31 de români au fost reținuți la granița dintre Spania și Franța, după ce au prezentat teste false PCR

31 de români au fost reținuți la granița dintre Spania și Franța, după ce au prezentat teste false PCR
Publicat: 29/03/2021, 21:56
Actualizat: 06/04/2021, 14:32

31 de români au fost reținuți la granița dintre Spania și Franța, după ce au prezentat teste false PCR

31 de persoane, arestate la frontiera franceză

 Poliția spaniolă a arestat 31 persoane de naționalitate română în La Jonquera, Spania, ca presupuși autori ai unei infracțiuni de falsificare a documentelor. Aceștia au prezentat în momentul călătoriei certificate PCR manipulate.

Pe 26 martie, poliția franceză de frontieră a raportat că a reținut un autobuz cu destinația România, cu călătorii care prezentau un PCR presupus falsificat.

Agenții au contactat laboratoarele enumerate în certificat și au confirmat că fie codul nu corespundea emitentului, fie era asociat cu o altă persoană.

Vameșii și-au dat seama că ceva e în neregulă când au văzut că testele erau făcute la mai multe laboratoare. Când au trecut la verificarea codurilor, oamenii legii și-au dat seama imediat că au de-a face cu un fals pentru că toate erau alocate altor persoane.

Informațiile au fost schimbate între poliția spaniolă și franceză datorită acordurilor bilaterale

Un autobuz care călătorea spre România a fost oprit. Ocupanții săi aveau certificate care păreau să fi fost efectuate în laboratoare din Spania, dar care erau falsificate.

Odată ce autoritățile franceze au fost informate, acestea au refuzat să le lase să treacă frontiera, iar călătorii au fost luați în custodie de Poliția Națională Spaniolă și odată ce laboratoarele au confirmat falsificarea, au fost arestați.

Unitatea din Girona specializată în lupta împotriva rețelelor de imigrație ilegală și a documentelor false (UCRIF) a deschis o anchetă alertată de forțele poliției franceze că cetățenii care călătoresc în estul Europei ar prezenta certificate falsificate cu rezultate negative ale unui test PCR, cerute de această țară pentru tranzit.

Autoritățile franceze i-au respins la graniță, iar călătorii au fost predați poliției spaniole. Agenții de poliție împreună cu laboratoarele au confimat că certificatele au fost falsificate. Deținuții au fost eliberați după ce au dat declarat în secțiile de poliție. Aceștia sunt în așteptarea deschiderii procedurilor de către autoritățile judiciare.

Ancheta este în curs de desfășurare pentru a stabili cine a fost implicat în falsificarea certificatelor