Mioara Roman – evacuată din casă și obligată să plătească 370.000 de euro

Mioara Roman - evacuată din casă și obligată să plătească 370.000 de euro
Publicat: 25/05/2012, 18:02
Actualizat: 25/05/2012, 22:02

Judecătoria Sectorului 1 a admis vineri, în parte, acțiunea RA-APPS împotriva Mioarei Roman și a fiicei acesteia, Catinca Maria Zilany, dispunând evacuarea celor două din imobilul Regiei și obligarea fostei soții a lui Petre Roman la plata a peste 370.000 de euro, chirie și penalități de întarziere.

Judecătoria Sectorului 1 a admis în parte acțiunea făcută de Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) și totodată a respins ca neîntemeiată acțiunea făcută în contradictoriu cu Petre Roman.

Instanța a dispus evacuarea Mioarei Roman și a fiicei acesteia, Catinca Maria Zilany, din imobilul aflat în București la adresa strada Nikolai Gogol nr. 2, sector 1.

Potrivit minutei deciziei din acest dosar, instanța a constatat încetarea contractului de închiriere nr. 60397 din 16 noiembrie 1990, începând cu 8 aprilie 2009.

Prin aceeași decizie, instanța o obligă pe Mioara Roman la plata sumelor de 77.422,41 de euro la cursul BNR de la data plății, reprezentând chirie pentru perioada martie 2008 – aprilie 2009, și de 77.422,41 de euro la cursul BNR de la data plății, reprezentând penalități de întârziere.

Magistrații au mai dispus ca fosta soție a lui Petre Roman să plătească și 219.655,56 de euro, la cursul BNR de la data plății, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință pentru perioada aprilie 2009 – martie, la care se adaugă dobânda legală calculată până în 10 aprilie.

Decizia Judecătoriei poate fi atacată cu apel în 15 zile de la comunicarea ei către părțile din dosar.

Mioara Roman, fosta soție a lui Petre Roman, a fost somată de RA-APPS să părăsească vila din strada Gogol nr. 2, din cartierul Primăverii, pe care o ocupă din 1990, din cauza datoriilor la chirie, la care se adaugă penalizările, care au ajuns la 350.000 de euro.

RA-APPS încearcă să o evacueze pe Mioara Roman din vila din Primăverii și să recupereze datoria de 350.000 de euro, reușind să pună sechestru asiguratoriu pe o casă din Sinaia, aflată în construcție, pe care fosta soție a lui Petre Roman spune că o deține împreună cu frații ei.

Mioara Roman susține că din 2009 este obligată să plătească o chirie lunară de 6.000 de euro pentru vila din Primăverii, în condițiile în care ea trăiește dintr-o pensie de 1.800 de lei.

Ea acuză RA-APPS că nu a respectat procedura de majorare a chiriei, iar suma stabilită pentru chirie, de aproape 6.000 de euro, depășeste nivelul maxim admis, respectiv cel mult 15 la sută din venitul net lunar pe familie.

Mioara Roman locuiește în prezent în casa din cartierul Primăverii împreună cu fiica sa, Catinca Zilany, și cu nepoata.

Familia Roman s-a mutat în vila din Primăverii, care inițial a aparținut ICRAL, în 1990, atunci când Petre Roman a devenit premier. În 1996, clădirea a intrat în patrimoniul RA-APPS, în urma unei Hotărâri de Guvern.

În februarie 2011, vila în care locuiește Mioara Roman a fost trecută de Guvern din domeniul public în cel privat al statului, modificare de statut care permite vânzarea imobilului, o suprafață din terenul aferent vilei urmând să fie retrocedată foștilor proprietari.

Conform hotărârii Guvernului, o parte din terenul aferent construcției face obiectul unei decizii de restituire, din august 2010, în timp ce restul suprafeței nu mai îndeplinește criteriile pentru a se încadra în categoria imobilelor care sunt de uz public, care să permită folosința generală sau să deservească un serviciu public.

„Având în vedere faptul că, de la data preluării acestuia de către regie și până în prezent, imobilul situat în strada Gogol nr. 2 nu a avut destinația de locuința de protocol, precum și faptul că, în prezent, la limita imobilului a fost ridicată o nouă construcție, iar din acest motiv imobilul în cauză nu mai îndeplinește criteriile de siguranță cerute de lege, propunem trecerea acestuia în domeniul privat al statului. Ulterior, imobilul va fi exploatat de către RA-APPS în condițiile și limitele prevăzute de lege”, se arată în actul normativ aprobat de Guvern în 23 februarie.

RA-APPS a notificat-o pe Mioara Roman cu privire la neplata chiriei, la care se adaugă penalitățile, conflictul ajungând ulterior în instanță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?