Prima pagină » Actualitate » Studiu. O simplă gumă de mestecat poate elibera sute sau mii de MICROPLASTICE în gură

Studiu. O simplă gumă de mestecat poate elibera sute sau mii de MICROPLASTICE în gură

Studiu. O simplă gumă de mestecat poate elibera sute sau mii de MICROPLASTICE în gură

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din California (Los Angeles), care va fi prezentat la reuniunea de primăvară a Societății Americane de Chimie, chiar și o simplă gumă de mestecat poate elibera sute sau mii de microplastice în gură, notează Corriere della Sera. Guma de mestecat constă dintr-o bază gumoasă, îndulcitori, arome și alte ingrediente. Așa-numitele gume naturale conțin un polimer de origine vegetală, cum ar fi „chicle” sau seva unor copaci, pentru a obține masticabilitatea potrivită, în timp ce alte produse folosesc baze de gumă sintetică fabricate din polimeri derivați din petrol.

Cercetătorii au testat cinci mărci de gumă sintetică și cinci mărci de gumă naturală, toate disponibile în comerț, punând o persoană să mestece șapte bucăți din fiecare marcă. În laborator, voluntarul a mestecat guma timp de patru minute, producând mostre de salivă la fiecare 30 de secunde. Într-un alt experiment, probele de salivă au fost colectate periodic timp de 20 de minute pentru a observa rata de eliberare a microplasticelor din fiecare gumă.

Cât plastic puteți înghiți într-un an

Cercetătorii au măsurat numărul de microplastice din fiecare probă de salivă. Particulele de plastic au fost fie colorate în roșu și numărate la microscop, fie analizate cu ajutorul spectroscopiei în infraroșu, care a furnizat și compoziția polimerului.

Lisa Lowe, printre autorii lucrării, a măsurat o medie de 100 de microplastice eliberate per gram de cauciuc, dar unele bucăți au eliberat până la 600 de microplastice per gram. O gumă cântărește între 2 și 6 grame, ceea ce înseamnă că ar putea elibera până la 3 mii de particule de plastic. Dacă o persoană mestecă între 160 și 180 de bucăți de gumă de mestecat pe an, ar putea ingera aproximativ 30 de mii de microplastice.

O cantitate, totuși, derizorie prin comparație cu apa îmbuteliată

Cu toate acestea, este vorba de o cantitate derizorie, în comparație cu numeroasele alte oportunități de a ingera aceste particule, subliniază cercetătorii. De exemplu, alte studii au estimat anul trecut că un litru de apă dintr-o sticlă de plastic conține în medie 240.000 de microplastice.

În cadrul experimentului, majoritatea microplasticelor s-au desprins de gumă în primele 2 minute de mestecat. Dar, potrivit cercetătorilor, acestea nu au fost eliberate din cauza enzimelor din salivă. Mai degrabă, actul de mestecare este suficient de abraziv pentru a face bucățile să se desprindă. După opt minute de mestecat, 94% din particulele de plastic colectate în timpul testelor erau în circulație.

„Obiectivul nostru nu este să alarmăm”, spune Sanjay Mohanty, autorul principal al studiului și profesor de inginerie la Universitatea din California. Științific nu știu dacă microplasticele sunt sau nu periculoase pentru noi. Nu există studii pe oameni. Dar știm că suntem expuși la materiale plastice în viața noastră de zi cu zi și asta am vrut să analizăm”.

Oamenii de știință estimează că oamenii consumă zeci de mii de microplastice (cu dimensiuni cuprinse între 1 micrometru și 5 milimetri) în fiecare an prin alimente, băuturi, ambalaje, acoperiri și procese de producție sau de fabricație. Cu toate acestea, guma de mestecat ca sursă potențială de microplastice nu fusese studiată, în ciuda prevalenței sale enorme.

Nu aruncați guma aiurea. Poluează!

„Ipoteza noastră inițială a fost că gumele sintetice conțin mult mai multe microplastice, deoarece baza este un tip de plastic”, explică Lowe. În schimb, în mod surprinzător, atât gumele sintetice, cât și cele naturale au eliberat cantități similare”. În plus, conțin aceiași polimeri: poliolefine, polietilen tereftalat, poliacrilamide și polistiren. Cei mai abundenți polimeri pentru ambele tipuri de cauciuc sunt poliolefinele.

