Prima pagină » Actualitate » Majda Aboulumosha a povestit cum prepară cel mai bun cozonac de Sărbători. Ingredientul special pe care îl folosește

Majda Aboulumosha a povestit cum prepară cel mai bun cozonac de Sărbători. Ingredientul special pe care îl folosește

Majda Aboulumosha a povestit cum prepară cel mai bun cozonac de Sărbători. Ingredientul special pe care îl folosește
Cum prepară Majda Aboulumosha cel mai bun cozonac

Dacă ai în plan să impresionezi anul acesta invitații de la masa de Crăciun, ar fi bine să încerci această rețetă specială de cozonac. Majda Aboulumosha te învață cum să pregătești cel mai îndrăgit desert festiv, cu umplutură de cacao și ciocolată.

Cozonacul este „vedeta” incontestabilă a Sărbătorilor. Mirosul de aluat cald, dar și aromele de nucă sunt semne că se apropie Crăciunul, de asta gospodinele se întrec în rețete care mai de care mai ingenioase și gustoase.

Rețeta Majdei Aboulumosha de cozonac

Majda Aboulumosha propune o variantă irezistibilă, creată special pentru cei care iubesc ciocolata și care nu vor să renunțe nici  la gustul tradițional de nucă și cacao.

Ingrediente

Pentru maia:

50 g drojdie proaspătă / 25 g drojdie uscată
1 linguriță zahăr
50-70 ml lapte călduț

Pentru aluat:

1,2 – 1,2 kg făină albă tip 000
290 g unt 80% grăsime
200 ml lapte rece
4 ouă întregi
8 gălbenușuri
350 g zahăr
1 vârf sare
Coaja rasă de la o lămâie
Coaja rasă de la o portocală
Esență rom
Esență vanilie
Esență portocoală

Pentru umplutură:

750 g nucă măcinată
4 albușuri
400 g zahăr
60 g cacao
Ciocolată
Esență rom
Esență vanilie
Esență portocală

Mod de preparare

Maia: Într-un bol mic, dizolvă drojdia împreună cu zahărul în laptele călduț și lasă amestecul 5-10 minute.

Aluat: Adaugă amestecul obținut peste făină, împreună cu restul ingredientelor. Frământă totul bine până obții un aluat elastic și lasă-l la dospit 8-12 ore.

Umplutură: Combină nuca măcinată cu zahărul, cacaoa și albușurile. Adaugă ciocolata mărunțită, esențele și încorporează totul bine.

Pregătirea finală și coacere: Împarte aluatul în două părți egale, întinde umplutura, rulează strâns și așază rulourile în forme tapetate cu unt și făină sau hârtie de copt. Preîncălzește cuptorul la 180°C, apoi pune cozonacul la copt, la 150–160°C, timp de 50 – 60 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. La final, unge desertul cu apă și zahăr, iar, opțional, presară fulgi de migdale pentru decor.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Cât ar trebui să mâncăm, de fapt, de Crăciun. Un medic trage semnalul de alarmă
Digi24
Rapoarte ale serviciilor secrete americane dezvăluie că Putin vrea să cucerească părți din Europa, inclusiv țări care sunt membre NATO
Cancan.ro
Ea e Mălina, tânăra care a căzut de la etaj azi în Oradea! Era celebră
Prosport.ro
Cea mai frumoasă profesoară de matematică din România e colega lui Gabi Tamaș!
Adevarul
Secretul bine păzit al statuii lui Ioan de Hunedoara: scrisori ascunse în bocancul de bronz
Mediafax
Ce va indica noua etichetă de pe electrocasnice. Cumpărătorii vor fi primii anunțați
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Cancan.ro
Zodia care termină anul 2025 în genunchi. Mihai Voropchievici: Din păcate, este prea târziu
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
O boală extrem de contagioasă pentru bebeluși revine în forță