Un spray nazal, creat pentru a preveni sinuciderile din armata americană

Un spray nazal, creat pentru a preveni sinuciderile din armata americană
Publicat: 22/08/2012, 18:04
Actualizat: 07/07/2013, 06:38

Armata americană finanțează un program științific inițiat cu scopul de a crea un spray hormonal care ar putea să prevină apariția tendințelor suicidare, informează lefigaro.fr.

O sinucidere pe zi: soldații americani care își pun capăt zilelor nu au fost niciodată atât de numeroși. Pentru a lupta împotriva acestui flagel care îi decimează trupele – numărul sinucigașilor a depășit în premieră numărul soldaților morți în luptă -, armata americană a încredințat cercetătorilor săi misiunea de a pune la punct un spray care să îi împiedice pe soldați să se sinucidă. Noua „armă” terapeutică ar putea fi utilizată și pentru tratarea depresiei și a tulburărilor bipolare de care suferă soldații americani, dar și pacienții civili.

Medicul Michael Kubek, de la Indiana University School of Medicine, va coordona cercetările, finanțate pe o perioadă de trei ani de Departamentul pentru Apărare american, cu 3 milioane de dolari. Michael Kubek nu a fost însă ales la întâmplare: numeroasele lucrări ale sale despre TRH (hormonul de eliberare de tirotropină) au captat atenția fostului director pentru sănătate publică din marina americană, care căuta noi abordări terapeutice contra sindromului posttraumatic și a sinuciderilor din rândul soldaților. Acest hormon al hipotalamusului regularizează într-adevăr funcționarea tiroidei, care se poate afla la originea tulburărilor de dispoziție. De exemplu, depresia este un simptom frecvent la pacienții care suferă de hipotiroidie.

Anxietatea, schizofrenia și depresia sunt alte boli pe care TRH ar putea să le trateze, așa cum o arată numeroase studii publicate în ultimii 20 de ani. Din păcate, acest hormon, administrat prin perfuzii sau sub forma unor pastile, este descompus rapid în organism – în doar cinci minute – și ajunge cu dificultate la creier, întrucât este blocat de bariera hematoencefalică, filtrul care separă circulația sangvină de lichidul care protejează creierul (lichidul cefalorahidian). Un alt mod de administrare a TRH este injectarea directă în măduva spinării, însă este o procedură deloc practică și dureroasă. O soluție alternativă constă în modificarea hormonului pentru a obține derivate mai rezistente, precum taltirelina, disponibilă în Japonia, din 2000, sub forma unor comprimate, folosite pentru tratarea unei maladii neurodegenerative a cerebelului.

La rândul său, medicul Michael Kubek s-a orientat spre o altă metodă de a ajunge la creier, mai rapidă și non-invazivă: pe cale nazală. Moleculele absorbite de mucoasa nazală ajung rapid la creier prin nervii olfactivi și trec de bariera hematoencefalică. În plus, neurobiologul american s-a folosit de nanoparticule biodegradabile (pe bază de polilactide) ca vectori protectori ai TRH, cu scopul de a obține cantități mai mari din acest produs în creier, pentru a avea o eficiență mai bună. Savanții americani au testat deja cu succes „un tip de farmacologie complet nouă” pentru a trata epilepsia, pe șoareci, iar hormonul THR a fost capabil să acționeze eficient contra convulsiilor.

În cazul soldaților americani, TRH ar putea fi folosit ca un medicament de criză pentru a contracara rapid eventualele idei suicidare, inducând aproape instantaneu starea de calm și o ușoară euforie. Totuși, acești aerosoli nu au ambiția de a se putea substitui terapiilor actuale, ci mai degrabă să le completeze. „Spray-ul nazal ar putea să stabilizeze pacienții imediat și să ofere timpul de care este nevoie pentru ca antidepresivele să își facă treaba”, a spus Michael Kubek, în condițiile în care medicamentele tradiționale contra depresiei devin eficiente abia începând cu a doua săptămână de la debutul tratamentului.

Punerea la punct a acestui vaporizator inovator urmează să se facă pe parcursul unui an, în colaborare cu farmacologi americani și israelieni, și va fi urmată de teste pe oameni, la Universitatea Purdue din statul american Indiana.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc