Gabriela Firea: În ultimii patru ani, CULTURA a fost cu adevărat o “Cenuşăreasă” / 14 pași pentru renașterea culturii bucureștene

Gabriela Firea: În ultimii patru ani, CULTURA a fost cu adevărat o “Cenuşăreasă” / 14 pași pentru renașterea culturii bucureștene
Publicat: 22/05/2024, 10:10
Actualizat: 22/05/2024, 10:13

Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei, a anunțat, miercuri, un plan ambițios în 14 pași pentru renașterea culturii bucureștene, în contextul controversei generate de intenția actualului primar de a desființa mai multe instituții de cultură din București.

Propunerea de desființare a instituțiilor culturale a stârnit o revoltă în rândul consumatorilor de cultură și al directorilor de teatre, care au apelat inclusiv la premierul Marcel Ciolacu pentru a opri acest demers, argumentând că încalcă dreptul fundamental la dezvoltarea spirituală și accesul la valorile culturale naționale și universale.

În acest context, Gabriela Firea își prezintă programul electoral, evidențiind importanța culturii pentru bucureșteni și promițând o serie de proiecte majore care să revitalizeze scena culturală a orașului.

“Micul Paris” trebuie să renască. Capitala are nevoie de cultură, în toate formele ei: teatre, muzee, săli de spectacole, artişti independenţi şi multe altele. Elevii şi studenţii să poată merge gratuit la muzeele Municipalităţii. În ultimii patru ani, Cultura a fost cu adevărat o “Cenuşăreasă”. S-au tăiat bugetele, s-au anulat spectacolele şi aproape s-au închis centre culturale. Un adevărat asalt împotriva artei. Nu mai vorbim că nici până acum posturile directorilor de teatre nu au fost scoase la concurs şi s-au depăşit toate termenele legale”, spune Gabriela Firea pe Facebook.

Printre propunerile candidatei PSD la Primăria Capitalei se numără construcția Arenei Polivalente, o sală multifuncțională cu 20.000 de locuri, destinată atât evenimentelor culturale, cât și competițiilor sportive de talie europeană.

În primul rând, finalizăm construcţia Arenei Polivalente – o sală multifuncţională cu capacitate de 20.000 de locuri, unde se pot organiza atât evenimente culturale cu public numeros, cât şi competiţii sportive de talie europeană. De asemenea, ar fi foarte important pentru Capitala României în care se află cele mai multe teatre, care intră periodic în reparaţii şi modernizări, să existe un Teatru Temporar – pentru relocarea spectacolelor pe durata lucrărilor de reabilitare”, spune candidata PSD la Primăria Capitalei.
Firea promite să susțină financiar artiștii independenți, să construiască noi teatre și să ofere acces gratuit la muzee pentru elevi și studenți. Aceste inițiative vor contribui la promovarea culturală și turistică a Bucureștiului.
Cred de asemenea că e nevoie de un nou teatru de copii, dar şi pentru adolescenţi, de modernizarea Circului Metropolitan şi de o nouă Sală de Concerte – Filarmonică. Ca în marile capitale europene, voi susţine accesul gratuit al elevilor şi studenţilor la muzee. Toate acestea pot contribui, alături de multe alte programe şi activităţi, la promovarea culturală şi turistică a Bucureştiului”, mai spune Firea.
Programul de guvernare locală al Gabrielei Firea, publicat pe site-ul său oficial, include 14 proiecte majore care vor contribui la renașterea strălucirii culturale a Bucureștiului:

• Construirea Sălii multifuncționale – Arena Polivalenta – Complex sportiv Lia Manoliu, spațiu cu o capacitate de 20.000 de locuri, pentru toate tipurile de evenimente
• Reabilitarea, consolidarea și modernizarea sediilor teatrelor, instituțiilor de spectacol și a instituțiilor de cultură din București.
• Modernizarea și asigurarea dotărilor pentru spectacolele Circului Metropolitan.
• Realizarea de expertize pentru evaluarea riscului seismic pentru clădirile teatrelor și ale altor instituții de spectacol.
• Construirea Teatrului Temporar, o construcţie uşoară cu circa 450 de locuri, care să permită relocarea spectacolelor pentru teatrele care vor intra în reabilitare, modernizare şi consolidare.
• Înființarea unui nou teatru pentru copii și adolescenți.
• Reabilitarea și modernizarea Grădinii de Vară Herăstrău a Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, precum și a amfiteatrului în aer liber și a sediului Teatrului Masca.
• Susținerea participării teatrelor și instituțiilor de spectacol la concursuri, evenimente sau campanii internaționale
• Construirea Sălii de Concerte a Capitalei, un spațiu modern, cu dotările necesare pentru cea mai bună acustică
• Realizarea de campanii de promovare internă și internațională a Bucureștiului ca destinație turistică culturală.
• Conservarea și punerea în valoare a monumentelor istorice aflate în patrimoniul local.
• Bugetarea participativă, respectiv implementarea unui concurs de proiecte care va putea fi accesat de cetățeni sau ONG-uri, în vederea realizării unor obiective ale comunității.
• Implementarea unui program de susținere a teatrelor independente și a artiștilor autohtoni.
• Constituirea unui Fond Cultural Municipal prin care să fie susținută activitatea pentru artiștii bucureșteni.

CITEȘTE ȘI:

Gabriela FIREA își manifestă susținerea față de jurnalista care și-a acuzat șeful de viol: „Creăm obiceiul sănătos ca victima să nu mai tacă”

Gabriela FIREA și drepturile FEMEILOR din ROMÂNIA: O femeie are şi psihicul pregătit şi TĂRIA de caracter şi SÂNGELE rece

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Imagini dramatice cu parașutiști ruși vânați în câmp deschis de un blindat Bradley ucrainean
Cum arată cel mai spectaculos loc din România? Traseul de 12 km oferă peisaje de...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Bineînțeles că știți imnul URSS”. Cum îi batjocoresc militarii ruși pe prizonierii ucraineni: „Porcule, de...
Noul semn de circulație care-i bulversează pe șoferi! Mulți se fâstâcesc atunci când îl văd...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Rusia avertizează SUA să nu lase Ucraina să o atace cu arme occidentale: Americanii subestimează...
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de...
Detalii cutemurătoare ies la iveală în cazul tinerilor înghițiți de viitura din Italia! Ce au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se face radierea auto din oficiu?
Bărbia îl dă de gol pe Putin? Preşedintele rus, acuzat că îşi foloseşte sosiile la...
Ingredientul care face MINUNI în orice PRĂJITURĂ de casă!
Coșmar total pentru cei cu MAȘINI DIESEL. Decizia care se aplică de la 1 IULIE...
Când începe Insula Iubirii, sezonul 8, la Antena 1 și în AntenaPLAY. Premiera, mai aproape...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Ne-au furat până și tradiționala ie romanească? Celebra casă de modă Louis Vuitton, somată să...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Oceanul subteran de pe Pluto este cu 8% mai dens decât mările de pe Pământ
×