Gabriela Firea: ”PARCURILE Capitalei sunt abandonate! Au nevoie de mâna unui gospodar”

Gabriela Firea: ”PARCURILE Capitalei sunt abandonate! Au nevoie de mâna unui gospodar”
Publicat: 24/05/2024, 12:46
Actualizat: 24/05/2024, 14:44

De Ziua europeană a parcurilor naționale, Gabriela Firea trage un semnal de alarmă despre starea marilor parcuri bucureștene. Candidatul PSD la primăria Capitalei a acuzat lipsa de acțiune și de interes în ceea ce privește reabilitarea și întreținerea parcurilor Regele Mihai I (Herăstrău) și Grădina Cișmigiu.

Parcurile istorice Regele Mihai I (Herăstrău) și Grădina Cișmigiu zac abandonate! Au nevoie urgentă de mâna unui primar gospodar, cu o echipă care să fie capabilă să repare aleile crăpate, să tundă buruienile, să planteze flori și, până la urmă, să aducă parcurile la ce au fost cândva, a scris Gabriela Firea pe Facebook.
Ea a subliniat importanța acestor parcuri pentru bucureșteni, menționând că sunt printre puținele locuri de relaxare și refugiu din haosul cotidian al capitalei. În postarea sa, Firea a enumerat problemele majore întâmpinate de aceste spații verzi în ultimii patru ani: șobolani, șerpi, alei crăpate și surpate, locuri de joacă periculoase și mobilier stradal rupt.
Fostul primar a precizat că a lăsat în urmă proiecte importante pentru reabilitarea parcurilor, care nu au fost implementate de actuala administrație.
E păcat ca s-a pierdut timp prețios. Am lăsat la finalul mandatului, în 2020, un proiect amplu de reabilitare peisagistică a Parcului Regele Mihai I. Zace în sertar de atunci! După 4 ani, actualul primar general chiar nu mai poate da vina tot pe echipa Firea. Să caute la Alpab documentația, ca poate nu a știut de ea, a explicat candidatul PSD la primăria Capitalei.
Gabriela Firea a evidențiat și începutul asfaltării aleilor din Parcul Herăstrău, care a avut loc în timpul mandatului său, întrebând de ce nu a fost continuată. De asemenea, ea a menționat că podul pietonal din zona podului CFR, unde s-au întâmplat mai multe tragedii, avea autorizațiile de construire de la finalul mandatului său, dar nu a fost realizat de actuala administrație.
Am realizat documentația PUZ pentru parcurile Herăstrău, Cismigiu, Carol. De ce nu au fost aprobate nici până acum? Am realizat documentația extrem de amplă a proiectului de restaurare a parcului Herăstrău, DALI pentru amenajarea peisagistică. Nimic nu s-a întâmplat în ultimii 4 ani, a precizat fostul primar.
În ceea ce privește Grădina Cișmigiu, Firea a criticat dur actualul primar pentru blocarea proiectului de restaurare aprobat de Consiliul General și a acuzat manipularea în instanță prin asociația sa.
A făcut o victorie din asta, dar nu a pus nici în loc, după ce a ajuns primar. Nu a venit cu un plan amplu de reabilitare a Grădinii Cișmigiu, ci doar a reparat punctual. Până și pentru podul restaurat avea proiect și autorizație tot de pe finalul mandatului meu, a argumentat Firea.

Gabriela Firea: „Program de reabilitare a parcurilor”

Firea a punctat necesitatea de a salva spațiile verzi existente și a subliniat planurile de construire a unor noi parcuri, împreună cu primarii de sector.

Program de reabilitare a parcurilor:

•Reabilitarea peisagistică a marilor parcuri monument-istoric: Regele Mihai I (Herăstrău), Grădina Cișmigiu etc.
•Amenajarea parcurilor aflate în administrarea PMB cu refacerea infrastructurii de iluminat și asigurarea pazei în toate parcurile, non-stop, inclusiv prin monitorizare video.
•Igienizarea și refacerea malurilor lacurilor și digurilor din București, să atragă investiții pentru exploatarea lacurilor refacerea locurilor de joacă existente și înființarea altora noi.
•Crearea de noi spații de tip parc sau pădure-parc, prin amenajarea spațiilor aflate deja în patrimoniul Municipiului București, pentru practicarea diferitelor sporturi sau pentru petrecerea timpului liber.
•Punerea în aplicare a Planului Integrat de Calitate a Aerului 2024-2028 prin implementarea tuturor măsurilor de reducere a emisiilor din traficul rutier, salubrizarea eficientă a străzilor, promovarea, îmbunătăţirea şi extinderea transportului public şi eliminarea autovehiculelor vechi din circulaţie.
•Continuarea și dezvoltarea programului Autobuzul Școlar, inițiat în anul 2019, care ar decongestiona traficul și reduce poluarea.
•Refacerea, modernizarea și extinderea sistemului de stații de monitorizare a calității aerului la nivelul tuturor sectoarelor și a unui sistem de alertă rapidă în caz de depășiri ale valorilor zilnice de PM10 și PM 2,5.
• Reducerea termenelor pentru eliberarea avizelor de toaletare/defrișare a copacilor aflați în declin biologic și a celor uscați.
Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Obligatoriu pentru cei care stau la CURTE. Este cea mai bună soluție pe care o...
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×