Anul acesta, mici fermieri beneficiază de subvenții prin eco-schema PD-05, care promovează agricultura sustenabilă în gospodăriile tradiționale. Ca să acceseze acest ajutor, fermierii trebuie să completeze un caiet specificat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), scrie capital.ro.
În 2025, micii fermieri din România continua să beneficieze de sprijin financiar prin eco-schema PD-05, dedicată practicării unei agriculturi ecologice în fermele tradiționale.
Măsura face parte din Planul Național Strategic 2023-2027, care pune accent pe sustenabilitate și protecția mediului în activitățile agricole.
Potrivit reglementărilor în vigoare, fermierii pot să primească până la 100 de euro pe hectar pentru terenurile dedicate acestor practici ecologice.
Fermierii trebuie să completeze un caiet dedicat, în care vor înregistra toate activitățile Agricole desfășurate pe terenurile care beneficiază de ajutor financiar. Informațiile sunt necesare pentru a demonstra respectarea cerințelor specifice ale eco-schemei.
Caietul poate să fie completat pe suport de hârtie sau în format digital, pe site-ul APIA. Este important ca fermierii să menționeze toate lucrările realizate, întrucât aceste informații vor fi verificate periodic de către inspectorii APIA.
De asemenea, un alt aspect important al acestei măsuri este controlul încărcăturii de animale pe terenurile destinate pășunatului. În eco-schema PD-05, fermierii trebuie să respecte o limită a numărului de animale per hectar, calculată în Unități de Vită Mare (UVM).
Spre exemplu, la o fermă de 6,8 hectare, cu o combinație de pășuni permanente și terenuri arabile, fermierul trebuie să se asigure că nu depășește 2 UVM pe hectar de pășune.
Acest lucru este essential pentru a primi subvenția, iar ca să respecte regula, fermierii pot opta pentru diverse soluții, cum ar fi pășunatul pe terenurile altor fermieri sau stabilirea unui regim de hrană suplimentar pentru animale.
În plus, fermierii care accesează eco-schema trebuie să fie pregătiți pentru posibile controale din partea APIA sau a altor unități competente. Completarea corectă și la timp a caietului de evidență este esențială ca să se dovedească respectarea reglementărilor și a beneficia de subvențiile oferite.
sursa foto interior: agroinfo
CITEȘTE ȘI: