Prima pagină » Actualitate » Scenariul sumbru în caz de CUTREMUR major în București. Deși peste 20.000 de clădiri sunt vulnerabile, avem date colectate doar pentru 2000 dintre ele

Scenariul sumbru în caz de CUTREMUR major în București. Deși peste 20.000 de clădiri sunt vulnerabile, avem date colectate doar pentru 2000 dintre ele

Răzvan Munteanu, directorul Administraţiei pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic din București, a vorbit în cadrul unei dezbateri publice despre riscul care planează asupra capitalei României în cazul producerii unui cutremur major. Deși avem 20.000 de clădiri vulnerabile, doar pentru 2000 dintre ele sunt date colectate.

Astfel, expertul trage un important semnal de alarmă și afirmă că „oraşul cade pe noi”.

Câte clădiri s-au consolidat în ultimii 30 de ani

„Au fost bani alocaţi în domeniul eficienţei energetice, avem câteva sute de milioane de euro cheltuite în oraş pe eficienţă energetică, însă pe consolidare mai puţin. Dacă ne uităm şi la ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani la nivel de Primărie a municipiului Bucureşti, putem observa că doar 30 de imobile au fost consolidate din fonduri publice, sigur, cu recuperarea banilor de la cetăţeni”, a precizat Răzvan Munteanu.

„Deşi Banca Mondială spune că peste 20.000 de clădiri sunt vulnerabile riscului seismic, avem date colectate doar pentru 2000 dintre ele şi acestea într-un mod eterogen, pompieristic, primul venit, primul servit. Este clar că este nevoie de o abordare integrată, de o coordonare. Din 2022, am început să devenim eligibili în programele naţionale, dar nevoile sunt atât de mari la nivel de oraş, astfel încât trebuie să avem o coordonare şi o abordare integrată şi în acest domeniu al consolidării, pentru că realmente cade oraşul pe noi. Trebuie să conştientizăm cu toţii acest lucru”, a insistat Munteanu.

Șeful AMCCRS mai susține că, ori de câte ori se discută despre fonduri europene, subiectul este abordat „la modul general”.

„Concret, consolidarea nu a fost finanţată prin programe operaţionale regionale. A fost prima oportunitate în anul 2022, când la nivel naţional s-au alocat 300 de milioane de euro, Primăria municipiului Bucureşti, prin administraţia de consolidări, contractând 60 de milioane de euro. Acesta este un domeniu subfinanţat”, a arătat Răzvan Munteanu.

Bucureștiul, nepregătit pentru un cutremur major

Potrivit Digi24, Matei Sumbasacu, inginer constructor cu masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic, trage și el un semnal de alarmă. În context, expertul a vorbit despre metoda de construcție pe roți.

„Este cel mai răspândit mit atunci când vorbim de risc seismic. În realitate, nu există în Capitală aceste construcții, pe șină sau pe role. Important de știut este faptul că înainte de cutremurul din 1977, nicăieri în România nu s-a aplicat acest gen de izolare a bazei unei construcții. Ideea de construcție pe șină are legătură cu o metodă inginerească numită metoda izolării bazei sau izolare seismică.

În prezent, metoda chiar a fost folosită pentru clădirea Primăriei București, atunci când s-a consolidat. Diferența este că nu s-au pus role sub clădire, ci s-au tăiat elementele verticale, pe rând, la baza parterului, și o porțiune din ele a fost scoasă și s-a montat un izolator seismic, care practic este o bucată mare de cauciuc armată cu metal. Asta înseamnă că, în momentul unui cutremur, când se va mișca subsolul clădirii, partea de sus a clădirii nu se va mișca atât de mult, deoarece mișcarea, la început, trebuie să treacă prin acea bază de cauciuc, care protejează.

Există la Iași o construcție pe role, un bloc de patru etaje făcut după 1980, care are un sistem unde, fundația este pe un fel de șine. O primă dovadă a folosirii metodei izolării bazei în România”, a povestit Matei Sumbasacu.

„Capitala europeană cu cel mai mare nivel de risc seismis”

În opinia sa, Bucureștiul nu este sigur în cazul producerii unui seism major:

„Nici pe departe!

Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare nivel de risc seismic. Acest risc are două componente, în mare parte. Are componenta de hazard (amenințare), care înseamnă cât de tare este/poate fi cutremurul pe care îl așteptăm, și are componenta de vulnerabilitate, cât de pregătiți suntem, real, să facem față unui seism.

Suntem slab pregătiți pentru a face față unui cutremur. Clădirile nu sunt pregătite, nici comunitățile, oamenii, la nivel individual, nu sunt pregătiți și nu au un plan bine structurat în caz de orice pericol. Nu există acel bagaj de urgență în caz de cutremur și prim ajutor, mulți oameni nu dețin nici informații în acest sens”.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur

  • Clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieşire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
  • Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi, etc. la ieşirea din clădire, utilizând o cască de protecţie sau, în lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărţi groase, etc.).
  • Dacă la ieşire uşile sunt blocate, trebuie să se acţioneze fără panică pentru deblocarea acestora. Dacă uşile nu pot fi deblocate, se recomandă spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază, etc. şi evacuarea prin golul astfel creat.
  • În cazul în care, în urma unui cutremur sunt persoane rănite, acestea trebuie să fie eliberate din locurile unde au rămas prinse și trebuie să li se acorde primul ajutor.

CITEȘTE ȘI:

Cifre extrem de îngrijorătoare! Câte clădiri din București s-ar prăbuși la un cutremur ca cel din 1977

Ce spune Nicușor Dan despre producerea unui cutremur în București. „O să fie rău!”

Citește și

Mediafax
Ce s-a întâmplat cu directoarea de la Astronomer, după incidentul de la Coldplay
Digi24
Reacția surprinzătoarea a lui Kristin Cabot, directoarea de HR de la Astronomer, filmată cu CEO-ul companiei la concertul Coldplay
Cancan.ro
Românii care scapă de plata CASS și după 1 august 2025. Lista celor care sunt exceptați
Prosport.ro
Românca i-a zăpăcit pe milioane de fani britanici, iar la final a devenit virală
Adevarul
Litoralul manelist alungă turiștii cu muzica dată la maxim în boxe: „Capitala țărănelii și a manelelor”
Mediafax
Weekend canicular: Termometrele vor arăta până la 43 de grade, HARTA cu zonele afectate
Click
Ce spune o americancă despre mâncarea din țara noastră: „Nu veni în România”
Wowbiz
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Când am văzut...” ????⤵
Antena 3
Peisaj de toamnă la mare, în plină vară: Ceața densă a întunecat plaja, ANM a emis alertă meteo. Cum se explică fenomenul ciudat
Digi24
Berlinul se pregătește de război: planul german pentru a rezolva problema lipsei de soldați
Cancan.ro
Piedone, primele DECLARAȚII după stenogramele uluitoare cu soția lui: 'Cicăleala ei mi-a fost singurul prieten'
Ce se întâmplă doctore
Vedeta cu cele mai lungi picioare din România, siluetă de invidiat la 44 de ani: „Mănânc corect, nu prostii”
observatornews.ro
Vremea 28 iulie - 25 august 2025. Schimbare radicală; se răcește, revin ploile torenţiale și vijeliile
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Două persoane au murit și alte 32 au fost confirmate cu virusul WEST NILE, în Italia. Care sunt primele simptome
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Să fie aceasta noua Dacia C-Neo? Poză „SCĂPATĂ” pe internet
Descopera.ro
Cel mai mare deșert din lume nu este cel la care te gândești
Capital.ro
Un titan al muzicii s-a stins. A fost extrem de apreciat: Ne-a oferit nu doar muzică, ci o formă de memorie colectivă sonoră
Evz.ro
Turiștii se plâng de nesimțirea de pe litoralul românesc
A1
Ispita Cristina de la Insula Iubirii, dans la bară într-o parcare, chiar în toiul zilei! Trecătorii au făcut ochii mari
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
FOTO Elena Udrea, primele imagini alături de fetița sa, după mai bine de trei ani: „Revederea ne-a copleșit!”
RadioImpuls
Decizia luată de familia lui Felix Baumgartner și Mihaela Rădulescu după moartea fulgerătoare a sportivului
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Sunt cu o domnișoară de 18 ani la un hotel!
Descopera.ro
Alergia la spermă: motivul extrem de rar pentru care o femeie nu poate rămâne însărcinată