Prima pagină » Actualitate » ICCJ repară o nedreptate istorică prin decizia dată în dosarul „Nadăș”. 8.000 ha de teren revin în proprietatea statului

ICCJ repară o nedreptate istorică prin decizia dată în dosarul „Nadăș”. 8.000 ha de teren revin în proprietatea statului

ICCJ repară o nedreptate istorică prin decizia dată în dosarul „Nadăș”. 8.000 ha de teren revin în proprietatea statului

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pus capăt uneia dintre cele mai controversate dispute de proprietate după Revoluția din 1989.

Totul a început în anul 2006, atunci când o familie din Arad – Colțeu Mihai Alexandru, Colțeu Viorica și Colțeu Mihaela Adriana – a primit (printr-o hotărâre a Judecătoriei Ineu) dreptul de proprietate pentru nu mai puțin de 8.743 hectare de teren din extravilanul satului Nadăș din comuna Tauț, județul Arad.

  • Procesul a durat peste un deceniu și a implicat acuzații de corupție, neglijență notarială și complicitate judiciară.
  • În decembrie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final: terenurile revin în patrimoniul statului, iar familia Colțeu a fost obligată să plătească despăgubiri semnificative, deși a fost achitată penal din cauza prescripției faptelor.

Restituirea către domeniul public a pădurilor și terenurilor comunei este mai mult decât o corecție materială – este o reafirmare a principiului că legea nu poate fi deturnată prin fals, influență sau omisiune instituțională. Prin această soluție, ÎCCJ trimite un semnal important: dreptatea nu înseamnă doar aplicarea rece a normei, ci și capacitatea de a repara efectele nedreptății acolo unde au fost tolerate sau validate în trecut.

Cazul Nădaș oferă un precedent moral

Deși nu stabilește un precedent obligatoriu din punct de vedere juridic, cazul Nădaș oferă un precedent moral, notează stiripesurse.ro.

Acest precedent arată că statul de drept nu înseamnă doar reguli, ci și răspundere.

Totodată, se transmite că – în fața unei comunități care a luptat ani de zile pentru redobândirea pământului comun – justiția poate răspunde. Este, deopotrivă, un semnal către autorități că pasivitatea în fața abuzului poate fi înfrântă, chiar și în al doisprezecelea ceas.

Într-o perioadă în care încrederea publică în instituțiile fundamentale este pusă la încercare, decizia ÎCCJ în cazul Nădaș vine ca un act de reparație istorică și juridică.

Mai mult decât atât, este o lecție despre cum justiția – atunci când își asumă cu adevărat rolul său constituțional – poate redeveni un reper al echității într-o societate fragilizată de inegalități și abuzuri sistemice.

„La baza retrocedării uriașei suprafețe de teren au stat documente falsificate

Familia Colțeu a pretins că este unica moștenitoare a unei anume Mairovitz Ecaterina, mai precizează sursa citată mai sus, cu care erau vecini de apartament și pe care ar fi îngrijit-o în timpul vieții.

  • Dar Ecaterina Mairvitz mai avea și alte rude care aveau dreptul la împărțirea uriașei moșteniri, însă ancheta care a fost efectuată a demonstrat că familia Colțeu a ascuns toate aceste informații.
  • În anul 2009, familia Colțeu a intabulat toată suprafața dobândită, aproape tot extravilanul Nadășului, sat cu 1.200 de locuitori.
  • În anul 2014, după mai multe expertize grafologice realizate la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), s-a constatat că la baza retrocedării uriașei suprafețe de teren au stat o serie de documente falsificate.

„Profitând de faptul că o îngrijeau, precum și de faptul că aceasta era, în fapt, o persoană vulnerabilă aflată la o vârstă înaintată (93 ani), membrii familiei Colțeu au întreprins în numele acesteia demersuri și au obținut, fără drept, bunuri de o valoare considerabilă”, au precizat procurorii DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au mai precizat și că notarul public Adrian Vlai, la instigarea „a întocmit şi eliberat Certificatul de calitate de moștenitor din 3l.01.2003 prin certificarea în cadrul acestuia în fals de date nereale privind calitatea de moștenitor legal în cotă de 1/1 a numitei Mairovitz Ecaterina născută Szerenyi după numita Grosz Helena, născută Weisz”. (mai multe detalii AICI)


Citește și:

Europarlamentarul Victor Negrescu: „Vot final în Parlamentul European, am obținut un sprijin larg pentru salvarea proiectelor din PNRR!”

Operațiunile „Spider`s Web” și „Rising Lion”, un avertisment pentru Occident. „NATO trebuie să ia în considerare aceste lecții”

Cristian Ghinea (USR), despre negocierile de la Cotroceni: „Ori tăiem din RISIPA statului, ori plătiți voi din buzunar”

Celebra traficantă de droguri „Griselda de România” s-a SPÂNZURAT în penitenciar. Marsilia era la un pas de libertate, după ani grei de pușcărie

Domul de Aur al lui Trump, costisitor și ineficient? „Dacă va fi implementat, va fi dezavantajos pentru SUA, atât economic, cât și strategic”

Mediafax
Ozzy Osbourne a murit la doar câteva săptămâni după concertul de adio
Digi24
EXCLUSIV România a cerut despăgubiri pentru tezaurul furat din Olanda. Câți bani va primi statul român
Cancan.ro
Vești proaste pentru acești pensionari. Ilie Bolojan vrea să le reducă veniturile
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
Adevarul
Piedone a sunat la hotelul lui Rușanu și a anunțat că vine în control. Stenograme DNA: „Vezi și tu care bucătărie e mai utilată, mai țiplă. Pune-i pe ăia să-și ia halate”
Mediafax
STENOGRAME Piedone a anunțat din timp controlul ANPC la hotelul unde era cazat și a cerut „să fie țiplă”
Click
Zodia care în august cucerește totul: iubire, bani, succes. Are parte de o transformare spectaculoasă la final de vară, norocul îi bate la ușă
Wowbiz
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Antena 3
Maria, tânăra de pe OnlyFans aruncată pe un drum din Dubai, vorbește pentru prima dată după incident și face acuzații șocante
Digi24
VIDEO Momentul în care militarii ruși ascunși în tufișuri împușcă un civil pe bicicletă care trecea pe drum
Cancan.ro
De ce italienii nu vor să elibereze trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner. Ce caută anchetatorii
Ce se întâmplă doctore
Singurul aparat din casă care nu trebuie scos din priză niciodată. Ce riști dacă îl oprești, chiar și în vacanță
observatornews.ro
Bulgarii ne transmit un mesaj înainte de a adopta EURO: Sperăm să vă alăturaţi acestui club VIP
StirileKanalD
VIDEO Tânăr de 23 de ani din Găești, ucis după o răfuială ca-n Vestul Sălbatic: "A tras până a descărcat pistolul"
KanalD
BREAKING NEWS Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Renunță europenii la Dacia Sandero? Nu vei ghici în fața cui a pierdut primul loc!
Descopera.ro
Au fost găsite morminte CIUDATE mai vechi decât piramidele din Egipt
Capital.ro
Schimbare pentru cine face plăți cu cardul. Lege în România. Cum se efectuează transferurile de bani
Evz.ro
Revine metoda de înșelăciune cu moștenirea, dar pe instagram. Atenție în ce grupuri vă lăsați atrași
A1
Nu știau ce îi așteaptă! Ce au dezvăluit Bianca și Marian de la Insula Iubirii, înainte de a pleca în Thailanda!
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Marco, fiul regretatului mare campion mondial WBO, Mihai Leu, i-a adus un omagiu tatălui său! Totul s-a întâmplat la doar câteva săptămâni de la trecerea în neființă a sportivului
RadioImpuls
Ultimele clipe din viața lui Ozzy Osbourne! Legenda muzicii rock a murit la 76 de ani, fiind înconjurat de familie. Cum și-a luat artistul adio de la fanii săi: „Nu aveți idee ce simt. Vă mulțumesc din adâncul inimii”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Ştrulă: – Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci dragoste?
Descopera.ro
Cum va fi vremea până la jumătatea lunii august?