Primele rezultate ale examenului de la Evaluarea Națională 2025, înainte de soluționarea eventualelor contestații, vor fi afișate joi, 3 iulie. Pentru a respecta normele privind confidențialitatea datelor personale, fiecare candidat își va putea vedea nota folosind un cod individual, primit în sala de de clasă la prima probă scrisă.
Update 3 iulie 2025 (12:20). Au fost publicate Rezultatele la Evaluarea Naţională (rezultatele înainte de contestații). Acestea pot fi accesate AICI! Candidatul trebuie să introducă în câmpul respectiv codul pe care l-a primit, odată cu susținerea probelor scrise. Apoi, va afla ce note a obținut.
Evaluarea Națională 2025 a început pe 23 iunie, când elevii de clasa a VIII-a au susținut proba scrisă la limba și literatura română, apoi a continuat cu testarea la matematică, iar pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale a fost programată și proba la limba maternă.
Conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene, au fost înscriși pentru susținerea examenului, organizat în 3.190 de unități de învățământ/centre de examen, peste 159.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a.
În conformitate cu calendarul educațional, rezultatele inițiale ale Evaluării Naționale 2025 vor fi publicate joi, 3 iulie, cel târziu până la ora 12:00. Elevii vor putea consulta notele obținute atât în centrele de examen în care au susținut probele scrise, cât și online, accesând platforma dedicată (evaluare.edu.ro).
Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor se vor desfășura joi, la scurt timp după afișarea rezultatelor inițiale, în intervalul orar 14:00 -18:00.
Totodată, elevii vor avea posibilitatea de a vizualiza lucrările și de a depune contestații și în zilele de vineri, 4 iulie, respectiv sâmbătă, 5 iulie 2025, conform calendarului.
Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor, iar vizualizarea lucrărilor nu obligă candidatul să depună contestație.
Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, direct la centrele de examen, cât și online, în funcție de modalitățile stabilite de fiecare unitate de învățământ.
Candidații care solicită reevaluarea lucrărilor trebuie să completeze o cerere-tip, însoțită de o declarație pe propria răspundere, prin care își exprimă acordul că nota obținută în urma recorectării poate fi mai mare sau mai mică decât cea inițială. În cazul elevilor minori, aceste documente trebuie semnate și de către un părinte sau reprezentant legal.
Contestațiile vor fi soluționate în perioada 6 – 9 iulie, iar rezultatele finale la Evaluarea Națională 2025 vor fi afișate joi, 10 iulie.
În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, departajarea se va face, în ordine, după următoarele criterii:
a). media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
b). nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
c). nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
d). nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.
În cazul în care, la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile menţionate la punctele a), b), c), d) egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.
FOTO – caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)