Prima pagină » Sănătate » Pericolul din carnea cumpărată din magazin! Cum îți dai seama dacă este ALTERATĂ/ Specialist: „Lucrul acesta ne duce către pieire”

Pericolul din carnea cumpărată din magazin! Cum îți dai seama dacă este ALTERATĂ/ Specialist: „Lucrul acesta ne duce către pieire”

Pericolul din carnea cumpărată din magazin! Cum îți dai seama dacă este ALTERATĂ/ Specialist: „Lucrul acesta ne duce către pieire”
În urma protestului angajaţilor Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, toate activităţile au fost suspendate, inclusiv verificarea alertelor alimentare sursă foto: elements.envato

Carnea este unul dintre cele mai consumate alimente de români. Faptul că aceasta este ambalată nu ne oferă, însă, nicio garanție că este potrivită pentru consum. Cum ne putem da seama dacă poate fi mâncată, fără să ne fie teamă că vom avea parte de o indigestie?

Există câteva semne care pot indica faptul că o carne ar putea fi alterată sau nu este proaspătă:

  1. Mirosul: Carnea proaspătă ar trebui să aibă un miros neutru sau ușor dulceag. Dacă mirosi o aromă puternică, neplăcută, sau de putreziciune, este posibil să fie alterată.
  2. Culoarea: Carnea proaspătă ar trebui să aibă o culoare roșiatică sau rozalie, în funcție de tipul de carne. Dacă carnea este de culoare închisă, palidă sau prezintă pete de culoare neobișnuite, este un semn de îngrijorare.
  3. Textura: Carnea proaspătă ar trebui să fie fermă și umedă. Dacă este lipicioasă sau vâscoasă la atingere, ar putea fi alterată.
  4. Aspectul: Verifică dacă există semne de mucegai sau pârțuri pe suprafața cărnii. De asemenea, dacă observi secreții sau lichide în exces, ar putea fi un semn că este alterată.
  5. Data expirării și condițiile de depozitare: Verifică data expirării de pe ambalaj și asigură-te că a fost păstrată la temperatura recomandată și în condiții igienice. O carne care a depășit data expirării sau care nu a fost depozitată corect prezintă un risc crescut de alterare.

Dacă observi oricare dintre aceste semne sau ai îndoieli cu privire la prospețimea cărnii, este mai bine să nu o consumi și să o arunci în loc să riști să te îmbolnăvești. De asemenea, este întotdeauna o idee bună să achiziționezi carnea de la surse de încredere și să o prepari corect pentru a minimiza riscul de contaminare și alterare.

Cele mai periculoase alimente alterate

Prezent în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, a explicat care sunt cele mai periculoase alimente atunci când sunt alterate.

„În primul rând produsele din carne. Carnea proaspătă, nu procesată termic, este destul de riscantă. Tot ceea ce înseamnă pastă de mici luată ca atare, fără să știm exact proveniența ei, carne tocată pe care nu o vedem tocată în fața noastră, tot felul de bucățele de carne alese și condimentate, marinate, de foarte multe ori maschează o alterare. Acestea sunt principalele probleme.

Mergem mai departe și vorbim despre produsele din carne. Adică o carne procesată pe care am feliat-o, nu trebuie vândută mai multe zile, pentru că riscul de contaminare, contaminare încrucișată de la carnea proaspătă câteodată, sau contaminare din spațiul respectiv, și chiar riscul de alterare chimică, de oxidare a grăsimii, știți că grăsimea în contact cu aerul oxidează, râncezește. În momentul în care râncezește nu mai este sigură pentru consum.

Atunci când produsul respectiv, un produs de carne, stă la o temperatură de 12-13 grade, în loc să îl ținem la 2-5 grade C, crește cantitatea de azot ușor hidrolizată, adică se strică.

Lucrurile acestea ar trebui mai clar și mai des explicate și popularizate. Se știe fiecare, când se duce la galantar, unde să se uite și ce trebuie să aleagă.

Pentru că, de foarte multe ori, din păcate, omul alege pe baza prețului. Și lucrul acesta ne duce către «pieire». Ne ducem către prețul cel mai mic, producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă, de mai proastă calitate, să falsifice, să adauge apă sau chiar produse mult mai ieftine, colorant, aditiv, în așa fel încât să simuleze cât mai bine un produs nefalsificat, pe care noi îl consumăm ulterior, ne pervertim gustul și ajungem să cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”, susține Alexandru Cîrîc.

„Produsele ușor alterabile, majoritatea cele vândute în piețe, sunt de fapt o mare problemă”

„Trebuie să ne uităm la un produs ca să ne dăm seama dacă este ușor sau greu alterabil, dacă are dată limită de consum, sau dacă are best before. Adică poate fi consumat și după acea dată.

Produsele ușor alterabile, majoritatea cele vândute în piețe, sunt de fapt o mare problemă. O carne vândută într-un galantar în care nu se ține foarte mult cont de igienă, de contaminare încrucișată, de temperatură, poate deveni un risc foarte mare. De aceea este bine să ne uităm de foarte multe ori de unde cumpărăm.

Au fost probleme chiar în piețele de retail unde investiția în aceste aspecte este mult, mult mai mare.

Atunci când ne ducem în piețe și vedem că există inclusiv carne tocată la raft, vedem că avem la raft mici formați fără niciun fel de etichetă, că ar putea fi acolo de o săptămână, iar micii sunt o problemă pentru că punem în ei usturoi, condimente, nu se mai simte gustul. O carne tocată o simți deja că este acră, că este neplăcută. Atunci când o simțim un anume gust de acru, atunci nu mai trebuie consumată, aia este o carne veche”, a explicat Alexandru Cîrîc în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Episod de iarnă severă în România: concluziile ședinței Comitetului ministerial pentru situații de urgență convocat de Ministerul Mediului
Digi24
Denis Kapustin, liderul neonazist al grupării paramilitare Corpul Voluntarilor Ruși, a murit pe front, luptând pentru Kiev
Cancan.ro
Județul din România în care au fost găsite 19 persoane decedate în cele 2 zile de Crăciun. Nu s-a mai putut face nimic pentru ei
Prosport.ro
FOTO. Natalia Mateuț, spectaculoasă de ziua ei. Apariție rară a tatălui ei, legendarul Dorin Mateuț
Adevarul
Gest disperat al unui cabanier: „Plătiți cât vă permiteți. E primul an în care nu am oaspeți de Crăciun”
Mediafax
Trenul legendar care traversează 3 țări și 8 fusuri orare
Click
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Digi24
Mirabela Grădinaru, despre cum i s-a schimbat viața de când Nicușor Dan e președinte: „Ulterior am obținut și acest drept”
Cancan.ro
Mesajul postat de sora artistului Ion Drăgan, cu o zi înainte de înmormântarea acestuia: 'Ne-ai distrus pe toți'
Ce se întâmplă doctore
Mihai Voropchievici avertizează: Această zodie este vizată de o forță malefică, pe final de 2025
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Prezentare video Renault Clio 6. Dacia Sandero va primi același motor de 1,8 litri ca și modelul francez
Descopera.ro
Ce lichide să nu verși niciodată în chiuvetă și de ce?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
Ce s-a întâmplat atunci când șoarecii de laborator au fost eliberați în natură?