PATRIARHUL Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, cere Guvernului mărirea salariilor preoților, dar a avut și alte solicitări la întâlnirea cu Executivul

PATRIARHUL Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, cere Guvernului mărirea salariilor preoților, dar a avut și alte solicitări la întâlnirea cu Executivul
Patriarhul Daniel
Publicat: 10/04/2024, 21:45
Actualizat: 10/04/2024, 23:28

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, a solicitat miercuri, în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor cultelor cu reprezentanţi ai statului, creşterea salariului personalului neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie.

„Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, a declarat PF Daniel, în timpul întrevederii, potrivit Realitatea Plus.

De asemenea, șeful BOR a cerut Guvernului majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.

„Folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Capitolul III – Culte, lit. E, art.2 alin.4, astfel încât să se majoreze de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, deoarece numărul unităţilor de cult aflate în această situaţie de insuficienţă a fondurilor necesare funcţionării este foarte mare, mai ales în mediul rural”, a mai spus Patriarhul Daniel.

„Oamenii au nevoie de repere și tradiții”, a declarat Nicolae Ciucă, după întâlnire cu reprezentanţii cultelor recunoscute în România.

El a subliniat că atât Legea bugetului de stat pentru anul 2024, cât şi o serie de acte normative cu impact bugetar pozitiv asigură premisele dezvoltării activităţilor cultelor recunoscute şi în acest an.

Înaltul ierarh a calificat drept „foarte potrivită” şi „actuală” propunerea declarării zilei de 16 mai ca Ziua libertăţii religioase în România, „întrucât unul dintre momentele cele mai importante ale cooperării din ultimii 30 de ani între stat şi culte a fost consensul unanim pentru semnarea în ziua de 16 mai 2000, la Snagov, a Declaraţiei cultelor religioase pentru integrarea României în Uniunea Europeană”.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a reacționat față de solicitarea Patriarhului Daniel de a majora salariile pentru personalul neclerical la minimum pe economie. Liderul PSD și-a exprimat sprijinul față de cultele religioase și a menționat că, prin atragerea de fonduri europene, va sprijini proiectele ce vizează oferirea de asistență persoanelor vulnerabile.

La întâlnire au luat parte și ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Teodora Preoteasa.

FOTO: Mediafax Foto – Cristian Radu Nema

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată