Prima pagină » Video » Recycle Now| Fechet: Cred că SISTEMUL Garanție-Returnare a fost și este cel mai bun lucru în materia circularității din România în ultimii 30 de ani

Recycle Now| Fechet: Cred că SISTEMUL Garanție-Returnare a fost și este cel mai bun lucru în materia circularității din România în ultimii 30 de ani

Sistemul Garanție-Returnare, demarat la 30 noiembrie 2023, a fost și este cel mai bun lucru în materia circularității din România în ultimii 30 de ani, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Părurilor, Mircea Fechet, în cadrul conferinței Recycle Now.

Ministrul Mediului consideră că prin punerea în funcțiune a Sistemului Garație-Returnare nu doar că avem mai puține PET-uri, doze și sticle în natură – lacuri, râuri, câmpuri – dar astfel este alimentată economia circulară, sunt atrase noi investiții și se crează noi locuri de muncă.

“Eu cred că suntem pe punctul de a constata că vom avea cantități impresionate de material reciclabil, iar acest lucru nu se poate traduce doar printr-un efect de mediu sau printr-o natură mai curată – bineînțeles că fiecare dintre noi ne dorim mai puține PET-uri aruncate în lacuri, în râuri, în natură în general -, însă, apropo de tema discuției dumneavoastră, o să avem sute de mii de tone de material reciclabil. Acest lucru va genera, sper eu, foarte rapid investiții în fabrici de reciclare, investiții în infrastuctură de transport, în infrastructură de sortare, de colectare.

Nu pot decât să mă bucur ori de câte ori aflu că astăzi 1.000 de camioane sau aproximativ 1.000 de camioane transportă în fiecare zi material reciclabil, ambalaje aferente Sistemului de Garanție-Returnare”, a declarat ministrul Mircea Fechet, în cadrul conferinței Recycle Now.

„Înființăm  sute de locuri de muncă”

Deschiderea de noi centre de sortare și numărare a ambalajelor generează noi locuri de muncă.

“Nu pot să nu mă bucur atunci când aflu că la fiecare centru de numărare și de sortare înființăm alte sute de locuri de muncă. În orașul Otopeni, pentru că acesta este ultimul centru deschis, 155 de noi locuri de muncă au fost înființate și, în măsura în care ar lucra în trei schimburi – și probabil asta urmează să se întâmple -, vom depăși 200 de locuri de muncă înființate datorită Sistemului de Garație-Returnare.

La Bacău, pentru că exact în acest moment trec prin comuna Răcăciuni, urmează să se deschidă o fabrică de procesare a sticlei și sunt aproape sută la sută convins că motivul pentru care o companie privată a decis să investească în deschiderea unei fabrici de reciclare este legat de Sistemul Garanție-Returnare, respectiv peste 450.000 de tone de sticlă generate de SGR, anual. Asta înseamnă nu doar investiții, ci înseamnă locuri de muncă pentru comuna Răcăciuni. Și câteva zeci de locuri de muncă pentru o comunitate mică înseamnă foarte mult”, a mai spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„SGR-ul românesc pune la dispoziția fabricilor din România suficientă materie primă cât să oprească importurile de ambalaje”

Conform lui Mircea Fechet, și în comuna Nicolae Bălcescu se va deschide un centru de sortare și de numărare, unde se vor înființa alte zeci de locuri de muncă.

“Acest lucru este replicabil în fiecare județ din România, în fiecare regiune din România și când spun acest lucru mă gândesc la faptul că Sistemul Garanție-Returnare înseamnă mult mai mult decât beneficii directe. Înseamnă oportunități de afaceri pentru companiile din România, la fel cum înseamnă capital investit, înseamnă tehnologii aduse în România – și am văzut cele mai noi tehnologii, am văzut cele mai performante echipamnete, produse în afara României, din păcate. însă am rămas profund impresionat atunci când am vizitat centrele de sortare ale companiei RetuRO și vom înființa locuri de muncă pe care eu le consider necesare în orice comunitate, nu doar într-un județ sau altul. Pe scurt asta înseamnă Sistemul de Garanție-Returnare.

Dacă ne gândim la sticlă, doar cu titlu de exemplu, sticla pentru a fi produsă din materiile prime folosite în procesul de fabricație necesită temperaturi de peste 1.800 de grade și un consum de energie proporțional. Atunci când folosim sticlă reciclată sau sticlă în procesul de reciclare în aceste fabrici, temperatura pe care trebuie să o avem este de doar 1.000 de grade ceea ce înjumătățește consumul de energie și face fabrica mai eficientă și din punct de vedere energetic și din punct de vedere al costurilor.

Un alt exemplu pe care îmi permit să vi-l dau este legat de un mare procesator de PET din România, cel mai mare din Sud-Estul Europei din ceea ce știu care în urmă cu câțiva ani, atunci când am vizitat acea companie, îmi arăta baloți cu PET-uri aduși de pe cealaltă parte a globului. Nu mi-am imaginat niciodată că am putea importa PET-uri din Australia și mi s-a spus atunci că deși România produce 8 miliarde de PET-uri, de doze sau de sticle anual, sau, în fine, generează acest număr de ambalaje, pentru că și importăm, nu doar producem în România, suntem obligați să importăm material reciclabil din toată lumea și tocmai din Asutralia. M-am bucurat să aflu că aceeași companie, aceeași mare fabrică, a decis să limiteze sau să oprească cu totul importurile, dar m-a bucurat foarte mult când am aflat că SGR-ul românesc pune la dispoziția fabricilor din România suficientă materie primă cât să oprească importurile de ambalaje din alte țări”, a completat Mircea Fechet.

În acest fel, explică ministrul, balanța comercială a României, care este pe dificit, primește un aport pozitiv.

“De asta eu cred că Sistemul Garanție-Returnare a fost și este cel mai bun lucru în materia circularității din România în ultimii 30 de ani. Nu pot să nu apreciez efortul colegilor mei din minister, munca fostului ministru Tanczos Barna, pentru că a înțeles la fel cum și eu am înțeles că țara are nevoie de un astfel de proiect, munca depusă de colegii din Guvern, din Cancelaria Prim-ministrului pentru că a fost un efort comun un efort în care nu doar Ministerul Mediului ci toate ministerele, întreg guvernul, au înțeles că nu mai putem amâna acest priotect și toată lumea a decis să susțină implementarea proiectului începând cu 30 noiembrie anul trecut”, a mai afirmat Mircea Fechet.

Conform ministrului Mediului, în luna mai se va depăși pragul de 200 de milioane de ambalaje ce vor fi recuperate prin Sistemul de Garanție Returnare.

Partenerii Conferinței Recycle Now au fost Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Asociația OIREP Ambalaje, Profi, RetuRO, Green Point și Red Point.

CITEȘTE ȘI:

Mircea Fechet la Brașov: Am colectat în martie aproape 80 de milioane de ambalaje

Mircea Fechet, ministrul Mediului, speaker la Conferința Green Report „Managementul deșeurilor: SGR funcțional în România”

Citește și

Mediafax
Caz șocant! O studentă care și-a ucis copilula spus că aceasta este metoda ei contraceptivă
Digi24
Dorința lui Traian Băsescu s-a îndeplinit, avertizează Adrian Năstase. Ce sugerează fostul premier PSD
Cancan.ro
Meteorologii BBC Weather anunță o schimbare radicală a vremii în România. Ce se întâmplă vineri, după 6 zile consecutive de caniculă
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
Adevarul
Doi tineri au fost loviţi cu maşina după o şicanare în trafic. Unul dintre ei a murit, iar altul este în stare gravă
Mediafax
Atenție, șoferi! Ce riscă cei care nu achită amenzile de circulație în decurs de un an
Click
Scandal în muzica populară! Ce acuzații îi aduce Gheorghe Turda solistului-miner Radu Ille: „ E un Neica-Nimeni, îmi cântă piesele la caterincă. I-am dat un picior în fund!”
Wowbiz
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Antena 3
Scandal sexual la nivel înalt la Moscova. Maria a zburat cu un avion militar pentru o escapadă de weekend cu „omul ei de la Kremlin”
Digi24
Trump a încurajat Ucraina să atace adânc în teritoriul rus: „Volodimir, poți să lovești Moscova, Sankt Petersburg?”
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Ce se întâmplă doctore
Cine o mai recunoaște? S-a iubit și cu Florin Călinescu în tinerețe. Imagini nemaivăzute cu celebra femeie de afaceri
observatornews.ro
Ce factură la curent a primit ministrul Energiei? Bogdan Ivan răspunde întrebărilor de pe observatornews.ro
StirileKanalD
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
KanalD
O întreagă familie de turiști a fost înghițită de valuri, în Corfu, Grecia. Mama, tatăl și copilul au fost scoși din apă de martori
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
EXCLUSIV. Service-urile auto se pregătesc de schimbări radicale! Ce îi așteaptă pe șoferi după noile taxe impuse de Guvern
Descopera.ro
Incredibil! Ce făceau NEANDERTHALIENII cu OASELE de leu de peșteră?
Capital.ro
Decizie fără precedent pentru șoferi. Se suspendă imediat permisul. Trebuie să achitați banii neapărat
Evz.ro
Vremea se strică în România. Alertă de la ANM
A1
Reacția lui Nicușor Dan după ce Albert NBN a înjurat România pe scena de la Beach, Please!: „Nu cred că ar trebui pedepsit”
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O bătrână de 84 de ani, la mila spitalului, după ce a fost abandonată de cei 9 copii
RadioImpuls
Coșmarul trăit în tăcere de Adriana Ochișanu: "Îmi era rușine de părinți, de ce va zice lumea?". Detalii TULBURĂTOARE despre comportamentul fostului ei soț, Corneliu Botgros
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dacă ai activitatea sexuală prea exagerată poți face cearcăne?
Descopera.ro
(P) 4 motive pentru care trebuie să investești în calitatea căștilor tale