Prima pagină » Actualitate » Ghiveci călugăresc, rețetă de la Mănăstirea Slănic-Argeș. Secretele unui preparat autentic

Ghiveci călugăresc, rețetă de la Mănăstirea Slănic-Argeș. Secretele unui preparat autentic

Ghiveci călugăresc, rețetă de la Mănăstirea Slănic-Argeș. Secretele unui preparat autentic
sursa foto: captură video Trinitas TV

Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic-Argeș a dezvăluit rețeta unui ghiveci călugăresc și secretele unui preparat autentic. El a explicat pentru Trinitas ingredientele necesare:

  • 100 ml ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 țelină
  • 3-4 cartofi mari
  • 250 g fasole verde
  • 1 dovlecel
  • 1 vânătă
  • 5 ciuperci
  • 5 roșii
  • 2 lingurițe de sare
  • 5 căței de usturoi
  • piper
  • cimbrișor
  • curcuma
  • boia dulce
  • foi de dafin
  • busuioc uscat
  • busuioc proaspăt

Mod de preparare

Se începe prin a adăuga ulei într-o oală, peste care se pun legume care se fierb mai greu, alături de roșiile date prin robot și restul de condiment care vor oferi un gust bun întregului preparat.

„Acum, că este sezon, putem să folosim toate legumele pe care le găsim în grădină. Începem cu uleiul, îl punel în oală, ulei de măsline. Puteți folosi și ulei de floarea soarelui. Nu trebuie să ne lipsească ceapa, în primul rând, pe care o călim puțin și care dă dulceață întotdeauna. Ceapa și morcovul sunt baza ghiveciului. După ce s-a pus ceapa, foarte important este să punem sarea și să începem să punem condimentele pe rând.

Piperul, punem un mic de curcuma pentru a da culoare ghiveciului nostru și are și o aromă foarte bună. Cimbișor, boia dulce, acestea vor da culoare mai profundă. Foile de dafin nu trebuie să lipsească din ghiveci, busuiocul uscat, la sfârșit folosim și busuiocul proaspăt. Deja miroase extraordinar de bine. În timp ce legumele se călesc, pregătim cartofii. Punem legumele care fierb mai greu, cartofii și după ardeii, roșiile la sfârșit. Legumele noastre călite le vom stinge cu sud de roșii sau suc cu roșii de la borcan. Dăm roșiile la robot, nu prea mărunt, și le adăugăm”, a povestit fratele Daniel.

Acesta continua modul de preparare al ghiveciului.

„Apă nu adăugăm. Aici este un secret și o amprentă a mea asupra acestui ghiveci, că se fierb în suc propriu. Fără apă adăugată, legumele o să-și lase și ele zeama lor și astfel o să iasă o consistență mai bogată. Roșiile sunt apoase și lasă și ele, la rândul lor. Vinerele, dovleceii și ciupercile le adăugăm imediat. Ghiveciul adevărat călugăresc se face cu legume tocate mari și fără apă să fiarbă în oală. Rețeta mai modernă este cu legume trase la tigaie și băgată în tavă, la cuptor. Acela nu e ghiveci călugăresc, sunt legume trase. Acum punem și morcov tăiat mare, punem cu cartofii odată pentru că au același timp de fierbere. A venit rândul țelinei, pe care o băgăm la fiert tot în suc propriu. Sunt legume proaspete, vinetele trebuie să le curățăm de coajă. (…) Curățăm dovlecelul care merge odată cu vinetele și ciupercile. (…) Acum las 40 de minute să foarbă, mai încercăm puțin, să fie legumele fierte și puneam busuiocul, ingredientul secret. A ieșit ce trebuie. acesta este ghiveciul călugăresc”, a conchis fratele Daniel.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și