Radu Marinescu, ministrul Justiției, a răspuns la două întrebări adresate de Gândul, cu privire la decizia CCR în speța secretizării declarațiilor de avere. Întreaga situație a avut ca punct de plecare decizia Curții Constituţionale care a decis jos ca declaraţiile de avere şi interese să nu mai fie publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate şi nici pe paginile online ale altor instituţii publice.
În plus, declaraţiile nu mai trebuie să cuprindă veniturile şi bunurile soţilor şi copiilor. Decizia CCR nu poate fi atacată, fiind definitivă și obligatorie.
Anunțul CCR a stârnit multe întrebări, reclamații și controverse în spațiul public cu privire la această decizie.
„Poate decizia CCR privind declarațiile de avere și interese să blocheze aderarea României la OCDE? / Este posibilă introducerea în lege, după conformarea cu decizia CCR, a posibilității ca, în baza Legii 544/2001, să existe obligația de a pune la dispoziția solicitantului astfel de declarații?” – au fost cele două întrebări adresate de jurnaliștii Gândul actualului ministru al Justiției.
„După aceasta vom vedea formula adecvată pentru a asigura această coordonată a transparenței reprezentată de accesul publicului la informațiile conținute de declarațiile de avere și vom evalua și din perspectiva Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Sper să nu constituie un impediment. În ceea ce privește întrebarea a doua, sunt mai multe variante, dar să vedem motivarea”, a explicat ministrul Justiției.
De asemenea, Agenția Națională de Integritate (ANI) a avertizat, joi, că decizia CCR prin care nu mai pot fi făcute publice declarațiile de avere și interese ale funcționarilor publici și demnitarilor poate afecta procesul de aderare la OCDE.
Mai mult, ANI susține că această decizie poate încălca toate angajamentele asumate de România la nivel internaţional în ultimii 20 de ani în ceea ce privește lupta împotriva corupției.
Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, a declarat că nu înțelege de ce actualii membri ai CCR au luat decizia de joi privitoare la declarațiile de avere. Totuși, Zegrean a spus că „situația nu este atât de gravă” și că situația poate fi îndreptată în Parlament.
În ce privește următorul pas, Zegrean spune că „Parlamentul va trebui să pună în acord legea cu decizia CCR și lucrurile vor merge mai departe”. „Eu sunt curios dacă politicienii o vor modifica”, a mai spus fostul președinte CCR.
„Pe mine nu mă mai impresionează nimic, am văzut tot felul de decizii în ultima vreme. Nu înțeleg de ce au dat-o acum pentru că legea aceasta a fost contestată la Curte de foarte multe ori, chiar și sub acest aspect, și Curtea nu a procedat niciodată la modificare.
Nu cred că are legătură cu asta, nu știu ce i-a determinat, cert e că nu e atât de gravă situația pentru că după Constituție, după legea CCR, această decizie e suspendată după 45 de zile, dar înțeleg că Parlamentul va trebui să pună în acord legea cu decizia CCR și lucrurile vor merge mai departe. Eu sunt curios dacă politicienii o vor modifica, adică să o pună în acord cu decizia Curții.
Peste 45 de zile, legea e pusă deoparte și nu se mai aplică și intră declarațiile de avere la secret”, a declarat Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN.
CITIȚI ȘI: