RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 136: Israelul amenință cu ofensiva asupra orașului Rafah dacă ostaticii nu sunt eliberați până la Ramadan

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 136: Israelul amenință cu ofensiva asupra orașului Rafah dacă ostaticii nu sunt eliberați până la Ramadan
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 19/02/2024, 08:16
Actualizat: 19/02/2024, 11:55
09:41

Palestina acuză Israelul de un „genocid în Gaza” după ce Hamas a masacrat peste 1.200 de civili în atacul din 7 octombrie 2023

Ministrul palestinian de externe a declarat în fața Curții Internaționale de Justiție că Israelul comite un genocid în Gaza și a aplicat o politică de apartheid împotriva palestinienilor.

Riyad al Maliki este primul care a luat cuvântul la deschiderea audierilor privind ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel.

„Genocidul în curs de desfășurare în Gaza este rezultatul a zeci de ani de impunitate și inacțiune. A pune capăt impunității Israelului este un imperativ moral, politic și juridic”, a declarat el.

El a susținut că Israelul „a continuat să sfideze cu impunitate” un ordin provizoriu emis de instanță luna trecută, prin care i se cerea Israelului să ia măsuri pentru a preveni posibilitatea ca genocidul să aibă loc în Gaza.

Israelul a negat cu vehemență acuzațiile de genocid, afirmând că face tot posibilul pentru a pune civilii la adăpost.

„Mă aflu în fața dumneavoastră în timp ce 2,3 milioane de palestinieni din Gaza, dintre care jumătate sunt copii, sunt asediați și bombardați, uciși și mutilați, înfometați și strămutați”, a declarat al Maliki.

Acuzând Israelul de apartheid, el a spus: „Sunt unii care sunt indignați de folosirea acestor cuvinte, ei ar trebui să fie în schimb indignați de realitatea pe care o trăim.”

08:45

Un oficial Hamas spune că gruparea teroristă ar fi pierdut în jur de 6.000 luptători. Israelul vorbește de un număr dubu de rebeli eliminați

Un oficial Hamas stabilit în Qatar a declarat pentru agenția de știri Reuters că grupul a estimat că a pierdut 6.000 de luptători în timpul conflictului care durează de patru luni, aproximativ jumătate din cei 12.000 pe care Israelul spune că i-a ucis.

Hamas poate continua să lupte și este pregătită pentru un război de lungă durată în Rafah și Gaza, spune oficialul, care a solicitat anonimatul.

„Opțiunile lui Netanyahu sunt dificile, la fel și ale noastre. El poate ocupa Gaza, dar Hamas este încă în picioare și luptă. El nu și-a atins obiectivele de a ucide conducerea Hamas sau de a anihila Hamas”, adaugă acesta.

Comentariile reprezintă o recunoaștere rară din partea grupării teroriste că a suferit pierderi semnificative în luptele din Gaza și pare să marcheze prima dată când face o diferență între combatanți și civili în ceea ce privește bilanțul morților din lupte.

Potrivit cifrelor oficiale ale Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, 28 985 de palestinieni au fost uciși în război.

Aceste cifre nu pot fi verificate în mod independent și se crede că includ atât civili, cât și membri Hamas uciși în Gaza, inclusiv ca urmare a tirurilor de rachete ale grupării teroriste, potrivit The Times of Israel.

IDF afirmă că a ucis aproape 12.000 de agenți în Gaza, pe lângă cei aproximativ 1.000 de teroriști din interiorul Israelului la 7 octombrie.

IDF afirmă că 235 de soldați israelieni au fost uciși în ofensiva terestră din Gaza.

08:43

Un cargo britanic a fost atacat cu rachete în strâmtoarea Bab al-Mandab

Compania britanică de securitate maritimă Ambrey afirmă că o navă de transport de mărfuri generale cu trapa deschisă sub pavilion Belize, înregistrată în Marea Britanie și operată de Liban a raportat că a fost atacată în strâmtoarea Bab al-Mandab.

Nava se îndrepta spre nord, în timpul călătoriei sale de la Khor Fakkan, în Emiratele Arabe Unite, la Varna, în Bulgaria, când a avut loc atacul, precizează Ambrey într-o notă de informare.

„Nava, parțial încărcată, a încetinit pentru scurt timp de la 10 la șase noduri și a deviat de la curs și a contactat Marina din Djibouti, înainte de a reveni la cursul și viteza anterioare”, se arată în notă.

Grupul Houthi din Yemen a lansat de la jumătatea lunii noiembrie atacuri repetate cu drone și rachete împotriva navelor comerciale internaționale în Marea Roșie și în strâmtoarea Bab al-Mandab, afirmând că acționează în solidaritate cu palestinienii în timp ce Israelul duce un război împotriva Hamas, potrivi Israel Times.

Războiul dintre Israel și gruparea Hamas a intrat, luni, în ziua 136. Forțele israeliene au trimis un ultimatum către Hamas prin care amenință că în cazul în care nu sunt eliberați toți ostaticii luați de teroriști încă din 7 octombrie 2023 de la atacul care a declanșat furia Tel Avivului, vor declanșa operațiunea terestă din Rafah. Această operațiune militară ar putea fi începutul unei catastrofe umanitare de proporții, avertizează ONU și mai multe voci Occidentale.

Ministrul israelian Benny Gantz, parte a cabinetului de război condus de premierul Benjamin Netanyahu, a emis duminică o avertisment ferm, declarând că Israelul va declanșa o ofensivă împotriva orașului Rafah dacă ostaticii israelieni ținuți în captivitate în Gaza nu vor fi eliberați până la începutul Ramadanului.

Gantz, fostul șef al armatei israeliene, a declarat că „lumea trebuie să știe și liderii Hamas trebuie să înțeleagă” că dacă ostaticii nu sunt aduși acasă până la începutul Ramadanului, atunci luptele vor continua, inclusiv în regiunea Rafah.

El a subliniat că Hamas are opțiunea de a se preda și de a elibera ostaticii, permițând astfel civililor din Gaza să sărbătorească Ramadanul în pace. Acest avertisment a fost făcut în cadrul unei intervenții la Conferința Președinților Principalelor Organizații Evreiești Americane, desfășurată la Ierusalim.

Ramadanul, luna sacră a postului pentru musulmani, începe în jurul datei de 10 martie.

În ciuda apelurilor internaționale pentru reținerea, guvernul condus de Benjamin Netanyahu rămâne hotărât să declanșeze o ofensivă asupra orașului Rafah, aflat la granița cu Egiptul, unde trăiesc aproximativ 1,4 milioane de palestinieni. Majoritatea acestora trăiesc în condiții deosebit de dificile.

Gantz a subliniat că o eventuală ofensivă va fi coordonată și că se va ține un dialog cu Statele Unite și Egiptul, în scopul facilitării evacuării civilelor pentru a minimiza cât mai mult numărul de victime.

Rafah și Khan Yunis, orașe din sudul Fâșiei Gaza situate la câțiva kilometri unul de celălalt, precum și alte zone ale teritoriului palestinian, au fost ținta recentelor bombardamente israeliene, care au dus la moartea a 127 de persoane în ultimele 24 de ore, conform Ministerului Sănătății al Hamas, potrivit AFP.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...