RĂZBOI în Ucraina, ziua 780: Piloți de vânătoare ucraineni, antrenați în Franța/SUA acuză China că stă în spatele ofensivei ruse pe front

RĂZBOI în Ucraina, ziua 780: Piloți de vânătoare ucraineni, antrenați în Franța/SUA acuză China că stă în spatele ofensivei ruse pe front
RĂZBOI în Ucraina, ziua 780: Piloți de vânătoare ucraineni, antrenați în Franța / Sursa FOTO: facebook.com/NATO.AIRCOM
Publicat: 13/04/2024, 07:32

Războiul din Ucraina a ajuns sâmbătă, 13 aprilie 2024, în ziua cu numărul 780, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

Viitori piloţi de vânătoare ucraineni care ar putea zbura cu avioane americane F-16 sunt antrenaţi în sudul Franţei, a anunţat ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu pentru jurnalul Ouest France.

„Piloţii primesc o pregătire generală, pe Alpha Jet (avion militar de concepţie franco-germană), care le permite să dobândească elemente de bază ale pilotajului unui avion de luptă”, a declarat ministrul.

În total, 12 ucraineni, dintre care unii au primit o pregătire anterioară în Marea Britanie, se află în prezent, într-o locaţie nedezvăluită, în „antrenament avansat pentru mai multe luni”, cu scopul de a învăţa cum să piloteze un avion de luptă.

Ei se vor alătura apoi unor programe de instruire specifice pe F-16 în ţările aliate ale Ucrainei care deţin astfel de avioane, aşteptate de Kiev să îi fie livrate, a adăugat aceeaşi sursă.

Lecornu a reamintit că armata franceză a reuşit să adapteze bombele aer-sol ghidate AASM pe avioanele de clasă sovietică deţinute de ucraineni.

„Nu este totul să ai un avion dacă nu ai piloţi pregătiţi şi muniţiile care merg cu el. Am preluat conducerea cu aceste bombe AASM pentru a putea furniza aceste muniţie Ucrainei”, a subliniat el.

Mai multe ţări, precum Olanda, Danemarca şi România, încearcă să ajute Ucraina să-şi antreneze piloţii pe F-16 după unda verde dată de Statele Unite.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie 2022, Franţa a pregătit 10.000 de militari ucraineni pe teritoriul său naţional şi în Polonia.

China, arătată cu degetul de SUA

China ajută Rusia să realizeze „cea mai importantă expansiune militară din epoca sovietică şi într-un ritm mai crescut decât credeam că este posibil la începutul războiului din Ucraina”, a avertizat un înalt oficial american, relatează AFP.

Statele Unite încurajează Beijingul să joace „un rol constructiv în conflict”, a spus el, adăugând: „Sperăm că aliaţii noştri ni se vor alătura”.

Americanii speră ca ţările europene să facă presiune asupra Chinei pentru a-şi reduce sprijinul militar oferit Rusiei.

Acest apel survine în timp ce cancelarul german Olaf Scholz, a cărui ţară menţine legături economice deosebit de strânse cu China, urmează să se deplaseze la Beijing, începând de sâmbătă, pentru o vizită de trei zile.

Ca exemple de sprijin al Beijingului pentru complexul militar-industrial rus, un alt oficial american de rang înalt a citat achiziţiile masive de către Moscova de componente electronice, maşini-unelte şi explozivi chinezi, adăugând că „entităţi chineze şi ruse au lucrat pentru a produce împreună drone pe teritoriul rus”.

Cei doi oficiali americani citaţi au cerut anonimatul.

Legături tot mai strânse între Moscova și Beijing

În detaliu, informaţiile la care are acces Administraţia Biden arată că în ultimele trei luni ale anului 2023, „mai mult de 70% din importurile de maşini-unelte ale Rusiei au venit din China”, ceea ce le-a permis ruşilor să-şi mărească producţia de rachete balistice.

Americanii au numit compania chineză Dalian Machine Tool Group printre furnizorii Rusiei. Înalţii oficiali deja citaţi au mai indicat că grupurile Wuhan Global Sensor Technology, Wuhan Tongsheng Technology şi Hikvision au furnizat sisteme optice utilizate, de exemplu, la tancurile ruseşti.

Ei au menţionat, de asemenea, numele companiilor chineze iRay Technology şi North China Research Institute of Electro-Optics.

China livrează Rusiei, potrivit sursei citate, motoare de drone şi sisteme de propulsie pentru rachete de croazieră, precum şi nitroceluloză, un material folosit de Rusia la fabricarea muniţiei de artilerie.

Statele Unite şi-au sporit recent avertismentele către Beijing, iar problema sprijinului militar pentru Rusia a fost în centrul unei convorbiri purtate de preşedintele Joe Biden cu omologul său chinez, Xi Jinping.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
WhatsApp, în mare pericol. Datele personale pot fi furate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
„S-a născut luptător” Cum se simte fiul lui Christian Sabbagh după ce a fost operat...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cum vor influența schimbările climatice agricultura românească?
×