Institutul „C.I. Parhon” primește iod radioactiv după 1 mai. „Cine vrea cretinism în masă, să se ridice și să fie împotriva iodării sării”

Institutul C.I. Parhon primește iod radioactiv după 1 mai. Cine vrea cretinism în masă, să se ridice și să fie împotriva iodării sării
Publicat: 25/04/2012, 11:39
Actualizat: 06/07/2012, 08:40

Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Capitală va primi iod radioactiv după 1 mai, astfel că pacienții pot continua tratamentele conform programărilor făcute, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX profesorul Constantin Dumitrache.

Firma Fidelio a obținut deja avizele pentru punerea pe piață a iodului radioactiv, atât de la Agenția Națională a Medicamentului, cât și de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a spus profesorul Constantin Dumitrache, de la Institutul „C.I. Parhon”.

El a precizat că, pentru prima dată, cele două instituții s-au mobilizat urgent, astfel că bolnavii pot continua din luna mai tratamentele, conform programărilor făcute.

Medicii Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Capitală le-au administrat pacienților, luni, ultimele doze de iod radioactiv, din cauza problemelor de autorizare pe care le avea furnizorul acestui produs.

„Din păcate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru că acesta rezistă numai o săptămână, după care pierde din radioactivitate. Din decembrie, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară «Horia Hulubei» nu a mai trimis iod radioactiv, întrucât i-a fost retrasă autorizația de către Agenția Națională a Medicamentului. De asemenea, firma Fidelio, cea care are autorizația de punere pe piață a produsului în România, nu mai are autorizație de la Agenția Națională a Medicamentului și de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare”, declara pentru MEDIAFAX managerul Institutului „C. I. Parhon”, Diana Păun.

Ea preciza că lipsa iodului radioactiv ar afecta numeroși pacienți, arătând că la institut sunt liste de așteptare pentru tratamentul cu iod radioactiv până în noiembrie.

Potrivit Dianei Păun, anual sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesită tratament cu iod radioactiv. Acest tratamentul este administrat și în institutele oncologice din București și Iași. În total, câteva mii de pacienți au nevoie de tratament cu iod radioactiv, pentru ca boala lor să nu recidiveze.

În 2009, medicii de familie au descoperit, la nivel național, 502 cazuri de cancer tiroidian, iar numărul acestora a crescut anul trecut la 640.

Iodarea sării în România începând din 1948 a oprit apariția cazurilor de gușă gigant și de cretinism, iar cei care sunt împotriva acestei măsuri vor să avem mulți bolnavi cu aceste maladii, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX profesorul Constantin Dumitrache.

„Iodarea sării la noi în țară a început în 1948. S-a făcut iodarea sării datorită reliefului muntos al țării noastre. Ne asemănăm în patologie cu toate țările care au acest relief, Elveția, Franța, sudul Germaniei, unde deficitul de iod este major și unde aproape 30 la sută din populație suferă de acest deficit de iod”, a spus Constantin Dumitrache.

Potrivit profesorului endocrinolog, deficitul de iod, în forma lui cea mai severă, duce la nedezvoltarea tiroidei și la „o biosinteză anapoda”.

„Consecințele acestui lucru sunt gușa și cretinismul. Datorită măsurilor care s-au luat la noi în țară a dispărut gușa gigantă și cretinismul. UNESCO a fost cea care a catalizat această acțiune. A făcut un lucru foarte bun”, a mai spus profesorul Dumitrache.

El a recunoscut că iodarea sării a dus la creșterea nesemnificatică a cancerului papilar, a patologiei hiperfuncționale tiroidiene.

„Din păcate a crescut, totuși în mod nesemnificativ, cancerul papilar și patologia hiperfuncțională tiroidiană. Dar și una și alta într-un procent nesemnificativ. Apoi, ambele au terapie și vindecare. De aceea am sărit când am auzit de lipsa iodului radioactiv, întrucât acesta este tratamentul pentru vindecarea maladiilor. Cine vrea cretinism în masă, să se ridice și să fie împotriva iodării sării. Profesorul Parhon spunea că fără tiroidă nu ar exista civilizație”, a mai spus Constantin Dumitrache.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
A murit un campion al României. Marele antrenor a căzut pe scări și a decedat
„Babs” se descurcă și fără Dorian Popa. Bruneta își promovează hainele în capitala luxului
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alergătorii de elită trăiesc mai mult, au descoperit oamenii de știință
×