Turneul „Pianul călător” s-a încheiat la Sânnicolau Mare

Turneul Pianul călător s-a încheiat la Sânnicolau Mare
Pianistul Horia Mihail a încheiat turneul "Pianul călător" vineri, la Sânnicolau Mare, la castelul Nako, ultima destinație a seriei de concerte și locul în care pianul va rămâne, instrumentul fiind încredințat de Radio România comunității locale pentru o perioadă de 3 ani, informează un comunicat.
Publicat: 01/07/2012, 12:46
Actualizat: 11/12/2012, 01:19

Pianistul Horia Mihail a încheiat turneul „Pianul călător” vineri, la Sânnicolau Mare, la castelul Nako, ultima destinație a seriei de concerte și locul în care pianul va rămâne, instrumentul fiind încredințat de Radio România comunității locale pentru o perioadă de 3 ani, informează un comunicat.

„Ideea pianului călător poartă două semnături, a mea și a lui Horia Mihail, așa cum piesele muzicale din programele recitalurilor și concertelor din acest turneu au avut, majoritatea, câte doi autori, fiind vorba despre transcripții, rapsodii, variațiuni pe o temă dată. Ceea ce este important este că „Pianul călător” nu a rămas o simplă idee ca multe altele și că a existat susținerea reală a radioului public și a conducerii acestuia, instituție în care am identificat trei piane de concert care au putut fi incluse în acest proiect de anvergură națională, gândit deocamdată pe trei ani, 2011 – 2013″, a declarat redactorul-șef al Radio România Cultural, Oltea Șerban-Pârâu.

„Ne aflăm la capătul celui de-al doilea turneu, care a avut destinația Sânnicolau Mare, și ne bucură foarte mult faptul că Radio România Cultural și Asociația Culturală Accendo au putut, pentru a doua oară, să transforme într-un eveniment cultural și mediatic de anvergură națională încredințarea unui pian performant de concert unei comunități locale care avea deschiderea către cultură, dar nu avea șansa accesului la un astfel de instrument. Credința mea că muzica clasică poate fi populară – deși cei doi termeni par a se contrazice – este suportul acestor turnee pe care le susținem în ultimul timp, turnee care se numesc ‘Pianul Călător’, ‘Duelul Viorilor’, ‘Flautul de aur’, ‘Cele trei dive’ și care încearcă să demonstreze că muzica clasică poate ajunge la foarte mulți oameni, chiar dacă gradul lor de pregătire în domeniu nu este egal cu al celor care vin săptămânal în sălile de concerte din marile orașe ale țării. Am început să creăm o emulație la nivelul orașelor mici din România, ceea ce ne susține în convingerea că postul național care este Radio România Cultural rezistă în FM pentru că peste tot în țară există lume care are nevoie de cultură”, a mai spus Oltea Șerban-Pârâu.

Pianistul Horia Mihail a început a doua ediție a turneului „Pianul Călător” – organizat de Radio România Cultural și Asociația Culturală Accendo – pe 21 mai, la Mediaș, locul unde a fost lăsat instrumentul care l-a însoțit în prima ediție a turneului, anul trecut. Timp de 52 de zile, pianistul a avut de străbătut peste 7.000 de kilometri, încântând mai mult de 7.000 de spectatori cu un program dens și incitant, cu recitaluri și concerte cu orchestra. Întregul itinerar al turneului ce se va încheia practic cu un post scriptum la Chișinău, pe 11 iulie, poate fi urmărit pe site-ul www.pianulcalator.ro.

Despărțirea de pianul călător a avut loc pe 29 iunie, după un recital îndelung aplaudat la sala festivă a castelului Nako din Sânnicolau Mare, orașul în care s-a născut celebrul compozitor al secolului al XX-lea Bela Bartok și unde, în fiecare an, în luna martie, are loc un festival dedicat compozitorului, ceea ce face ca prezența unui pian de concert în oraș să fie cu atât mai binevenită.

„Sunt surprins că mă simt foarte bine la sfârșitul acestui maraton, uitând, practic, oboseala miilor de kilometri parcurși și a zecilor de recitaluri și concerte susținute. Contactul cu publicuri atât de diferite, cu oameni dornici de cultură, poate oferi unui muzician susținerea pentru a-și duce mai departe misiunea. Atmosfera și istoria fiecărui loc are, cu siguranță, momente aparte, care te influențează într-un fel sau altul”, a declarat Horia Mihail la finalul turneului.

Pianul călător va rămâne la Sânnicolau Mare pentru a fi ascultat de cât mai mulți melomani care până acum nu au avut parte de sonoritățile unui instrument de o asemenea calitate. La ceremonia de predare a pianului, președintele Asociației Pro Bartok, Tamas Sandor, și-a exprimat încântarea: „Noi de foarte multă vreme ne luptăm pentru un pian. În 2006, când s-au împlinit 125 de ani de la nașterea lui Bartok, de la Budapesta am primit un pian cu coadă scurtă recondiționat, un Bossendorfer din 1928, care, pe moment, ne-a ajutat foarte mult în organizarea concertelor noastre, dar tot timpul aveam dorința să avem un pian de concert adevărat, cu coadă lungă. Se pare că acum visul nostru s-a împlinit”.

Proiectul „Pianul Călător” a fost gândit pentru început pe o perioadă de trei ani, următoarea ediție fiind preconizată pentru anul viitor, când un al treilea pian pus la dispoziție de Radio România va pleca spre un oraș unde nu există un pian de concert performant.

Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciați interpreți români, susținând de-a lungul timpului mii de concerte în România și în străinătate. „Subtilitatea ritmică, și articulația atmosferei și a culorii sunetului au fost un fel pe care această muzică o primește foarte rar”, scria Boston Globe după una din aparițiile sale. Horia Mihail a susținut concerte, recitaluri solo și de muzică de cameră în 18 țări pe patru continente, a putut fi ascultat la diverse posturi de radio și de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite și a înregistrat cu Orchestra Simfonică Națională Radio din România. Proiectul „Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alături de violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru pe scenele din șase orașe din țară, iar proiectul „Cele trei dive” alături de celebrele cântărețe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu și Leontina Văduva la Iași, Cluj și Timișoara. În perioada 2005 – 2010, Horia Mihail a evoluat frecvent ca membru al Romanian Piano Trio (cu violonistul Alexandru Tomescu și violoncelistul Răzvan Suma), susținând concerte de succes în țară și străinătate, și a realizat cinci turnee naționale de anvergură – sub titlul Music ON, care s-au finalizat și cu trei CD-uri de trio cu lucrări de Beethoven, Mozart, Schumann, Mendelssohn, iar împreună cu violonistul Alexandru Tomescu a fost protagonistul a trei turnee Stradivarius, finalizate prin apariția trei CD-uri Stradivarius: „Encore”, „Virtuoso” și „Romantic”.

În prezent, Horia Mihail este solist concertist al Radio Romania și al Filarmonicii din Brașov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Răsturnare de situație în cazul elevului agresat sexual în toaleta unei școli din București. Ce...
S-a ales praful de visul Monicăi Gabor în SUA! Nu mai are nicio afacere: 'E...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
După ce a fost declarată moartă, o femeie a început să respire în timp ce...
Cât costă rochia pe care Andreea Esca a purtat-o la nunta Roxanei Hulpe. Ținuta a...
Afecțiunea de care suferă Diana Dumitrescu. Diagnosticul DUR primit de la medici: „Am avut o...
Patrizia și Bianca, duse la capelă în rochii de mireasă. Mama Patriziei își urlă durerea...
A fost declarată decedată, dar a început să miște la morgă. Cazul care a șocat...
Un campion mondial la schi a murit după ce a căzut de pe un munte...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Medicamentele și cosmeticele lăsate în mașina încinsă trebuie aruncate imediat? Ce se întâmplă cu ele
Rusia ameninţă că va ataca instructorii militari occidentali din Ucraina: "Nu contează dacă sunt francezi...
Ceva CIUDAT se întâmplă chiar în centrul galaxiei Calea Lactee
S-a stins MARELE ACTOR al României. O țară întreagă își ia adio azi: Odihnă veșnică,...
Înghețată cu fistic și ciocolată. Rețetă ieftină și simplă
Patrocle, cățelul care a frânt inimile românilor cu dispariția lui, a fost găsit după 2...
VIDEO Flavius, filmat cum se îneacă! "Băiatul a strigat, nu l-a băgat nimeni în seamă"
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Gestul Ioanei Tufaru pentru Gigi Becali: "Recunoștința noastră rămâne veșnică pentru acest minunat om"
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Pacienții care au primit un vaccin împotriva cancerului de piele au avut o rată de...
×