Pericolul din carnea cumpărată din magazin! Cum îți dai seama dacă este ALTERATĂ/ Specialist: „Lucrul acesta ne duce către pieire”

Pericolul din carnea cumpărată din magazin! Cum îți dai seama dacă este ALTERATĂ/ Specialist: „Lucrul acesta ne duce către pieire”
Sursa foto: elements.envato
Publicat: 19/04/2024, 14:31

Carnea este unul dintre cele mai consumate alimente de români. Faptul că aceasta este ambalată nu ne oferă, însă, nicio garanție că este potrivită pentru consum. Cum ne putem da seama dacă poate fi mâncată, fără să ne fie teamă că vom avea parte de o indigestie?

Există câteva semne care pot indica faptul că o carne ar putea fi alterată sau nu este proaspătă:

  1. Mirosul: Carnea proaspătă ar trebui să aibă un miros neutru sau ușor dulceag. Dacă mirosi o aromă puternică, neplăcută, sau de putreziciune, este posibil să fie alterată.
  2. Culoarea: Carnea proaspătă ar trebui să aibă o culoare roșiatică sau rozalie, în funcție de tipul de carne. Dacă carnea este de culoare închisă, palidă sau prezintă pete de culoare neobișnuite, este un semn de îngrijorare.
  3. Textura: Carnea proaspătă ar trebui să fie fermă și umedă. Dacă este lipicioasă sau vâscoasă la atingere, ar putea fi alterată.
  4. Aspectul: Verifică dacă există semne de mucegai sau pârțuri pe suprafața cărnii. De asemenea, dacă observi secreții sau lichide în exces, ar putea fi un semn că este alterată.
  5. Data expirării și condițiile de depozitare: Verifică data expirării de pe ambalaj și asigură-te că a fost păstrată la temperatura recomandată și în condiții igienice. O carne care a depășit data expirării sau care nu a fost depozitată corect prezintă un risc crescut de alterare.

Dacă observi oricare dintre aceste semne sau ai îndoieli cu privire la prospețimea cărnii, este mai bine să nu o consumi și să o arunci în loc să riști să te îmbolnăvești. De asemenea, este întotdeauna o idee bună să achiziționezi carnea de la surse de încredere și să o prepari corect pentru a minimiza riscul de contaminare și alterare.

Cele mai periculoase alimente alterate

Prezent în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, a explicat care sunt cele mai periculoase alimente atunci când sunt alterate.

„În primul rând produsele din carne. Carnea proaspătă, nu procesată termic, este destul de riscantă. Tot ceea ce înseamnă pastă de mici luată ca atare, fără să știm exact proveniența ei, carne tocată pe care nu o vedem tocată în fața noastră, tot felul de bucățele de carne alese și condimentate, marinate, de foarte multe ori maschează o alterare. Acestea sunt principalele probleme.

Mergem mai departe și vorbim despre produsele din carne. Adică o carne procesată pe care am feliat-o, nu trebuie vândută mai multe zile, pentru că riscul de contaminare, contaminare încrucișată de la carnea proaspătă câteodată, sau contaminare din spațiul respectiv, și chiar riscul de alterare chimică, de oxidare a grăsimii, știți că grăsimea în contact cu aerul oxidează, râncezește. În momentul în care râncezește nu mai este sigură pentru consum.

Atunci când produsul respectiv, un produs de carne, stă la o temperatură de 12-13 grade, în loc să îl ținem la 2-5 grade C, crește cantitatea de azot ușor hidrolizată, adică se strică.

Lucrurile acestea ar trebui mai clar și mai des explicate și popularizate. Se știe fiecare, când se duce la galantar, unde să se uite și ce trebuie să aleagă.

Pentru că, de foarte multe ori, din păcate, omul alege pe baza prețului. Și lucrul acesta ne duce către «pieire». Ne ducem către prețul cel mai mic, producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă, de mai proastă calitate, să falsifice, să adauge apă sau chiar produse mult mai ieftine, colorant, aditiv, în așa fel încât să simuleze cât mai bine un produs nefalsificat, pe care noi îl consumăm ulterior, ne pervertim gustul și ajungem să cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”, susține Alexandru Cîrîc.

„Produsele ușor alterabile, majoritatea cele vândute în piețe, sunt de fapt o mare problemă”

„Trebuie să ne uităm la un produs ca să ne dăm seama dacă este ușor sau greu alterabil, dacă are dată limită de consum, sau dacă are best before. Adică poate fi consumat și după acea dată.

Produsele ușor alterabile, majoritatea cele vândute în piețe, sunt de fapt o mare problemă. O carne vândută într-un galantar în care nu se ține foarte mult cont de igienă, de contaminare încrucișată, de temperatură, poate deveni un risc foarte mare. De aceea este bine să ne uităm de foarte multe ori de unde cumpărăm.

Au fost probleme chiar în piețele de retail unde investiția în aceste aspecte este mult, mult mai mare.

Atunci când ne ducem în piețe și vedem că există inclusiv carne tocată la raft, vedem că avem la raft mici formați fără niciun fel de etichetă, că ar putea fi acolo de o săptămână, iar micii sunt o problemă pentru că punem în ei usturoi, condimente, nu se mai simte gustul. O carne tocată o simți deja că este acră, că este neplăcută. Atunci când o simțim un anume gust de acru, atunci nu mai trebuie consumată, aia este o carne veche”, a explicat Alexandru Cîrîc în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?