Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că Franța ar putea recunoaște un stat palestinian în iunie, adăugând că, la rândul lor, unele țări din Orientul Mijlociu ar putea recunoaște statul Israel.
Franța ar putea anunța această decizie în timpul unei conferințe ONU de la New York privind soluționarea conflictului israelo-palestinian, în iunie, a declarat președintele francez în timpul unui interviu la postul de televiziune France 5, conform Reuters.
„Scopul nostru este să prezidăm această conferință, împreună cu Arabia Saudită în iunie, unde am putea finaliza această mișcare de recunoaștere reciprocă [a unui stat palestinian] de către mai multe părți”, a adăugat el.
Macron tocmai s-a întors dintr-o călătorie în Egipt în timpul căreia a vizitat granița cu Gaza. În timpul călătoriei din Egipt, Macron a purtat discuții la nivel înalt cu președintele Abdel Fattah al-Sissi și regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. De asemenea, a participat la o convorbire telefonică comună alături de aceștia cu președintele american Donald Trump, cerând încetarea războiului din Gaza.
„Trebuie să ne îndreptăm spre recunoașterea (unui stat palestinian). Și așa în următoarele câteva luni, o vom face. Nu o fac pentru a mulțumi pe nimeni. O voi face pentru că la un moment dat va fi corect”, a spus Macron. „Și pentru că vreau să iau parte la o dinamică colectivă care ar trebui să le permită celor care apără Palestina să recunoască Israelul la rândul lor, lucru pe care mulți dintre ei nu îl fac”.
Chiar dacă Palestina a fost recunoscută ca stat suveran de aproape 150 de țări, majoritatea marilor puteri occidentale nu au făcut acest lucru, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania și Japonia.
Printre țările care nu recunosc Israelul se numără Arabia Saudită, Iran, Irak, Siria și Yemen.
O astfel de recunoaștere ar permite Franței „să fie clară în lupta noastră împotriva celor care neagă dreptul Israelului de a exista – ceea ce este cazul Iranului – și să ne angajăm pentru securitatea colectivă în regiune”, a adăugat Macron.
Macron a susținut că decizia Franței va servi securității regionale, o afirmație respinsă de ministrul israelian de Externe Gideon Sa’ar, care a spus că va avea efectul opus, conform Times of Israel.
„‘Recunoașterea unilaterală’ a unui stat palestinian imaginar de către orice stat în realitatea familiară pentru noi toți nu va fi altceva decât o recompensă pentru terorism și o întărire a Hamas”, a scris Sa’ar pe platforma X. „Lucruri de genul acesta nu numai că nu vor aduce pacea, securitatea și stabilitatea mai aproape de regiunea noastră – ci dimpotrivă: le vor împinge și mai departe”.
Recunoașterea de către Franța a statalității palestiniene „ar fi un pas în direcția corectă, în conformitate cu protejarea drepturilor poporului palestinian și a soluției celor două state”, a declarat pentru AFP ministrul de Externe al Autorității Palestiniene, Varsen Aghabekian Shahin.
Franța a susținut de mult timp o soluție cu două state pentru conflictul israelo-palestinian, inclusiv după atacul Hamas din 7 octombrie 2023. Dar recunoașterea oficială de către Paris a unui stat palestinian ar marca o schimbare majoră de politică și ar risca să antagonizeze Israelul, care insistă că astfel de decizii ale unor state străine sunt premature.
Israelul susține că recunoașterea unilaterală a unui stat palestinian va fi văzută ca o recompensă pentru atacul Hamas din 7 octombrie.
Anul trecut, Spania, Norvegia, Irlanda și Slovenia au recunoscut statul palestinian, provocând furia Israelului. În august, Ministerul de Externe israelian a anunțat că va revoca acreditarea diplomatică a opt diplomați norvegieni cu sediul la Tel Aviv care au avut de-a face cu Autoritatea Palestiniană.
Germania și Portugalia au spus că nu este momentul potrivit pentru recunoaștere.
În Marea Britanie, premierul Keir Starmer, înainte de alegerile pe care le-a câștigat, a spus că vrea să recunoască un stat palestinian dacă va câștiga puterea, dar că o astfel de decizie ar trebui să vină la momentul potrivit în cadrul unui proces de pace.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: