Miniștrii Apărării din țările „voluntare” aliate ale Ucrainei se vor reuni joi, 10 aprilie, la Bruxelles, pentru a contura viitoarele garanții de securitate oferite Kievului, în caz de încetare a focului.
Această nouă reuniune a „coaliției voluntarilor”, condusă de Londra și Paris, are loc în urma întâlnirii care s-a desfășurat la 26 martie, la Paris, cu participarea a circa 30 de state europene.
De asemenea, reuniunea miniștrilor Apărării de azi vine cu o zi înainte de o nouă reuniune, tot la Bruxelles, a Grupului de contact ce coordonează sprijinul militar pentru Ucraina (UDCG), potrivit Ministerului francez al Apărării.
Francezii și britanicii au propus desfășurarea în Ucraina a unui contingent al țărilor europene pentru a constitui „o forță de reasigurare”, menită să prevină reluarea conflictului după punerea în aplicare a armistițiului. Totuși, această propunere „nu se bucură de unanimitate”, după cum a recunoscut, la 27 martie, chiar președintele Emmanuel Macron.
Atunci, liderul de la Elysee a anunțat că o misiune a șefilor de Stat major francez și britanic va fi trimisă în Ucraina pentru a pregăti „ceea ce va fi formatul armatei ucrainene, care rămâne principala garanție de securitate”.
Emmanuel Macron și premierul britanic, Keir Starmer, încearcă să înființeze această coaliție a țărilor ce susțin Ucraina după ce președintele american, Donald Trump, a demarat discuții directe cu Rusia, cu scopul de a pune capăt războiului.
Summitul de la Bruxelles are loc pe fondul unor alte reuniuni și întâlniri în diverse formate, pe aceeași temă, ce au avut loc în lunile februarie-martie, în contextul în care Trump a vorbit telefonic cu Vladimir Putin și a ajuns la un acord cu Moscova pentru a începe „negocierile imediat”, cu scopul de a pune capăt războiului.
Astfel, în noul context geopolitic apărut, la 26 martie a avut loc, la Paris, un alt summit al liderilor țărilor aliate Ucrainei, cu participarea inclusiv a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Au mai fost prezenți lideri din Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Suedia.
CITEȘTE ȘI: