Poliția a luat la control șoferii de microbuze și taximetriștii. 41 de accidente, 3 morți și 58 de răniți grav în ultima perioadă, cu transportul public de persoane

Poliția a luat la control șoferii de microbuze și taximetriștii. 41 de accidente, 3 morți și 58 de răniți grav în ultima perioadă, cu transportul public de persoane
Publicat: 22/07/2012, 14:39
Actualizat: 22/07/2012, 14:39

Numărul sesizărilor privind încălcarea regulilor de către șoferii din transportul public de persoane, printre care maniera agresivă de conducere și depășirile riscante, au crescut în ultima perioadă, analizele indicând că aceștia au provocat 41 de accidente soldate cu trei morți și 58 de răniți grav.

„Analiza implicării, cu vinovăție, a autovehiculelor destinate transportului rutier public de persoane în accidente de circulație grave, efectuată de Direcția Rutieră, relevă că autovehiculele respective au fost implicate în producerea a 41 de accidente grave, soldate cu decesul a trei persoane și rănirea gravă a altor 58”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

În ultima perioadă a crescut numărul sesizărilor referitoare la nerespectarea normelor legale de efectuare a transportului public, cele mai frecvente fapte reclamate fiind maniera agresivă de conducere, efectuarea unor depășiri riscante, neacordarea priorității vehiculelor și pietonilor, efectuarea altor curse decât cele permise de licența de traseu, efectuarea în mod ilegal a unor curse regulate sub masca unora ocazionale speciale și nerespectarea prevederilor graficelor de circulație.

Totodată, taxiurile au produs 57 de accidente grave, soldate cu decesul a cinci persoane și rănirea gravă a altor 54, acestea fiind o altă categorie de vehicule în cazul căreia se menține riscul de victimizare, a precizat sursa citată.

Direcția Rutieră și Direcția Operațiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliției Române au verificat, la sfârșitul lunii iunie, autovehiculele destinate transportului public de persoane, abaterile șoferior fiind înregistrate audio-video.

Verificările au avut loc pe DN2, DN3 și DN5 și au fost inițiate ca urmare a sesizărilor cetățenilor privind gradul de siguranță rutieră oferit de autovehiculele destinate transportului public de persoane. Sesizările au vizat nerespectarea normelor rutiere de către șoferii acestor vehicule, transportul de persoane peste capacitatea prevăzută în certificatul de înmatriculare, precum și nerespectarea locurilor special destinate îmbarcării și debarcării pasagerilor.

Echipele de control au supravegheat modul de deplasare și activitățile desfășurate de către șoferi, din interiorul autovehiculului, concomitent cu înregistrarea audio-video a abaterilor comise în trafic.

Astfel, au fost depistați patru șoferi care vorbeau la telefonul mobil în timpul conducerii autovehiculului și alți trei care nu au purtat centura de siguranță. De asemenea, în două cazuri în mașini au fost transportați mai mulți pasageri decât numărul de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare și într-un caz lipsea plăcuța care să indice tipul de traseu efectuat și numele operatorului de transport. Polițiștii au dat zece amenzi în valoarea de 1.540 de lei.

Conform Planului de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (TISPOL) pentru anul 2012, în perioada 23 – 29 iulie va avea loc acțiunea Bus &Truck, pentru verificarea vehiculelor destinate transportului rutier public de persoane și de mărfuri.

Astfel, vor fi controlate în trafic autovehiculele destinate transportului public de persoane, pentru prevenirea accidentelor rutiere, dar și pentru a verifica legalitatea transportului rutier public și starea tehnică a mașinilor.

Acțiunile vor fi efectuate de către Secția de Poliție Autostrăzi, Brigada Rutieră București și toate serviciile rutiere județene, sub coordonarea Direcției Rutiere din IGPR.

De asemenea, la acțiune vor participa și inspectori din cadrul ISCTR, având în vedere că va fi controlată și starea tehnică a mașinilor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și a celor destinate transportului de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri.

De asemenea, în perioada 23-26 iulie vor avea loc, în paralel, verificări privind transportul în regim de taxi, la care vor participa și specialiști din cadrul Registrului Auto Român.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×