Începând cu luna octombrie 2025, Ryanair va reduce din nou dimensiunile bagajului de mână gratuit. Măsura afectează milioane de pasageri și intră în contradicție cu eforturile Uniunii Europene de a standardiza regulile de zbor.
Cea mai mare companie low-cost din Europa anunță o nouă modificare a politicii de bagaje, care va intra în vigoare din toamna anului viitor.
Potrivit publicației The Independent, Ryanair va reduce dimensiunile acceptate gratuit pentru bagajul de mână la 40 x 30 x 15 cm, echivalentul unui volum de 18 litri. Actualele dimensiuni – 40 x 25 x 20 cm (20 litri) – vor deveni istorie.
Deși scăderea volumului pare nesemnificativă, în realitate înseamnă că multe genți și rucsacuri folosite în prezent nu vor mai fi acceptate gratuit. Pasagerii vor fi nevoiți să își schimbe bagajele sau să plătească un cost suplimentar pentru a le lua la bord.
Modificarea vine în plin sezon al negocierilor dintre Airlines for Europe (A4E) și comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean. Scopul acestor negocieri este armonizarea dimensiunilor bagajelor de mână pentru toate companiile din UE, însă Ryanair pare să își urmeze propriul drum.
Spre deosebire de Ryanair, easyJet, British Airways sau Jet2 au anunțat că nu își vor modifica regulile privind bagajul de mână. easyJet, de exemplu, continuă să accepte gratuit bagaje de până la 45 x 36 x 20 cm – aproape dublul volumului permis de Ryanair.
În acest context, decizia companiei irlandeze a atras un val de critici în rândul pasagerilor, mai ales că schimbarea va necesita recalibrarea tuturor dispozitivelor de verificare a bagajelor din aeroporturi. Aceasta presupune costuri suplimentare pentru aeroporturi și neplăceri pentru pasageri, care vor trebui să își schimbe valizele pentru a se încadra în noile limite.
Paradoxal, în luna iunie, Parlamentul European a votat o măsură care obligă companiile aeriene să permită două piese de bagaj de cabină per pasager, fără costuri suplimentare. Însă Ryanair, alături de easyJet și Wizz Air, a criticat ferm această propunere, calificând-o drept „nerealistă” și „incompatibilă cu modelul low-cost”.
Reacțiile din partea călătorilor nu au întârziat să apară. Pe rețelele de socializare, mulți pasageri reclamă faptul că schimbările sunt anunțate fără consultare, într-un mod confuz și lipsit de transparență.
Ryanair a înregistrat în iunie un record istoric de 19,9 milioane de pasageri, cu 3% mai mult decât în aceeași lună a anului trecut, ceea ce demonstrează că, în ciuda nemulțumirilor, cererea pentru zboruri ieftine rămâne ridicată.