Studiul a fost limitat la identificarea microplasticelor de 20 micrometri sau mai mari din cauza instrumentelor și tehnicilor utilizate. Este probabil, potrivit lui Mohanty, caparticulele de plastic mai mici să nu fi fost detectate în salivă și că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potențiala eliberare de plastic de dimensiuni nanometrice din guma de mestecat.

„Plasticul eliberat în salivă este o mică fracțiune din cel conținut în gumă- conchide Mohanty – Așadar, fiți conștienți de mediul înconjurător și nu aruncați guma de mestecat oriunde.”

Dacă guma de mestecat folosită nu este eliminată în mod corespunzător, aceasta este, fără îndoială, o sursă de poluare pentru mediu.

Citiți și: Studiu. Microplasticele favorizează înmulțirea bacteriilor periculoase, rezistente la antibiotice

Citește și

Mediafax
Ar putea fi majorate pensiile anul viitor? Răspunsul ministrului Muncii
Digi24
VIDEO Orașul cu izvoare infectate cu bacterii și E. coli, din care oamenii continuă să bea apă. „Trece prin pietre. Ce bacterii să aibă
Cancan.ro
Scandal-MONSTRU între Piedone și soția lui, pe înregistrările DNA: 'Te otrăvesc cu mâna mea!' 😲
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
Adevarul
Ce ascunde cu adevărat «Insula Iubirii». Un psiholog dezvăluie cine sunt, de fapt, participanții și ce caută acolo
Mediafax
Experţii avertizează: Adolescenţii devin tot mai ataşaţi de 'prieteni' AI. Ce pot face părinţii
Click
Cel mai bun desert pe caniculă! Cum prepari clătite Ana Lugojana, rețeta clasică din 1956
Wowbiz
Mihaela Rădulescu face dezvăluiri tulburătoare în premieră, după finalizarea autopsiei lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă că nu suferise un infarct”. Detalii șoc din anchetă și despre înmormântare: trupul sportivului a fost înapoiat familiei: „În sfârș
Antena 3
Tragedie în Dolj: Un copil de 10 ani și-a înjunghiat mortal unchiul pentru a-și apăra mama
Digi24
VIDEO Ritualul unei „exorcizări”, viral pe net: o femeie rostește rugăciuni în timp ce fiica ei plânge în hohote
Cancan.ro
Mihaela Radulescu rupe TĂCEREA și complică ancheta lui Felix Baumgartner: 'Știam că nu suferise un infarct!'
Ce se întâmplă doctore
A câștigat titlul de Miss România, dar e de nerecunoscut! Cum arată acum și din ce trăiește Rita Muresan
observatornews.ro
Un copil de 10 ani din Dolj şi-a ucis unchiul cu o lovitură de cuţit. Băiatul încerca să-şi apere mama
StirileKanalD
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
KanalD
Cutremur cu magnitudinea de 5,7 în Grecia! Destinația este extrem de populară în rândul românilor
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
🇷🇴Am condus Ford Puma Gen-E: cât de bună e prima electrică „Made in Romania”?
Descopera.ro
Ceva URIAȘ a fost găsit în galaxia Calea Lactee
Capital.ro
Florin Călinescu pune pe jar România. Adevărul pe care liderii țării nu vor să-l audă: O să cadă!
Evz.ro
Viktor Orban, declarații incitatorare: După România, mergem în Transilvania
A1
Cum și-a primit George „Jaguarul” de la Insula Iubirii porecla! Care este explicația pentru tatuajul cu Vlad Țepeș de pe abdomen
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
Mihaela Rădulescu, primele declarații de când partenerul său de viață, Felix Baumgartner, s-a stins din viață!
RadioImpuls
Sicriul lui Felix Baumgartner, în drum spre Salzburg. Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu: "Ne-au returnat trupul imediat după autopsie, iar Felix poate fi în sfârșit adus acasă"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă îi face cadou iubitei un inel cu un diamant uriaș: - Scrie Made in China pe el
Descopera.ro
O structură cu diametrul de 200 de ani-lumină, găsită într-o zonă mai puțin explorată a Căii Lactee