Un aliment simplu dar foarte gustos și sățios se află în topul preferințelor culinare ale turiștilor de pe litoralul românesc în 2025. Cei aflați în aceste zile pe litoral consumă în cantități uriașe diverse preparate tradiționale din acest aliment, fiind considerați o alegere gustoasă și familiară.
Pe litoralul românesc, cartofii s-au impus ca vedetă a meselor de vacanță în vara lui 2025. De la prânz până seara, turiștii îi cer în toate formele: prăjiți, copți, wedges sau transformați în piure cremos.
Zilnic, se prepară sute de kilograme de cartofi în restaurantele din stațiuni. Doar pentru prăjit se folosesc aproximativ 200 de kilograme, iar restul ajunge în diverse rețete inspirate de bucătăria tradițională. Meniurile includ cartofi gratinați cu brânzeturi, copți în coajă „ca la bunica”, ori sub formă de piure fin.
„Din copilărie, cartofii prăjiți sunt preferința”, spune o femeie aflată în vacanță pe litoral.
Un alt turist adaugă: „Cartofi la cuptor și file de șalău, consider o alegere bună”, potrivit ȘtirileProtv.
Fripteuzele nu au pauză în bucătăriile restaurantelor. Cererea e atât de mare încât reîncărcarea cu cartofi prăjiți se face constant, la fiecare 7-10 minute, potrivit lui Cristian, ajutor de bucătar.
„Lucrăm doar cu cartofi proaspeți, cartofi românești”, precizează bucătarul Marius Iordan.
Alături de cartofi, mâncarea tradițională rămâne în topul preferințelor. Turiștii caută gusturi cunoscute, precum ciorbele, tocănițele, sarmalele sau fripturile cu sos. Mohammad Afi, bucătar, spune că a pregătit „piept de pui cu sos alb și pastramă de oaie”, preparate cu specific românesc care se vând bine.
Totuși, risipa alimentară rămâne o problemă. Zeci de kilograme de mâncare sunt aruncate zilnic în restaurante.
„Unii dintre clienții noștri nu reușesc să-și calibreze foarte bine dorința cu putința de a consuma”, explică Iulian Tenie, managerul unui hotel de pe litoral.
În schimb, pe plajă, situația e diferită: mulți turiști aleg să aducă pachetul de acasă, evitând astfel risipa și costurile ridicate.
Potrivit estimărilor, în aceste zile peste 100.000 de turiști se află pe litoralul românesc, generând un consum masiv de produse alimentare, cu cartofii în prim-plan.