USR a depus în Parlament o inițiativă legislativă care își propune să crească numărul de parlamentari pentru circumscripția din diaspora. Mai mult, USR propune și implementarea un mecanism clar de actualizare a numărului de mandate în funcție de realitatea demografică din fiecare județ.
„Românii din Diaspora, printre altele, contribuie anual cu miliarde de euro la economia țării și au dreptul la o reprezentare corectă în Parlament. Propunerea noastră aduce echitate și respectă principiul egalității votului”, a declarat deputatul USR de Diaspora Iulian Lorincz.
În prezent, circumscripția electorală nr. 43 – Diaspora are șase parlamentari, „un număr stabilit arbitrar și care nu reflectă realitatea milioanelor de români care trăiesc în afara țării”, se arată într-un comunicat de presă al USR.
Pentru a ilustra impactul propunerii, USR a realizat o simulare a actualei legislaturi, conform datelor statistice de la 1 ianuarie 2024. Rezultatele arată că anumitor circumscripții li s-ar aloca mandate suplimentare:
În același timp, numărul de mandate ar scădea în alte circumscripții: Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Harghita, Mureș, Neamț, Olt, Prahova și Vâlcea. În restul județelor, numărul de mandate ar urma să rămână la fel.
Propunerea USR este semnată de parlamentarii Iulian Lorincz, Cătălin Bochileanu, Radu Mihaiu, Irineu Darău, Cynthia Păun, Sorin Șipoș, Dan Văduva și Vlad Șendroiu și „introduce un criteriu obiectiv pentru calcularea mandatelor, raportat la datele oficiale furnizate de Direcția Generală de Pașapoarte. Astfel, reprezentarea în Parlament va fi proporțională cu numărul cetățenilor români care și-au stabilit domiciliul în străinătate”, mai transmit reprezentanții USR.
Totodată, inițiativa propune recalcularea mandatelor la fiecare ciclu electoral. Inițiatorii susțin că „în prezent, deși legea prevede stabilirea numărului de mandate pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în practică această actualizare nu are loc, ceea ce conduce la o reprezentare disproporționată a cetățenilor”.
„Germania, Franța, Spania, Canada sunt doar câteva exemple de state care își ajustează periodic numărul de mandate în funcție de realitatea demografică. Este timpul ca și România să facă același lucru. Ne dorim un sistem electoral în care fiecare vot contează în mod egal și fiecare român este reprezentat corect”, a precizat și senatorul USR de Diaspora Cătălin Bochileanu.
FOTO: Mediafax / Andreea Alexandru
CITEȘTE ȘI: