la acest apel comun şi nici nu a speculat asupra motivelor ţării în cauză. Totuși, surse diplomatice citate de agenţiile de presă internaţionale susţin că este vorba despre Ungaria.

De altfel, anunță agenția dpa, care citează mai mulţi diplomaţi, Ungaria a blocat şi adoptarea de sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni din Cisiordania.

Miniştrii de externe din Germania, Belgia, Irlanda şi Spania au cerut UE să ia măsuri punitive împotriva coloniştilor care comit violenţe împotriva palestinienilor.

UE nu-l poate opri pe Netanyahu

La conferinţa de presă de după încheierea reuniunii CAE, întrebat dacă UE are un Plan B, şeful diplomaţiei europene a recunoscut în faţa jurnaliştilor că blocul comunitar nu are nicio putere să oprească Israelul să declanşeze o operaţiune militară la Rafah.

„Tot ce putem este aplicăm presiune politică şi diplomatică pentru a limita costul uman. Trebuie să continuăm să punem presiune pe Israel şi să-i facem să înţeleagă că există atât de mulţi oameni pe străzile din Rafah încât va fi imposibil să fie evitate victimele umane. Acest lucru, cu siguranţă, va fi împotriva respectării legii umanitare”, a subliniat Borrell.

„În alte războaie, civilii fug, dacă pot. În Gaza, civilii nu pot scăpa! De asemenea, de obicei, când este un război, Crucea Roşie şi alte organizaţii vin şi ajută. Nu este cazul în Gaza! Ajutorul vine cu picătura. Deci, civilii nu pot fugi şi ajutorul nu poate ajunge la ei” – Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE

Explozii uriașe în sudul Libanului

Mai multe explozii uriașe s-au produs în sudul Libanului. Armata israeliană susține că a atacat mai multe depozite de muniție ale Hezbollah. Nu se știe dacă sunt victime, potrivit BBC.

IDF a anunțat că luni seară că a lovit mai multe ținte în apropiere de Sidon, în sudul Libanului. Exploziile s-au produs la aproximativ 30 kilometri de granița cu Israelul.

Un purtător de cuvânt al IDF a declarat că loviturile au vizat depozitele de arme și au fost date ca răspuns la o dronă lansată spre Israel de gruparea Hezbollah.

IDF și Hezbollah s-au atacat frecvent, de la începutul războiului din Fâșia Gaza.

Mediafax
Cod portocaliu de inundații în Galați și Vaslui: Risc de viituri până joi dimineață
Digi24
Vacanțele europenilor și riscul celor mai mari întârzieri din istorie ale curselor aeriene: „Europa nu își poate permite haos pe cer”
Cancan.ro
Donald Trump atacă Moscova?! Amenințări de ultimă oră emise lui Vladimir Putin: ce au discutat la telefon în ultima
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
Adevarul
Bulgaria avansează, România se sabotează singură în drumul spre euro. Care sunt costurile
Mediafax
Horoscop 10 iulie: Surprize neprevăzute, decizii importante și noi începuturi pentru câteva zodii
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Medic din Bacău acuzat de bigamie: a făcut nuntă deși era deja căsătorit. Cum a explicat asta familiei și ce s-a întâmplat în final
Digi24
Nouă pistă privind cauza accidentului în care un Boeing 787 Dreamliner al Air India s-a prăbușit la 30 de secunde de la decolare
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Ce se întâmplă doctore
Doliu în lumea filmului. Actrița CELEBRĂ a murit la doar 42 de ani! Cauza decesului
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Anvelopele, adevărate bombe pe caniculă. Cum cedează brusc cauciucurile
StirileKanalD
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
KanalD
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Am testat cel mai modern, mai eficient și mai confortabil SUV coupe (NE-GERMAN) din 2025 - VIDEO
Descopera.ro
Chiar există! Acesta este peștele care latră și mușcă
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
A1
Ștefan Iancu, actorul din Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, a făcut un pas important în carieră. Ce planuri are pentru vara asta
Stirile Kanal D
Cât costă un spray anti-urs: Este musai să îl ai la tine dacă faci drumeții pe munte
Kfetele
Ce s-ar putea întâmpla cu moștenirea lui Dragoș Dolănescu, vila cu 13 camere din Sinaia?
RadioImpuls
Dr. Cristian Andrei, scrisoare deschisă către părinții adolescenților de la Beach, Please: "Muzica nu e pericol. E vocea unei generații care se caută”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Măria are vise erotice: – Ioane, eram la o expoziţie de obiecte masculine!
Descopera.ro
Pui de lup arctic, născuți pentru prima dată în România. Unde pot fi vizitați?