Deputat PSD, despre bătaia din Parlament dintre Dan Vîlceanu și Florin Roman: „Când ajungem la dat cu pumnul și la spart nasul, e deja mult prea grav”

Publicat: 21/05/2024, 20:47

Filmul bătăii din Parlamentul, în care deputatul neafiliat Dan Vîlceanu, fost membru PNL, l-a agresat fizic pe liberalul Florin Roman, a stârnit reacții în rândul politicienilor. Deputatul PSD Oana Florea a spus, pentru Gândul, că un astfel de incident este nemaiîntâlnit în Parlamentul României, iar pentru Dan Vîlceanu va fi, cel mai probabil, sfârșitul carierei politice, pe lângă dosarul penal pe care îl va avea, după ce Florin Roman depune plângere penală.

  • Incidentul a pornit de la un schimb de replici între Florin Roman și Dan Vîlceanu, în sala de plen, și a continuat cu bătaia de pe hol. În imaginile surprinse de camerele de supraveghere de pe holul Palatului Parlamentului, din zona sălii de plen a Camera Deputaților, se vede cum Dan Vîlceanu îl ține cu o mână de gât pe Florin Roman, în timp ce îl lovește cu cealaltă mână.
  • Florin Roman susține că Dan Vîlceanu l-a agresat la ieşirea din sala de plen, ”în mod golănesc”, cu o lovitură cu genunchiul aplicată în zona nasului.
  • Ulterior, cei doi revin în sala de plen a Camerei Deputaților, iar Florin Roman ține un șervețel pe nas, în zona unde a fost lovit.
  • Deputatul PNL Florian Emil Dumitru, spune că atunci când el a ieşit din sala de plen, la câteva zeci de secunde după momentul agresiunii, l-a găsit pe Florin Roman plin de sânge în dreptul nasului şi pe Vîlceanu destul de agitat.
  • Florin Roman a mers la INML pentru certificat medico-legal, pe care îl va depune împreună cu plângerea penală împotriva lui Vîlceanu.
  • Prima sancțiune a deputatului neafiliat Dan Vîlceanu a venit de la Comisia juridică.

„A vrut să-și facă dreptate de unul singur”

Deputata PSD Oana Florea a spus, pentru Gândul, că Dan Vîlceanu ar putea să nu mai aibă carieră politică după scandalul din Parlament.

„Nu mă așteptam să văd așa ceva în Parlament. Nu cred că trebuie să arătăm cu degetul cine este de vină, pentru că până la urmă a fost o altercație verbală, după care unul dintre cei doi nu s-a mai putut controla și a vrut să-și facă dreptate de unul singur. Nici nu mai contează despre ce era vorba. Simplul fapt că s-a ajuns aici, într-o instituție unde ar trebui să avem dezbateri…

Este normal să avem păreri diferite, că de-aia suntem partide diferite, dar să ajungem la altercații, la spart nasul, e deja prea mult. Eu cred că domnul Vîlceanu nu o să mai aibă carieră politică după acest moment„, a mai spus deputata social-democrată.

Deputatul Florin Roman s-a dus marți, la scurt timp după ce a fost agresat, la Institutul Național de Medicină Legală (INML), ca să îi fie eliberat un certificat medico-legal, pentru a putea să facă plângere penală pe numele agresorului său.

Oana Florea spune că este pentru prima dată când un deputat se află într-o astfel de situație și că e normal să urmeze sancțiuni și în Parlament.

„E clar că o să fie un proces penal, pentru că domnul Roman deja a fost la INML și deja are probatoriu. Sunt și imaginile de pe camere. O să avem o primă decizie în instanță. E pentru prima dată când un demnitar se află într-o astfel de situație.

Pe de altă parte există și sancțiunea aceasta din Parlament. Înțeleg că domnul Roman a mers în biroul permanent la ședință și a depus o plângere. În secunda doi, Comisia juridică a pus pe ordinea de zi această problemă, știu că a fost o ședință secretă

Noi am tot modificat regulamentul Camerei de-a lungul acestui mandat, pentru că au fost tot felul de incidente. Dar se pare că nu este suficient. Cred că cel mai important lucru este educația. Noi avem un cod de etică, dar nu cred că este nevoie de o lege ca să-ți spună cum să te comporți.

Eu cred că cetățenii trebuie să se gândească bine, să se uite pe liste și să aleagă oameni care să le facă cinste. Așa nu”, a adăugat deputatul PSD.

La scurt timp după incidentul din Parlament, Comisia juridică s-a reunit și a decis ca deputatul Dan Vîlceanu să primească sancţiunea maximă, respectiv tăierea a 50% din salariu timp de șase luni şi diminuarea timpului de vorbire în plen la 10 secunde, timp de 3 luni.

Primul caz ”bătaie în Parlament”. Lovituri cu pumni și picioare, după o altercație

Deputații Florin Roman și Dan Vîlceanu, foști miniștri PNL, au avut mai întâi un schimb dur de replici, în sala de plen. Ulterior, cei doi au ieșit din sală, moment în care Dan Vîlceanu l-a prins de gât cu o mână pe Florin Roman și cu cealaltă mână l-a lovit în zona feței.

Florin Roman susține chiar că, în afara sălii de plen, a fost agresat fizic, ”în mod golănesc, cu o lovitură cu genunchiul aplicat în zona nasului”.

„M-a strâns de gât, a încercat să mă muște de ureche, m-am ferit și am primit o lovitură golănească, în nas”, a povestit Florin Roman.

La scurt timp după ce a fost agresat, Florin Roman a mers la Institutul Național de Medicină Legală (INML), pentru o evaluare în vederea obținerii unui certificat medico-legal, pe care îl va depune împreună cu plângerea penală.

„S-a și speriat când a conștientizat ce a făcut. Am văzut acea urmă de regret pe fața lui și de conștientizare, dar deja lucrurile erau consumate.

M-am prezentat azi la IML, mi s-a făcut consultul, urmează să fie eliberat în câteva zile certificatul medico-legal constatator. În baza acestui certificat, voi depune plângere penală împotriva aceastui deputat huligan. Și fac acest lucru pentru oamenii care au văzut aceste imagini, să știe că legea este pentru toți și că legea trebuie aplicată pentru toți”, a spus deputatul liberal.

Reacția lui Dan Vîlceanu

Contactat de Gândul, Dan Vîlceanu a spus doar: „Chiar nu vreau să intru într-un scandal marca Roman”.

Prima măsură luată în cazul lui Dan Vîlceanu este cea din Parlament. Deputatul Dan Vîlceanu poate contesta însă decizia Comisiei juridice, care a dispus ca timp de șase luni să ia doar 50% din salariu, iar în plen să aibă dreptul doar la 10 secunde de vorbire.

Dan Vîlceanu a fost exclus din grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților în octombrie 2023, după ce a semnat, alături de USR şi Forţa Dreptei, sesizarea la Curtea Constituțională în cazul pachetului de măsuri fiscal-bugetare inițiat de coaliția PSD-PNL.


CITEȘTE ȘI:

Filmul bătăii de la Parlament. Cum s-au încăierat deputații PNL Florin Roman și Dan Vîlceanu

SCANDAL în Parlament: Doi foști miniștri PNL s-au luat la bătaie. Florin Roman: „Am fost agresat în mod golănesc”. Reacția lui Nicolae Ciucă]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O femeie din SUA, condamnată din greşeală pentru crimă, a stat 43 de ani după...
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Ţara dispare de pe hartă. Se fac planuri de INVAZIE: O necesitate ISTORICĂ
A fost dezlegat cel mai mare mister al omenirii. De ce trăim un anumit număr...
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×