Prima pagină » Actualitate » „Liniile roșii” ale lui Putin sunt elastice, iar operațiunea „KURSK” a fisurat strategia Rusiei. „Kremlinul, incapabil să-și apere propriul teritoriu”

„Liniile roșii” ale lui Putin sunt elastice, iar operațiunea „KURSK” a fisurat strategia Rusiei. „Kremlinul, incapabil să-și apere propriul teritoriu”

„Liniile roșii” ale lui Putin sunt elastice, iar operațiunea „KURSK” a fisurat strategia Rusiei. „Kremlinul, incapabil să-și apere propriul teritoriu”

A trecut mai mult de o lună de când Forțele Armate ale Ucrainei au invadat regiunea Kursk a Rusiei, iar trupele Kievului continuă să dețină o parte semnificativă din teritoriul recunoscut internațional al adversarului lor. În ciuda încercărilor Kremlinului de a minimiza semnificația operațiunii Kursk a Kievului, aceasta a avut deja un impact semnificativ asupra cursului războiului ruso-ucrainean, lămurind câteva întrebări care nu primiseră, până acum, niciun răspuns.

Potrivit informațiilor din teritoriile ocupate de forțele ucrainene în regiunea Kursk, localnicii afirmă că războiul a început, într-adevăr, pe 6 august 2024.

Deși au existat activități militare anterioare care s-au extins dincolo de granițele Ucrainei, acestea erau de natură diferită, notează The Insider. Incursiunile anterioare au implicat grupuri rusești pro-ucrainene, cum ar fi Legiunea Libertatea Rusiei și Corpul Voluntarului Rus, care acționau în cooperare cu forțele ucrainene.

  • Cu toate acestea, acțiunile anterioare au fost văzute, în primul rând, ca raiduri limitate, concentrate mai mult pe crearea unui impact propagandistic decât pe stabilirea unei prezențe susținute ucrainene pe teritoriul rus.
  • Acestea s-au caracterizat prin durata lor scurtă și utilizarea limitată a resurselor.
  • Situația din regiunea Kursk implică, însă, acțiunea unui mare grup militar (estimat la până la 10.000 de militari).
  • Blidatele, artileria grea și aeronavele sunt folosite în mod activ în luptă.

Conform celor mai recente rapoarte ucrainene, Forțele Armate ale Ucrainei controlează 100 de așezări care acoperă o suprafață de 1.294 km² (aproximativ 500 mile pătrate). Nu este clar câți civili ruși rămân pe acest teritoriu, dar probabil este vorba de mii de oameni.

27 august 2024. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, în timpul unei conferințe de presă în care a vorbit și despre ofensiva din Kursk

Fisuri mari în strategia lui Putin

Kremlinul s-a dovedit incapabil să-și apere propriul teritoriu împotriva agresiunii externe, iar această realitate erodează încrederea în strategia actuală a lui Putin de a epuiza Ucraina și aliații săi occidentali printr-un „război de uzură ”.

Totuși, deși trupele ucrainene înaintau în regiunea Kursk, Vladimir Putin a semnalat că astfel de evenimente de amploare ar putea fi pur și simplu ignorate.

Pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, forțele străine au ocupat o parte semnificativă a teritoriului rus. De la cel de-al Doilea Război Cecen, este pentru prima oară când un număr atât de mare de cetățeni ruși au fost nevoiți să-și părăsească casele din cauza acțiunilor militare, iar o evacuare de această amploare probabil că nu a mai avut loc din 1941.

Forțele Armate ale Ucrainei au preluat și controlul stației de contorizare a gazelor din Sudzha – o infrastructură-cheie legată de ultima rută de tranzit de gaze pe uscat între Rusia și Europa.

22 august 2024 – Vladimir Putin, în timpul unei videoconferințe care a avut ca subiect „Operațiunea Kursk”

Până astăzi, președintele Rusiei nu a găsit timp să viziteze regiunea Kursk

Ce făcea Vladimir Putin în timpul acestei incursiuni a armatei ucrainene?

Președintele Rusiei a vizitat Baku, în Azerbaidjan, a inspectat livezile de peri din Kabardino-Balkaria, s-a oprit la Beslan cu două săptămâni înainte de comemorarea a 20 de ani de la atacul terorist, l-a observat pe fiul lui Ramzan Kadîrov, Adam, la vânătoare în Cecenia, a susținut o lecție de „Conversație pe chestiuni importante” într-o școală din Tuva și a vizitat Mongolia. Până astăzi, președintele Rusiei nu a găsit timp să viziteze regiunea Kursk.

  • Între timp, cercetările proiectului OpenMinds arată că, după 6 august 2024, principalul subiect de discuție pe internetul rusesc a fost invadarea regiunii Kursk.
  • Proiectul FilterLabs AI, care analizează comentariile rețelelor sociale, a înregistrat o creștere bruscă a evaluărilor negative ale performanței lui Putin.

Chiar și agențiile de sondare în general loiale, cum ar fi FOM, Centrul Levada și VTsIOM, au raportat o anxietate crescută în rândul rușilor și o scădere a încrederii în președintele Putin.

În ciuda acestui fapt, Vladimir Putin s-a referit la evenimentele din jurul Kurskului nu ca la o criză, ci la o „provocare” (7 august), „circumstanțe” (8 august), o „situație de combatere a terorismului” (12 august) și pur și simplu o „situație” (22 august).

În timpul unei lecții publice, din 2 septembrie, într-o școală din Kyzyl, Putin le-a spus elevilor despre „bandiții care au intrat în regiunea Kursk”. În ultimă instanță, Kremlinul nu a folosit invazia teritoriului rus pentru mobilizare patriotică, ci a minimizat semnificația acesteia în spațiul informațional.

După cum s-a dovedit, gruparea rusă de apărare a frontierei din regiunea Kursk – formată din recruți, polițiști de frontieră și trupe Rosgvardiya – a fost incapabilă să facă față atacurilor din partea unităților armatei regulate ucrainene. Dar această vulnerabilitate rusească era cunoscută dinainte, chiar și de Vladimir Putin.

Opinia publică din Rusia se pregătește pentru implicarea în masă a tinerilor recruți care își satisfac stagiul militar obligatoriu de un an pentru a participa la operațiuni de luptă pe teritoriul Rusiei. Trimiterea recruților pentru a face față incursiunii ucrainene pe teritoriul Rusiei servește drept alternativă la un al doilea val de mobilizare.

  • Cu alte cuvinte, prezența continuă a Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk indică faptul că comandamentului rus îi lipsesc unități de rezervă libere nu doar pentru a răspunde la crize neașteptate, dar poate și pentru a sprijini operațiunile ofensive în curs în Ucraina.
  • Resursele limitate ale Kremlinului îl pun într-o poziție nefavorabilă în ceea ce privește negocierile militaro-diplomatice.

Gruparea rusă de apărare a frontierei din regiunea Kursk a fost incapabilă să facă față atacurilor din partea unităților armatei regulate ucrainene.

Trupele lui Kadîrov au dat bir cu fugiții. Rușii au inventat sintagma „incertitudine teritorială”

Potrivit informațiilor din regiune, forțele lui Kadîrov staționate în regiunea Kursk s-au „împrăștiat ” – adică au fugit – după primele lovituri ale armatei ucrainene, la începutul lunii august. Alte informații sugerează că soldații ceceni „au fugit imediat”, lăsând recruții să acopere granița.

Comandantul forțelor speciale „Akhmat”, Apti Alaudinov, a susținut inițial că unitățile cecene care protejează granița din regiunea Kursk nu au reușit să respingă atacul ucrainenilor pentru că „au ratat cu puțin” trupele ucrainene.

  • Potrivit acestuia, ucrainenii au ocolit fortărețele cecene fără a se implica.
  • Mai târziu, Alaudinov a declarat că recruții și părinții lor, care nu doresc să apere Patria, ar trebui să se întrebe de ce este nevoie de ei în țară.
  • Cu o lună înainte de ofensiva armatei ucrainene, corespondentul militar rus Vladimir Romanov fusese obligat să-și ceară scuze luptătorilor Akhmat pentru comentariul său potrivit căruia recruții erau staționați la graniță în timp ce trupele cecene erau poziționate în spatele lor.

Din prima zi a invaziei în regiunea Kursk, Alaudinov a acționat ca unul dintre principalii reprezentanți publici ai armatei ruse, vorbind aproape zilnic despre „succesele” în lupta împotriva inamicului.

Unele dintre declarațiile lui Alaudinov ies în evidență:

  • 6 august: „Luăm floricelele de porumb și urmărim cu calm cum forțele noastre distrug inamicul.”
  • 8 august: „Situația nu este critică”.
  • 10 august: „Controlăm pe deplin situația.”
  • 11 august: „Situația se stabilizează treptat.”
  • 13 august: „Situația este sub control”.
  • 14 august: „Am terminat de blocat inamicul”.
  • 18 august: „Inamicul a fost oprit”.
  • 21 august: „I-am oprit și am început să-i împingem înapoi.”

În acest timp, în pofida declarațiilor comandantului Alaudinov, forțele armate ucrainene au capturat tot mai multe așezări pe teritoriul Rusiei.

După invadarea regiunii Kursk de către forțele armate ucrainene și pierderea controlului Rusiei asupra a aproximativ 1.300 de kilometri pătrați din zonă, mașina birocratică rusă a inventat o sintagmă neașteptată pentru a descrie situația – „incertitudinea teritorială”.

Așa cum „fum” este folosit în loc de „foc”, iar „creștere negativă” este raportată în loc de „declin”, expresia complicată permite autorităților ruse să evite utilizarea unor termeni mai direcți, cum ar fi „ocupația ucraineană”, mai notează The Insider.

Foto – Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

Cât a cheltuit Putin în 5 zile pentru a ataca Ucraina. Suma este FABULOASĂ

O ecuație de nerezolvat? Mongolia nu l-a ARESTAT pe Putin, dar nici nu poate fi pedepsită de CPI: „Situația convine de minune Kremlinului”

FBI dezvăluie o amplă operațiune de MANIPULARE orchestrată de Rusia. Cum vrea Putin să cucerească „inimile și mințile” europenilor

Rusia îl ține pe NU în brațe și monitorizează „Ziua Demiterilor” din Ucraina. Peskov: „Remanierea nu va avea niciun efect în perspectiva negocierilor”

Rusia vs. „Occidentul colectiv”. Războiul din Ucraina ascunde un CONFLICT latent: „Putin și liderii occidentali nu vor un conflict total”

Citește și

Mediafax
Efectele neașteptate ale pandemiei COVID-19. Ce se întâmplă cu creierul oamenilor acum
Digi24
Proteste la Kiev. Furia creşte în Ucraina după ce Zelenski a promulgat legea ce vizează reducerea puterii organismelor anticorupție
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată scăpăm de caniculă în București și în celelalte orașe din România
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
Adevarul
Miturile alimentare „sănătoase” care fac mai mult rău decât bine. Nutriționist: „Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le puteți face”
Mediafax
Capitala sub căldură extremă: Două zile consecutive de Cod portocaliu și 37 de grade
Click
Zodia care în august cucerește totul: iubire, bani, succes. Are parte de o transformare spectaculoasă la final de vară, norocul îi bate la ușă
Wowbiz
Ioana Tufaru, primele declarații despre divorțul de Ionuț. ”Soțul meu și-a făcut bagajul și a plecat de acasă”. De la ce a pornit scandalul imens dintre cei doi
Antena 3
Fenomenul ciudat de pe litoral s-a intensificat: Apa mării este și cu 20 de grade mai rece decât aerul. Ce înseamnă „upwelling”
Digi24
VIDEO Momentul în care militarii ruși ascunși în tufișuri împușcă un civil pe bicicletă care trecea pe drum
Cancan.ro
După chinul de la petrecerea cu șeicii din Dubai, Maria a rămas în scaun cu rotile 😢 S-a mutat definitiv în Norvegia
Ce se întâmplă doctore
Singurul aparat din casă care nu trebuie scos din priză niciodată. Ce riști dacă îl oprești, chiar și în vacanță
observatornews.ro
Rezultate admitere liceu 2025. Repartizarea computerizată a fost afișată
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
O întreagă familie a fost spulberată de o șoferiță de 18 ani, pe DN17, în județul Suceava! A fost activat Planul Roșu de intervenție
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Cum arată restaurantul Tesla al lui Elon Musk? Cât costă să mânânci un burger cu cartofi? - VIDEO
Descopera.ro
Au fost găsite morminte CIUDATE mai vechi decât piramidele din Egipt
Capital.ro
Taxa care îi sărăcește pe români, impusă de UE. Mulți nu știu că o plătesc: Povara este repartizată inechitabil și unilateral
Evz.ro
O nouă taxă „verde”, mascată prin SGR. Alți bani, alte ambalaje
A1
Nu știau ce îi așteaptă! Ce au dezvăluit Bianca și Marian de la Insula Iubirii, înainte de a pleca în Thailanda!
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Marco, fiul regretatului mare campion mondial WBO, Mihai Leu, i-a adus un omagiu tatălui său! Totul s-a întâmplat la doar câteva săptămâni de la trecerea în neființă a sportivului
RadioImpuls
Mihaela Rădulescu, primele declarații oficiale pentru presa italiană dupa moartea lui Felix Baumgartner: "Eram sigură ca nu are nicio problema de sanatate"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ştrulă: – Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci dragoste?
Descopera.ro
Un înlocuitor de zahăr destinat diabeticilor ar avea efecte adverse cutremurătoare