Primul concert Rolling Stones. Membrii trupei dădeau pe gât pahare de scotch și coniac în timp ce cântau pentru a se rexala

Primul concert Rolling Stones. Membrii trupei dădeau pe gât pahare de scotch și coniac în timp ce cântau pentru a se rexala
Publicat: 13/07/2012, 09:54
Actualizat: 03/07/2013, 19:37

Primul concert al trupei The Rolling Stones a avut loc în seara de 12 iulie 1962 în clubul Marquee, dintr-un subsol de pe Oxford Street, pentru un public de circa 80 de bărbați și 30 de femei, care au plătit la intrare 30 de guinee, relatează The Guardian.

Cei din public, surprinși în fotografii, erau îmbrăcați sobru și purtau ochelari cu rame pătrate, iar după numărul de bărbați care aveau cioc, mulți erau iubitori împătimiți ai jazzului.

Aceștia au fost martorii primului concert Rolling Stones, formația debutând sub numele „Mick Jagger and the Rollin’ Stones”, deși la vremea respectivă nu vocalul era cea mai importantă figură a trupei.

În linia întâi, erau Jagger, prietenul lui din copilărie Keith Reichards și Brian Jones, care a dat numele trupei, iar șapte ani mai târziu a murit în mod tragic înnecându-se în propria piscină. Jagger și Richards aveau amândoi 18 ani și locuiau cu familia, iar Jones avea 20 de ani.

The Guardian mai relatează că Jagger, student la London School of Economics, purta un pulover în dungi și pantaloni de catifea, Richards avea un costum negru ca de înmormântare, în timp ce Jones dădea întruna din cap și se uita provocator la femei. Alți trei interpreți au fost atunci cu ei pe scenă – la bas, Dick Taylor, prieten cu Richards, viitorul toboșar al trupei Kinks Mick Avory și Ian Stewart, un funcționar de 23 de ani, care cu o mână mânca plăcintă cu carne și cu cealaltă cânta la pian.

Publicului i-a luat ceva să se încălzească în timpul prestației de 50 de minute a noii trupe, cu un sound rhythm & blues american.

Concertul a fost și nu a fost un succes. Membrii trupei dădeau pe gât pahare de scotch și coniac în timp ce cântau, pentru a se relaxa. Nu avuseseră suficient timp să repete. Spre sfârșit însă, lucrurile au început să se lege, când au cântat tare „Down the Road Apiece”, în stilul lui Chuck Berry. Potrivit jurnalului lui Ian Stewart, în ultimele 15 minute pe scenă cei de la Rolling Stones și-au îmbunătățit prestația, încheiind în stil mare cu „Happy Home” a lui Elmore James. Ritmul rapid pe care l-au avut de atunci nu a fost dat însă de vocal, ci de chitaristul în negru, care striga la toboșar „Fuck you! Mai repede!”.

După concert, membrii trupei au mers să mai bea ceva la barul The Tottenham, lângă stația de metrou Tottenham Court, iar un prieten al lui Jones a mers cu echipamentul lor cu un autobuz. Li s-a alăturat o cunoștință care fusese și la concert, Charlie Watts, căruia i s-a părut că trupa a fost evident apreciată de tinerii care voiau să danseze. „Chiar arătau ca niște staruri rock”, a spus el.

Nimeni nu știa atunci că numele trupei va fi legat inclusiv de secolul al 21-lea, cu atât mai puțin membrii înșiși. Până la Crăciun în același an, Taylor și Avory părăsiseră formația, fiind înlocuiți cu Bill Wyman și respectiv Charlie Watts. În aprilie 1963, un tânăr pe nume Andrew Loog Oldham a preluat mangementul trupei, Stewart a fost concediat fără prea multe ceremonii, iar casa de discuri Decca le-a lansat primul single – un cover după „Come On”, a lui Chuck Berry, care s-a vândut în 250.000 de copii. „Restul – ei bine îl știți”, încheie The Guardian.

În prezent, sediul unei bănci se găsește în locul clubului Marquee, pe Oxford Street, la numărul 165, notează AFP.

The Rolling Stones sărbătoresc anul acesta jumătate de secol de carieră, aniversare marcată prin diferite evenimente, inclusiv lansarea unui documentar autorizat, care va prezenta întreaga istorie a formației britanice, până în zilele noastre. Trupa The Rolling Stones a vândut peste 200 de milioane de albume în lumea întreagă și a susținut mii de concerte cu casa închisă.

În 2007, formația The Rolling Stones a concertat și în România, pe stadionul Lia Manoliu din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...