Prima pagină » Actualitate » Ghiveci călugăresc, rețetă de la Mănăstirea Slănic-Argeș. Secretele unui preparat autentic

Ghiveci călugăresc, rețetă de la Mănăstirea Slănic-Argeș. Secretele unui preparat autentic

Ghiveci călugăresc, rețetă de la Mănăstirea Slănic-Argeș. Secretele unui preparat autentic
sursa foto: captură video Trinitas TV

Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic-Argeș a dezvăluit rețeta unui ghiveci călugăresc și secretele unui preparat autentic. El a explicat pentru Trinitas ingredientele necesare:

  • 100 ml ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 țelină
  • 3-4 cartofi mari
  • 250 g fasole verde
  • 1 dovlecel
  • 1 vânătă
  • 5 ciuperci
  • 5 roșii
  • 2 lingurițe de sare
  • 5 căței de usturoi
  • piper
  • cimbrișor
  • curcuma
  • boia dulce
  • foi de dafin
  • busuioc uscat
  • busuioc proaspăt

Mod de preparare

Se începe prin a adăuga ulei într-o oală, peste care se pun legume care se fierb mai greu, alături de roșiile date prin robot și restul de condiment care vor oferi un gust bun întregului preparat.

„Acum, că este sezon, putem să folosim toate legumele pe care le găsim în grădină. Începem cu uleiul, îl punel în oală, ulei de măsline. Puteți folosi și ulei de floarea soarelui. Nu trebuie să ne lipsească ceapa, în primul rând, pe care o călim puțin și care dă dulceață întotdeauna. Ceapa și morcovul sunt baza ghiveciului. După ce s-a pus ceapa, foarte important este să punem sarea și să începem să punem condimentele pe rând.

Piperul, punem un mic de curcuma pentru a da culoare ghiveciului nostru și are și o aromă foarte bună. Cimbișor, boia dulce, acestea vor da culoare mai profundă. Foile de dafin nu trebuie să lipsească din ghiveci, busuiocul uscat, la sfârșit folosim și busuiocul proaspăt. Deja miroase extraordinar de bine. În timp ce legumele se călesc, pregătim cartofii. Punem legumele care fierb mai greu, cartofii și după ardeii, roșiile la sfârșit. Legumele noastre călite le vom stinge cu sud de roșii sau suc cu roșii de la borcan. Dăm roșiile la robot, nu prea mărunt, și le adăugăm”, a povestit fratele Daniel.

Acesta continua modul de preparare al ghiveciului.

„Apă nu adăugăm. Aici este un secret și o amprentă a mea asupra acestui ghiveci, că se fierb în suc propriu. Fără apă adăugată, legumele o să-și lase și ele zeama lor și astfel o să iasă o consistență mai bogată. Roșiile sunt apoase și lasă și ele, la rândul lor. Vinerele, dovleceii și ciupercile le adăugăm imediat. Ghiveciul adevărat călugăresc se face cu legume tocate mari și fără apă să fiarbă în oală. Rețeta mai modernă este cu legume trase la tigaie și băgată în tavă, la cuptor. Acela nu e ghiveci călugăresc, sunt legume trase. Acum punem și morcov tăiat mare, punem cu cartofii odată pentru că au același timp de fierbere. A venit rândul țelinei, pe care o băgăm la fiert tot în suc propriu. Sunt legume proaspete, vinetele trebuie să le curățăm de coajă. (…) Curățăm dovlecelul care merge odată cu vinetele și ciupercile. (…) Acum las 40 de minute să foarbă, mai încercăm puțin, să fie legumele fierte și puneam busuiocul, ingredientul secret. A ieșit ce trebuie. acesta este ghiveciul călugăresc”, a conchis fratele Daniel.

CITEȘTE ȘI:

Recomandarea video

Mediafax
24 de ore de Cod roșu în Carpații Meridionali și de Curbură. Rafale de 120 km / h
Digi24
Ceasuri Rolex, lingouri de aur și o diplomație „decimată din interior”. Cum funcționează politica externă a Americii în era Trump 2.0
Cancan.ro
Cât costă rochia purtată de Mirabela Grădinaru la Digi24. De ce a atras atenția tuturor
Prosport.ro
FOTO. Natalia Mateuț, spectaculoasă de ziua ei. Apariție rară a tatălui ei, legendarul Dorin Mateuț
Adevarul
Marea hidrocentrală Lotru–Ciunget, capodopera energetică ascunsă în Carpați. A fost numită cea mai grandioasă din Europa
Mediafax
Un incident apare din ce în ce mai des în avioanele de pasageri. Ce fac unii călători și cum reacționează personalul
Click
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Digi24
Care este mâncarea preferată a lui Nicușor Dan. Mirabela Grădinaru: „Nu ajung să ating calitatea sau gustul mâncării din copilărie”
Cancan.ro
Alex Bodi continuă scandalul aprins cu Ramona Olaru! Musculosul nu se lasă: 'O să aduc eu amintiri de la Agronomie când
Ce se întâmplă doctore
Mihai Voropchievici avertizează: Această zodie este vizată de o forță malefică, pe final de 2025
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Nemții au desenat viitoarea Dacia C-Neo. Viziunea unui tuner axat pe modelele mărcii
Descopera.ro
Ce lichide să nu verși niciodată în chiuvetă și de ce?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
Industria frumuseții s-a transformat într-un univers religios, care cere credință