Prima pagină » Sănătate » Pericolul din carnea cumpărată din magazin! Cum îți dai seama dacă este ALTERATĂ/ Specialist: „Lucrul acesta ne duce către pieire”

Pericolul din carnea cumpărată din magazin! Cum îți dai seama dacă este ALTERATĂ/ Specialist: „Lucrul acesta ne duce către pieire”

Pericolul din carnea cumpărată din magazin! Cum îți dai seama dacă este ALTERATĂ/ Specialist: „Lucrul acesta ne duce către pieire”
În urma protestului angajaţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, toate activităţile au fost suspendate, inclusiv verificarea alertelor alimentare sursă foto: elements.envato

Carnea este unul dintre cele mai consumate alimente de români. Faptul că aceasta este ambalată nu ne oferă, însă, nicio garanție că este potrivită pentru consum. Cum ne putem da seama dacă poate fi mâncată, fără să ne fie teamă că vom avea parte de o indigestie?

Există câteva semne care pot indica faptul că o carne ar putea fi alterată sau nu este proaspătă:

  1. Mirosul: Carnea proaspătă ar trebui să aibă un miros neutru sau ușor dulceag. Dacă mirosi o aromă puternică, neplăcută, sau de putreziciune, este posibil să fie alterată.
  2. Culoarea: Carnea proaspătă ar trebui să aibă o culoare roșiatică sau rozalie, în funcție de tipul de carne. Dacă carnea este de culoare închisă, palidă sau prezintă pete de culoare neobișnuite, este un semn de îngrijorare.
  3. Textura: Carnea proaspătă ar trebui să fie fermă și umedă. Dacă este lipicioasă sau vâscoasă la atingere, ar putea fi alterată.
  4. Aspectul: Verifică dacă există semne de mucegai sau pârțuri pe suprafața cărnii. De asemenea, dacă observi secreții sau lichide în exces, ar putea fi un semn că este alterată.
  5. Data expirării și condițiile de depozitare: Verifică data expirării de pe ambalaj și asigură-te că a fost păstrată la temperatura recomandată și în condiții igienice. O carne care a depășit data expirării sau care nu a fost depozitată corect prezintă un risc crescut de alterare.

Dacă observi oricare dintre aceste semne sau ai îndoieli cu privire la prospețimea cărnii, este mai bine să nu o consumi și să o arunci în loc să riști să te îmbolnăvești. De asemenea, este întotdeauna o idee bună să achiziționezi carnea de la surse de încredere și să o prepari corect pentru a minimiza riscul de contaminare și alterare.

Cele mai periculoase alimente alterate

Prezent în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, a explicat care sunt cele mai periculoase alimente atunci când sunt alterate.

„În primul rând produsele din carne. Carnea proaspătă, nu procesată termic, este destul de riscantă. Tot ceea ce înseamnă pastă de mici luată ca atare, fără să știm exact proveniența ei, carne tocată pe care nu o vedem tocată în fața noastră, tot felul de bucățele de carne alese și condimentate, marinate, de foarte multe ori maschează o alterare. Acestea sunt principalele probleme.

Mergem mai departe și vorbim despre produsele din carne. Adică o carne procesată pe care am feliat-o, nu trebuie vândută mai multe zile, pentru că riscul de contaminare, contaminare încrucișată de la carnea proaspătă câteodată, sau contaminare din spațiul respectiv, și chiar riscul de alterare chimică, de oxidare a grăsimii, știți că grăsimea în contact cu aerul oxidează, râncezește. În momentul în care râncezește nu mai este sigură pentru consum.

Atunci când produsul respectiv, un produs de carne, stă la o temperatură de 12-13 grade, în loc să îl ținem la 2-5 grade C, crește cantitatea de azot ușor hidrolizată, adică se strică.

Lucrurile acestea ar trebui mai clar și mai des explicate și popularizate. Se știe fiecare, când se duce la galantar, unde să se uite și ce trebuie să aleagă.

