Tribunalul București: S-a dispus punerea în executare și continuarea executării mandatului lui Năstase. Nu există nici un impediment

Tribunalul București: S-a dispus punerea în executare și continuarea executării mandatului lui Năstase. Nu există nici un impediment
Publicat: 26/06/2012, 18:09
Actualizat: 26/06/2012, 19:13

Tribunalul București (TB) a constatat, marți, că nu există nicio împiedicare a punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul lui Adrian Năstase.

Instanța a admis sesizarea judecătorului delegat cu punerea în executare a condamnării definitive date în cazul lui Adrian Năstase în dosarul „Trofeul calității” și astfel a constatat că nu există nicio împiedicare de punere în aplicare a mandatului de executare emis de Tribunalul București.

Dercizia Tribunalului București poate fi atacată cu recurs la instanța superioară.

Citește mai jos precizările fătute de Tribunalul București prin judecătoarea Laura Andrei:

„Noi am răspuns unei solicitări a Poliției Române care ne-au adus la cunoștință că nu pot pune în executare mandatul nostru. Judecătorul cauzei a decis astăzi că nu există nici un impediment și că este necesară punerea în executare a mandatului emis de Tribunalul București. S-a dispus punerea în executare și continuarea executării mandatului. Soluția nu este definitivă și poate fi atacată în termen de zece zile.

Formele în care cei de la Poliție pun în executare mandatul este strict problema lor. Nu rămâne la latitudinea lor dacă execută sau nu acest mandat ci doar cum o vor face. Cei de la poliție ne-au spus doar ca nu pot să execute mandatul. Astăzi instanță a răspuns că nu există nici un impediment si a transmis să continuie executarea mandatului.

Până la acest moment avem confirmat un singur proces verbal de încarcerare pentru un singur inculpat din acest dosar. Persoana încarcerată nu este Adrian Năstase”, a declarat Laura Andrei

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a cerut Tribunalului București lămuriri în legătură cu procedurile care trebuie urmate privind punerea în aplicare a mandatului de executare emis pe numele lui Adrian Năstase.

Avocații lui Năstase au arătat că din raportul transmis de către IGPR judecătorului delegat Marino Marin nu reiese decât că ofițerii constată faptul că a fost întreruptă procedura de punere în aplicare a mandatului de executare din cauza tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase, context în care au procedat prin ducerea acestuia la un spital civil.

Avocații au cerut judecătoarei Georgiana Tudor să constate că au fost îndepliniți doar primii doi pași din procedura punerii în executare a mandatului în cazul lui Năstase, respectiv arestarea lui Năstase în vederea încarcerării și înmânarea acestuia, potrivit legii, a unui exemplar al deciziei de condamnare definitivă. Aceștia au precizat că cel de-al treilea pas, respectiv procedura conducerii condamnatului arestat și depunerea acestuia într-un centru de detenție, nu a mai avut loc din cauza tentativei de sinucidere a lui Năstase.

Avocatul Ion Cazacu declara, înaintea pronunțării deciziei, că instanța nu poate dispune încarcerarea lui Adrian Năstase fără a avea la bază o expertiză medico-legală, pentru că niciun judecător nu poate să treacă peste actul medical.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuința sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenție în dosarul „Trofeul calității”. Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în 21 iunie.

Procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenție sau într-un penitenciar, potrivit Poliției Capitalei.

Poliția Capitalei a trimis vineri, la Spitalul Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, pentru a se ști dacă acesta poate fi mutat în penitenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Floreasca, medicul Bogdan Oprița, a anunțat, luni, că în cazul solicitării Poliției Capitalei din 22 iunie, referitoare la starea de sănătate a lui Adrian Năstase, s-a stabilit că un eventual transfer al acestuia în penitenciar, pentru executarea pedepsei de doi ani de închisoare, poate fi decis doar în urma evaluării medico-legale, fiind astfel înaintate adrese către Poliția Română și Institutul Național de Medicină Legală.

El a mai spus că Adrian Năstase rămâne în Spitalul Floreasca și, după ce comisia medico-legală va da verdictul, unitatea sanitară se va supune acestuia.

Adrian Năstase trebuie să se prezinte, miercuri, la Institutul Național de Medicină Legală, cu toate documentele medicale, iar în cazul în care Spitalul Floreasca transmite că acesta nu poate fi transportat, va fi examinat în secția în care este internat, a anunțat, marți, INML.

„Prin adresa nr. A8/6393/26.06.2012 am comunicat managerului Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, ceea ce comunicasem și DGPM – Serviciul de Investigații Criminale, respectiv faptul că «evaluarea stării de sănătate a pacientului în vederea transportului revine în sarcina medicului/medicilor curant/curanți (conform Ordinului MS nr. 1091 din 07.09.2006)»”, a precizat INML.

Marți, 26 iunie, Poliția Capitalei a solicitat efectuarea unei expertize medico-legale, din care să rezulte dacă afecțiunile medicale pe care le prezintă Adrian Nastase pot fi tratate în rețeaua medicală a ANP și dacă aceste afecțiuni permit transportarea în siguranță a pacientului la penitenciarul indicat de comisie.

„În 26.06.2012, printr-o adresă trimisă prin fax și curier, ne-am adresat managerului Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, solicitând luarea măsurilor necesare prezentării pacientului Năstase Adrian la INML «Mina Minovici», cu toate documentele medicale relevante, în data de 27.06.2012, începând cu ora 9.00-12.00, când se întrunește comisia medico-legală pentru amânarea sau întreruperea executarii pedepselor privative de libertate din motive medicale. Am solicitat de asemenea ca în situația în care starea pacientului nu permite transportul acestuia la sediul INML să fim informați de îndată, pacientul urmând să fie examinat în secția în care se află”, a precizat INML.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Obicei mai puțin cunoscut de români. Ce se face în a doua zi de Paște
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul