Prima pagină » Actualitate » PACHETELE cu bucate tradiționale românești de Paște, interzise în Anglia. Interdicție pe carne și lactate din cauza febrei aftoase

PACHETELE cu bucate tradiționale românești de Paște, interzise în Anglia. Interdicție pe carne și lactate din cauza febrei aftoase

PACHETELE cu bucate tradiționale românești de Paște, interzise în Anglia. Interdicție pe carne și lactate din cauza febrei aftoase
Sursa foto: Profimedia images - Imagine cu rol ilustrativ

Guvernul britanic a interzis pachetele cu produse din carne și lapte, transmise din România, pe fondul riscului de răspândire a febrei aftoase. Românii din Regat vor fi nevoiți să petreacă Paștele fără gustul autentic de acasă.

Paștele vine cu restricții dureroase pentru românii stabiliți în Marea Britanie.

Din cauza riscului de contaminare a industriei agricole cu febră aftoasă, autoritățile de la Londra au interzis trimiterea produselor tradiționale din carne și lapte, iar pachetele pregătite de rudele din România rămân neatinse în cămară.

„Era pentru frații mei, dar ce să facem. O să punem la borcan și o să-i servim în vară. Cu părere de rău, acum cu sfintele Paști se bucurau și ei de produse românești”, a declarat o femeie care obișnuia să trimită anual pachetul tradițional de Sărbători.

Pentru mulți români, trimiterea pachetului de Paște este o tradiție de neînlocuit. Însă anul acesta, bucatele pregătite cu grijă – brânzeturi, caș, slănină, friptură de miel – nu vor mai ajunge în Regat.

„O bucată de slănină, o dulceață, un compot, ceva din România de la bunica, de aici de pe raftul bunicii, nu mai putem să mai trimitem nimic”, a povestit doamna Zorica, care și-a pregătit bucatele pentru copiii plecați în Anglia, potrivit Observatornews.

Motivul interdicției: autoritățile britanice vor să prevină răspândirea febrei aftoase, după ce focare ale bolii au fost confirmate în Slovacia, Ungaria și Germania.

România a reacționat la rândul ei, interzicând luna trecută importurile de carne și lapte nepasteurizat din Ungaria.

Alte țări europene au introdus măsuri de protecție suplimentare: în Slovacia, autoturismele sunt dezinfectate la graniță, iar în Austria au fost instalate covoare speciale pentru roțile vehiculelor.

Situația nu este nouă pentru diaspora românească. Nici de Crăciun, românii din Marea Britanie nu au avut voie să primească pachete cu cârnați, jumări, brânză de capră sau oaie, pe fondul focarelor de pestă porcină.

Aproximativ 1 milion de români trăiesc în Marea Britanie, iar pentru mulți dintre ei, produsele de acasă reprezintă o legătură emoțională puternică cu România.

Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ... vezi toate articolele

Citește și