Prima pagină » Actualitate » RĂZBOI în Ucraina, ziua 739. Rusia acuză Moldova în chestiunea transnistreană/Viktor Orban, cu ochii pe Transcarpatia

RĂZBOI în Ucraina, ziua 739. Rusia acuză Moldova în chestiunea transnistreană/Viktor Orban, cu ochii pe Transcarpatia

RĂZBOI în Ucraina, ziua 739. Rusia acuză Moldova în chestiunea transnistreană/Viktor Orban, cu ochii pe Transcarpatia

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a ajuns duminică, 3 martie 2024, în ziua cu numărul 739, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat conducerea Republicii Moldova că încearcă să distrugă formatul de negocieri 5+2 privind reglementarea transnistreană.

În contextul dat, el a făcut o paralelă cu guvernarea de la Kiev.

Lavrov: „Regimul de la Chișinău, condus de români”

Am cerut regimului de la Chişinău, condus de cetăţeni români, care nu fac un secret din faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să nu mai blocheze procesul de negocieri”, a declarat vineri Lavrov, citat de Reuters.

„Conducerea transnistreană vorbeşte de mult timp despre acest lucru: formatul 5+2 a permis luarea în considerare a intereselor transnistrenilor în contextul păstrării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Tocmai reluarea acestui format este ceea ce solicită Transnistria, în timp ce conducerea română de la Chişinău încearcă să distrugă definitiv acest format” – Serghei Lavrov

De asemenea, ministrul rus de Externe a atras atenţia asupra faptului că „regimul care s-a instalat la Chişinău calcă pe urmele regimului de la Kiev, anulează tot ce este rusesc, discriminează limba rusă în toate domeniile şi, împreună cu ucrainenii, exercită presiuni economice serioase asupra Transnistriei”.

Maia Sandu dă vina pe Moscova

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că formatul de negocieri 5+2 este nefuncţional, iar miza Chişinăului este acum aducerea treptată a regiunii transnistrene în câmpul legislativ al Republicii Moldova.

Şefa statului spune că regiunea din stânga Nistrului va trebui să se conformeze legislaţiei naţionale pentru a putea beneficia de toate avantajele apropierii de Uniunea Europeană.

„Formatul 5+2 nu poate să funcţioneze în situaţia în care doi membri ai acestui format sunt în război. Rusia a atacat Ucraina şi Ucraina nu vrea să participe la acest format” – Maia Sandu

Noi facem ce este bine pentru cetăţenii noştri. Reîntregim ţara şi întreprindem paşi mici în diferite domenii care ar conduce la această reîntregire, ca să beneficiem cu toţii de procesul de integrare europeană, care înseamnă beneficii.

Regiunea transnistreană beneficiază de prevederile Acordului de Asociere; pentru ca aceste beneficii să fie păstrate şi crescute, stânga Nistrului trebuie să se conformeze unor rigori ale Uniunii Europene”, a explicat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la JurnalTV.

Ce este formatul 5+2

La negocierile în format 5+2 privind reglementarea transnistreană participau cele două „părţi în conflict” (Chişinăul şi regiunea separatistă) şi trei mediatori: Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

La formatul iniţial s-au adăugat ulterior doi actori cu statut de observatori: Uniunea Europeană şi Statele Unite.

În aceeaşi emisiune, Sandu a spus că „Republica Moldova nu se rupe de Rusia, ci de Rusia agresivă”, şi Chişinăul îşi doreşte să vadă o Rusie paşnică şi democratică în viitorul apropiat, pentru a putea construi „relaţii bune” cu această ţară.

Vreau să fie foarte clar, noi nu avem nimic împotriva ruşilor, noi avem împotriva tancurilor ruseşti. Noi nu avem ceva împotriva lor, noi vrem doar ca Federaţia Rusă, ca şi alte state, să respecte Republica Moldova, să respecte alegerea cetăţenilor Republicii Moldova”, a insistat Maia Sandu.

Viktor Orban: „Trebuie să reprezint interesele țării mele”

Premierul ungar Viktor Orban a susţinut, la Forumul Diplomatic de la Antalya, că nu priveşte războiul din Ucraina „prin ochelarii Kievului sau cei ai lui Putin”, ci din perspectiva ungară – „Trebuie să reprezint interesele ţării şi ale naţiunii mele. Când ceva este bun pentru unguri, voi susţine, iar când ceva este rău, mă voi opune”.

Orban s-a referit la comunitatea de etnici maghiari din Transcarpatia, care locuieşte acolo de 1000 de ani şi care acum este recrutată în armata ucraineană.

Maghiarii mor în războiul din Ucraina”, a spus Orban, adăugând că aceştia aparţin naţiunii maghiare. Pacea în Ucraina ar asigura securitatea pentru „vieţilor maghiarilor”, a punctat el. „Acesta este un motiv, dincolo de altele, pentru care noi, ca maghiari, ne angajăm foarte mult în favoarea păcii”, a spus şeful guvernului de la Budapesta.

În opinia sa, ar exista o şansă serioasă pentru pace doar dacă fostul preşedinte american Donald Trump „va fi capabil să se întoarcă” la Casa Albă. Orban s-a declarat convins că, dacă acesta ar fi fost în funcţie când a izbucnit conflictul din Ucraina, „nu ar fi existat niciun război acum”.

Citește și

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
Un nou tip de fraudă: Persoane care pretind că sunt polițiști sau angajați BNR au încercat să obțină informații despre conturi bancare
Cancan.ro
Nepoții nu mai vor să îl vadă pe Piedone! Fostul șef ANPC a mărturisit care este motivul
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de mărimea unei mingi de golf
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Antena 3
De ce s-a vândut această casă micuță cu 5 milioane de dolari
Digi24
„Când America nu reușește să conducă, lui Macron îi place să creadă că poate prelua ștafeta”. Franța recunoaște Palestina: ce urmează?
Cancan.ro
Nicușor Dan, alături Mirabela Grădinaru și cei doi copii, în vizită oficială la Salzburg. Ce ținută a ales Prima Doamnă?
Ce se întâmplă doctore
E una dintre cele mai frumoase actrițe din lume și face furori cu aparițiile sale! Ce evită pentru o siluetă de invidiat la 53 de ani
observatornews.ro
Noul plan al Guvernului pentru pensiile speciale: vârsta și veniturile, în vizor. Anunțul lui Nicușor Dan
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Ce a surprins camera video montată de Felix Baumgartner pe parapantă. Ancheta se complică în cazul morții parașutistului austriac
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
Cel mai mare deșert din lume nu este cel la care te gândești
Capital.ro
Devine obligatoriu din toamnă. Reguli noi pentru cine transferă bani. UE impune României din 9 octombrie
Evz.ro
Scapă de dependența de dulce. Trucuri naturale pentru stimularea dopaminei
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O zi petrecută pe o plajă de lângă Dunăre a fost și ultima în viață, pentru doi tineri părinți! Tatăl și-a salvat fiica de 9 luni de la înec, dar el și soția nu au mai avut nicio șansă
RadioImpuls
Imagini feerice cu singura grădină exterioară verticală din România! Se află în București, pe Calea Dudești
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Meteorologii anunță că vin ploile. „Nu excludem cădere de grindină”