Pentru că, de foarte multe ori, din păcate, omul alege pe baza prețului. Și lucrul acesta ne duce către «pieire». Ne ducem către prețul cel mai mic, producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă, de mai proastă calitate, să falsifice, să adauge apă sau chiar produse mult mai ieftine, colorant, aditiv, în așa fel încât să simuleze cât mai bine un produs nefalsificat, pe care noi îl consumăm ulterior, ne pervertim gustul și ajungem să cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”, susține Alexandru Cîrîc.

„Produsele ușor alterabile, majoritatea cele vândute în piețe, sunt de fapt o mare problemă”

„Trebuie să ne uităm la un produs ca să ne dăm seama dacă este ușor sau greu alterabil, dacă are dată limită de consum, sau dacă are best before. Adică poate fi consumat și după acea dată.

Produsele ușor alterabile, majoritatea cele vândute în piețe, sunt de fapt o mare problemă. O carne vândută într-un galantar în care nu se ține foarte mult cont de igienă, de contaminare încrucișată, de temperatură, poate deveni un risc foarte mare. De aceea este bine să ne uităm de foarte multe ori de unde cumpărăm.

Au fost probleme chiar în piețele de retail unde investiția în aceste aspecte este mult, mult mai mare.

Atunci când ne ducem în piețe și vedem că există inclusiv carne tocată la raft, vedem că avem la raft mici formați fără niciun fel de etichetă, că ar putea fi acolo de o săptămână, iar micii sunt o problemă pentru că punem în ei usturoi, condimente, nu se mai simte gustul. O carne tocată o simți deja că este acră, că este neplăcută. Atunci când o simțim un anume gust de acru, atunci nu mai trebuie consumată, aia este o carne veche”, a explicat Alexandru Cîrîc în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Citește și

Mediafax
Nicușor Dan, despre donarea unui alt Patriot către Kiev: România va sprijini Ucraina, dar nu s-a pus în discuție un alt sistem
Digi24
VIDEO Cum decurge un exercițiu de pregătire pentru atacurile urșilor în Japonia
Cancan.ro
Felix Baumgartner, înmormântat în mare secret! Misterul păstrat de Mihaela Rădulescu
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de mărimea unei mingi de golf
Mediafax
Vești bune pentru Republica Moldova! UE a decis eliminarea tarifelor de roaming
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Am bănuit când am văzut...”. Detaliul pe care l-a observat instant când a început să-i ofere primul ajutor
Antena 3
Preşedintele Nicuşor Dan, prima vizită externă alături de Mirabela Grădinaru şi cei doi copii: Sunt emoţii. Multe emoţii
Cancan.ro
Ce au descoperit anchetatorii pe camera video a lui Felix Baumgartner. Imaginile par să complice și mai mult ancheta
Ce se întâmplă doctore
E una dintre cele mai frumoase actrițe din lume și face furori cu aparițiile sale! Ce evită pentru o siluetă de invidiat la 53 de ani
observatornews.ro
Tânăr din Dâmboviţa, ucis pe stradă după ce a încercat să despartă trei adolescenţi. Scandalul, filmat
StirileKanalD
Plutonierul Andy Gimiga, omul care a salvat vieți timp de peste 25 de ani, a murit: „Te vom onora mereu!”
KanalD
Incendiu dezastruos în Sălaj! Trei case-muzeu și o școală au fost mistuite de flăcări. Cât de mari sunt pagubele
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
MAMIFERELE au evoluat în FURNICARI de 12 ori de când au dispărut dinozaurii
Evz.ro
Noi informații de la Guvern. Ce au discutat Bolojan și Anastasiu
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Mihaela Rădulescu, partenera de viață a lui Felix Baumgartner, are un tatuaj cu motto-ul sportivului! Ce reprezintă acesta?
RadioImpuls
Un detaliu important a ieșit la iveală în cazul morții lui Felix Baumgartner! Imaginile surprinse pe camera video a sportivului par să complice ancheta. Ce s-a întâmplat în timpul zborului?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Cea mai potrivită oră pentru a promova un examen sau interviu de angajare