Imagini absolut spectaculoase transmise de cineastul Cristian Radu Nema – singurul fotograf român acreditat pe covorul roșu la Festivalul de Film de la Cannes – pentru Gândul, de la ediția cu numărul 78 a celebrului eveniment unde se acordă mult râvnitul trofeu Palme d’Or. Frumusețe, talent, grație, personalitate, carismă, putere, dar și bucuria de a fi în lumina reflectoarelor în cadrul unui dintre cele mai importante evenimente.
Cristian Radu Nema a mărturisit în corespondența pentru Gândul cum a fost, după 16 ani, întâlnirea cu Angelina Jolie, dar și de ce imaginea cu Bono și Sean Penn, înconjurați de soldații veniți direct de pe frontul din Ucraina, va influența, fără îndoială, cursul istoriei contemporane.
„Am reîntâlnit-o pe Angelina. După 16 ani. Da, sentimentul de revedere al unui chip căruia i te adresezi cu toată căldura nu diferă deloc, indiferent de relația cu ea. Am simțit că ne-am revăzut, după o lungă absență. Sigur că ea nu știe cine sunt. Dar Cannes-ul mi-a dat de înțeles că ea e parte dintre prietenii mei apropiați, dintre acei vechi oameni pe care îi întâlnești rar. Am simțit că se conturează familia Cannes-ului, bazată pe zâmbetele și energiile transmise.
Și așa a fost. Primul meu festival îmi făcea cunoștință cu Angelina Jolie, când am întâlnit-o prima oară la brațul lui Brad Pitt. Era premiera lui « Inglorious Basterds » , în 2009, când Tarantino venea să zguduie, cum face el deobicei, covorul. Acum, în 2025, avea sa fie prezentă la premiera filmului ale căror staruri sunt Joaquin Phoenix și Emma Stone – filmul Eddingtone. Nu s-a schimbat nimic față de primul sentiment al primei fotografii cu ea. Nici măcar anii. Pentru ca aici, totul e nemuritor.”
Cristian Radu Nema este un cineast român, producător de film și fotograf, discipol al lui Sergiu Nicolaescu. În prezent, este singurul fotograf român acreditat pe Covorul Roșu la Festivalul de Film de la Cannes, începând cu anul 2009.
„Sincretismul artelor este, de departe, cel mai puternic fel de a spune și de a dărui. Arta cinematografiei și arta sunetului, a muzicii, au făcut ca seara dedicată unuia dintre cei mai mai staruri ale muzicii, BONO, să rămână în istoria artelor. Filmul « Bono: Stories of Surrender » sau altfel spus « Poveștile celui ce se predă » a arătat încă o dată universalitatea artei, dincolo de orice ne înconjoară.
Supriza de proporții a fost apariția lui Sean Penn, care a venit însoțit de o parte dintre soldații armatei ucrainiene. Fotografia de pe covorul roșu, în care Bono și Sean Penn sunt încojurați de soldații veniți direct de pe frontul din Ucraina va influența, fără îndoială, cursul istoriei contemporane.
Rar mi-a fost dat să trăiesc, în același timp și spațiu, cu o personalitate atât de mare ca fondatorul U2, care a demonstrat, prin însăși exemplul vieții sale, că a fi un rockstar nu se referă la muzica pe care o compui, o cânți sau o asculți, sau la milioanele de fani de pe stadioane. Ci la felul de a trăi, de a fi și de a te raporta la viață. A te dărui, întru totul, vieții. Asemeni cuvintelor spuse chiar de el, în film: « Fără să mai am un sens al existenței, am vrut să continui. Și am ales ca ruga mea să ia forma muzicii pe care o cânt acum »”, a conchis cineastul Cristian Radu Nema.
FOTO: Cristian Radu Nema
CITIȚI ȘI: