Primul concert Rolling Stones. Membrii trupei dădeau pe gât pahare de scotch și coniac în timp ce cântau pentru a se rexala

Primul concert Rolling Stones. Membrii trupei dădeau pe gât pahare de scotch și coniac în timp ce cântau pentru a se rexala
Publicat: 13/07/2012, 09:54
Actualizat: 03/07/2013, 19:37

Primul concert al trupei The Rolling Stones a avut loc în seara de 12 iulie 1962 în clubul Marquee, dintr-un subsol de pe Oxford Street, pentru un public de circa 80 de bărbați și 30 de femei, care au plătit la intrare 30 de guinee, relatează The Guardian.

Cei din public, surprinși în fotografii, erau îmbrăcați sobru și purtau ochelari cu rame pătrate, iar după numărul de bărbați care aveau cioc, mulți erau iubitori împătimiți ai jazzului.

Aceștia au fost martorii primului concert Rolling Stones, formația debutând sub numele „Mick Jagger and the Rollin’ Stones”, deși la vremea respectivă nu vocalul era cea mai importantă figură a trupei.

În linia întâi, erau Jagger, prietenul lui din copilărie Keith Reichards și Brian Jones, care a dat numele trupei, iar șapte ani mai târziu a murit în mod tragic înnecându-se în propria piscină. Jagger și Richards aveau amândoi 18 ani și locuiau cu familia, iar Jones avea 20 de ani.

The Guardian mai relatează că Jagger, student la London School of Economics, purta un pulover în dungi și pantaloni de catifea, Richards avea un costum negru ca de înmormântare, în timp ce Jones dădea întruna din cap și se uita provocator la femei. Alți trei interpreți au fost atunci cu ei pe scenă – la bas, Dick Taylor, prieten cu Richards, viitorul toboșar al trupei Kinks Mick Avory și Ian Stewart, un funcționar de 23 de ani, care cu o mână mânca plăcintă cu carne și cu cealaltă cânta la pian.

Publicului i-a luat ceva să se încălzească în timpul prestației de 50 de minute a noii trupe, cu un sound rhythm & blues american.

Concertul a fost și nu a fost un succes. Membrii trupei dădeau pe gât pahare de scotch și coniac în timp ce cântau, pentru a se relaxa. Nu avuseseră suficient timp să repete. Spre sfârșit însă, lucrurile au început să se lege, când au cântat tare „Down the Road Apiece”, în stilul lui Chuck Berry. Potrivit jurnalului lui Ian Stewart, în ultimele 15 minute pe scenă cei de la Rolling Stones și-au îmbunătățit prestația, încheiind în stil mare cu „Happy Home” a lui Elmore James. Ritmul rapid pe care l-au avut de atunci nu a fost dat însă de vocal, ci de chitaristul în negru, care striga la toboșar „Fuck you! Mai repede!”.

După concert, membrii trupei au mers să mai bea ceva la barul The Tottenham, lângă stația de metrou Tottenham Court, iar un prieten al lui Jones a mers cu echipamentul lor cu un autobuz. Li s-a alăturat o cunoștință care fusese și la concert, Charlie Watts, căruia i s-a părut că trupa a fost evident apreciată de tinerii care voiau să danseze. „Chiar arătau ca niște staruri rock”, a spus el.

Nimeni nu știa atunci că numele trupei va fi legat inclusiv de secolul al 21-lea, cu atât mai puțin membrii înșiși. Până la Crăciun în același an, Taylor și Avory părăsiseră formația, fiind înlocuiți cu Bill Wyman și respectiv Charlie Watts. În aprilie 1963, un tânăr pe nume Andrew Loog Oldham a preluat mangementul trupei, Stewart a fost concediat fără prea multe ceremonii, iar casa de discuri Decca le-a lansat primul single – un cover după „Come On”, a lui Chuck Berry, care s-a vândut în 250.000 de copii. „Restul – ei bine îl știți”, încheie The Guardian.

În prezent, sediul unei bănci se găsește în locul clubului Marquee, pe Oxford Street, la numărul 165, notează AFP.

The Rolling Stones sărbătoresc anul acesta jumătate de secol de carieră, aniversare marcată prin diferite evenimente, inclusiv lansarea unui documentar autorizat, care va prezenta întreaga istorie a formației britanice, până în zilele noastre. Trupa The Rolling Stones a vândut peste 200 de milioane de albume în lumea întreagă și a susținut mii de concerte cu casa închisă.

În 2007, formația The Rolling Stones a concertat și în România, pe stadionul Lia Manoliu din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Marele actor a încetat din viață din cauza unui stop cardio-respirator. Moartea lui a îndoliat...
Exclusiv: Florin Spătaru întâlnire de taină în Capitală. Ce face fostul ministru al economiei când...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un tablou de Monet, vândut cu aproape 35 de milioane de dolari la o licitație
×