De ce nu trebuie să lași vase nespălate în chiuvetă mai mult de două ore. Obiceiul aparent inofenesiv poate ascunde pericole mari pentru sănătate. Astfel, dacă lași vasele nespălate în chiuvetă mai mult de două ore nu va interveni doar o problemă ce ține de esteticul casei. Cercetătorii au descoperit că acest obicei ascunde mai multe pericole pentru sănătate.
Uneori, din lipsă de timp, nu mai apucăm să spălăm vasele și le lăsăm pentru a doua zi, când ne întoarcem de la muncă. Doar că, farfuriile și ustensilele murdare care stau în chiuvetă sunt destul de inestetice, însă acesta nu e cel mai îngrijorător aspect.
Cu toate că amânarea spălatului vaselor poate părea inofensivă, obiceiul favorizează proliferarea microorganismelor dăunătoare, care pot duce la toxiinfecții alimentare sau alte probleme de sănătate.
Astfel, vasele murdare devin rapid o sursă de mirosuri neplăcute, cauzate de alimentele în descompunere, dar și de bacteriile care le consumă. Un studio publicat în Journal of Food Protection indică faptul că vasele nespălate devin un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor periculoase, precum Salmonella, E.coli și Listeria.
În numai două ore, microorganismele se pot multiplica rapid, în special dacă resturile de mâncare rămase pe farfurii sunt bogate în protein sau carbohidrați și dacă temperature ambientală este ridicată.
De asemenea, vasele umede sau cele care conțin apă stătută favorizează dezvoltarea mucegaiului și a altor microorganisme. În plus, alimentele lăsate la temperature camerei creează un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor.
Studiile arată că mucegaiul ce se formează pe resturile de alimente lăsate pe vase pot să emită spori care pot declanșa alergii, mai ales la persoanele sensibile sau la cele cu probleme respiratoria preexistente.
Mai mult, bacteriile pot să ajungă la o concentrație periculoasă în numai 4-6 ore, fapt care crește riscul de contaminare dacă vasele sunt folosite apoi fără o spălare adecvată. Oamenii se pot confrunta cu toxiinfecții alimentare, precum și infecții severe.
În cazul Listeria, de exemplu, cei mai vulnerabili sunt cei cu sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii și vârstnicii. În același timp, resturile mâncare, din vasele nespălate, atrag gândacii și muștele, purtători de agenți patogeni.
CITEȘTE ȘI: