Școlile din România vor avea un buton roșu prin care elevii să raporteze anonim cazurile de violență și bullying cu care se confruntă. Ministerul Educției și Cercetării a alocat peste un milion și jumătate de lei inspectoratelor școlare ca să implementeze astfel de proiecte împotriva violenței. Proiectul vine ca urmare a statisticilor care arată că în România 81% dintre elevi au asistat la amenințări, umiliri sau acte de violență fizică în școlile lor.
Violența din școli nu e un fenomen nou. Dacă altercațiile fizice sunt mai rare și, de obicei, soluționate rapid, cazurile de bullying trec adesea neobservate. Aproape jumătate dintre elevi sunt sau au fost victime ale acestui fenomen, dar prea puțini au raportat asta. De aceea, ministrul Educației a hotărât să implementeze în școli un instrument care să-i ajute.
Practic, elevii care se tem să raporteze un coleg violent verbal sau fizic vor putea să facă asta anonim, prin acest buton. La fel și cei care au altercații cu profesorii și se tem să nu existe consecințe în notele pe care le primesc. Părinții se bucură că astfel de instrumente sunt aduse în școli, dar spun că ele nu sunt utile decât cu un plan bun de implementare.
Elevii nu sunt la fel de convinși că un astfel de buton ar fi util, unii nu ar avea încredere să îl folosească. Pe lângă butonul roșu, școlile pot trimite propuneri și pentru alte proiecte de acest gen. Momentan, elevii pot suna la numărul 119, dacă vor să raporteze un caz de abuz sau de exploatare, atât la școală, cât și acasă, potrivot Știrile Prima TV.
CITEȘTE ȘI: