5 mari INVESTIGAȚII ale lui Alexei Navalnîi. Palatul lui Putin, moșia lui Medvedev și rațele galbene de cauciuc: „Mi-am sunat ucigașul, a mărturisit”

5 mari INVESTIGAȚII ale lui Alexei Navalnîi. Palatul lui Putin, moșia lui Medvedev și rațele galbene de cauciuc: „Mi-am sunat ucigașul, a mărturisit”
Publicat: 21/02/2024, 08:49
Actualizat: 21/02/2024, 08:55

Moartea subită a disidentului rus Alexei Navalnîi a demonstrat, o dată în plus, că la Kremlin se află, mai presus de toate, un regim autoritar pentru care adversarii lui Vladimir Putin sunt „dușmani ai poporului”. Navalnîi scăpase după tentativa de ucidere prin otrăvirea cu agentul neurotoxic Novichok, dar a revenit în Rusia și, când a pus piciorul pe pământul țării sale, a fost arestat, condamnat și trimis în închisoare.

Ulterior, faptul că nu accepta așa-zisa „reeducare” l-a plasat, de nenumărate ori, în izolare, iar apoi a fost „ascuns” într-un penitenciar de maximă siguranță de la Cercul Arctic, acolo unde a și murit după ce, oficial, i s-ar fi făcut rău după o ieșire la aer și nu a mai putut fi resuscitat.

Navalnîi, criticul înverșunat al lui Vladimir Putin – pe care l-a acuzat, direct, că ar fi ordonat otrăvirea sa -, era cunoscut în întreaga lume pentru investigațiile sale asupra corupției la nivel înalt, investigații spectaculoase care au stârnit furia oficialilor ruși.

În primii ani ai cruciadei sale anticorupție, Alexei Navalnîi și-a postat investigațiile pe LiveJournal și a condus alte câteva site-uri web dedicate descoperirii greșelilor și a altor eșecuri guvernamentale.

În ultimii ani, Fundația Anticorupție (FBK) a lui Navalnîi și-a publicat anchetele în videoclipuri YouTube detaliate care au strâns zeci și sute de milioane de vizualizări.

Fiii procurorului general Yury Chaika. Averi uriașe, fraudă și crimă organizată

În anul 2015, Alexei Navalnîi a detaliat presupusa protecție a procurorilor  acordată fiilor procurorului general Yury Chaika, Artyom și Igor, în timp ce aceștia strângeau averi prin fraudă și crima organizată. Ancheta i-a legat pe cei doi de hoteluri de cinci stele din Grecia și alte proprietăți de lux din străinătate, confiscarea ilegală a unei întreprinderi de stat și chiar crimă.

Artyom a fost implicat în exproprierea unei companii de transport maritim din Irkutsk, al cărei director ar fi fost sugrumat și a fost acuzat că a cumpărat rezidența elvețiană, în timp ce Igor a participat la aparenta trucare a licitațiilor pentru a câștiga contracte de stat profitabile.

În prima săptămână de la difuzare, videoclipul a avut 3 milioane de vizualizări, iar 38% dintre ruși au auzit de el în săptămânile de la data publicării. Grupul de protest punk Pussy Riot a realizat un videoclip care evidențiază unele dintre detalii, fiind prezentați și oficiali ruși în uniformă care abuzează deținuți.

Cu toate acestea, Kremlinul a refuzat să investigheze acest caz, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că oficialii „nu sunt interesați”, deoarece fiii lui Chaika erau „maturi” și complet independenți. SUA l-au sancționat pe Artyom în anul 2017, transmițând că „a valorificat poziția și capacitatea tatălui său de a-și încuraja subalternii să câștige pe nedrept active și contracte deținute de stat și să pună presiune asupra concurenților din afaceri”.

Yury Chaika a rămas procuror general încă cinci ani și rămâne astăzi în guvern rus, notează The Moscow Times.

Moșia lui Medvedev și rațele galbene de cauciuc

În anul 2016, disidentul rus Alexei Navalnîi a țintit și mai sus, investigând averea prim-ministrului de atunci, Dmitri Medvedev. FBK a început cu un raport despre o „casă” de vară de lux (de fapt, erau mai multe case) deținut, oficial, de o fundație caritabilă, dar adesea vizitată de Medvedev și familia sa.

Folosind filmări cu drone, FBK a arătat, pentru prima dată, un complex cu un port de agrement, o pârtie de schi cu telescaun, mai multe heliporturi și mai multe piscine, toate înconjurate de un gard cu o înălțime de 6 picioare. Proprietatea avea un preț estimat la 30 de miliarde de ruble (circa 460 de milioane de dolari).

Unul dintre iazurile de pe teren adăpostea o căsuță pentru rațe, un detaliu care a „aprins” imaginația rușilor, iar rațele galbene de cauciuc au devenit, curând, un simbol al corupției, ceea ce a condus la imagini comice cu o rață uriașă de cauciuc reținută de poliție și la o pedeapsă de 25 de zile de închisoare pentru un activist care a afișat o rață în fereastra apartamentului său.

O investigație ulterioară, din anul, 2017 a mers mai departe, examinând presupusa direcționare a banilor de la oligarhi către Dmitri Medvedev prin intermediul fundațiilor caritabile. Ei l-au acuzat pe miliardarul Alisher Usmanov că l-a mituit cu o casă la Moscova în valoare de aproximativ 5 miliarde de ruble (54,2 milioane de dolari) pe Medvedev și l-au „legat” de două iahturi, moșii din Rusia și podgorii italiene.

FBK a fost târâtă în mai multe procese în urma acestei investigații, în timp ce Duma de Stat a refuzat să investigheze cazul. Medvedev a rămas prim-ministru până în anul 2020, iar acum este vicepreședinte al Consiliului de Securitate.

Avion privat, nedeclarat, în valoare de 62 de milioane de dolari

O altă serie de investigații, de data aceasta asupra fostului prim-viceprim-ministru Igor Shuvalov, a concluzionat că acesta că avea un avion privat nedeclarat în valoare de 62 de milioane de dolari, care a fost folosit frecvent pentru a zbura cu cățeii corgi ai soției sale, Olga Shuvalova, la expoziții canine internaționale.

Paradoxal, Shuvalova a declarat pentru FBK că participarea câinilor ei la spectacole a ajutat la „apărarea onoarei Rusiei”.

De asemenea, FBK a descoperit că Shuvalov deținea proprietăți imobiliare elvețiene, austriece și britanice și a cheltuit 600 de milioane de ruble (9,4 milioane de dolari) combinând 10 apartamente dintr-unul dintre zgârie-norii staliniști din Moscova într-un singur „apartament-țar”.

Unui bloc de apartamente de lux din apropierea proprietății sale din Moscova i-a fost interzis să aibă chiar și o singură fereastră spre proprietatea sa.

Navalnîi l-a investigat și anterior pe Shuvalov, acuzându-l în anul 2012 că a fost mituit de miliardarii Usmanov și Roman Abramovici.

Spre deosebire de Chaika și Medvedev, Shuvalov și-a dat demisia la scurt timp după ancheta din anul 2018, pe fondul unei restructurari a cabinetului Medvedev și nu a fost repus în funcție, fiind numit, în schimb ,președinte al Vneshekonombank.

Otrăvirea lui Alexei Navalnîi

În luna decembrie a anului 2020, Navalnîi a publicat mai multe videoclipuri bazate pe o investigație a The Insider și Bellingcat, în colaborare cu Der Spiegel, CNN și FBK, cu privire la otrăvirea sa în Tomsk, în luna august a aceluiași an. Alexei Navalnîi a reușit să demonstreze că o unitate de arme chimice de elită a Serviciului Federal de Securitate (FSB) l-a urmărit timp de trei ani înainte de otrăvirea în urma căreia a scăpat cu viață ca prin minune.

S-a demonstrat, de altfel, că membrii unei unități specializate în toxine și agenți neurotoxici au zburat către aceleași destinații ca Navalnîi de 37 de ori.

  • Ancheta a identificat șapte agenți coordonați de omul de știință militar Stanislav Makshakov și le-a urmărit mișcările în timpul călătoriei în care Navalnîi a fost otrăvit.
  • De asemenea, a descoperit dovezi ale unui program clandestin de arme chimice condus de FSB și indicii că otrăvirea a fost ordonată de oficiali de rang înalt de la Kremlin.
  • Într-un videoclip intitulat „Mi-am sunat ucigașul. El a mărturisit”, Navalnîi l-a sunat pe unul dintre bărbații identificați ca potențialii săi ucigași, dându-se drept un consilier al Consiliului de Securitate însărcinat cu informarea despre operațiune.

Bărbatul și-a recunoscut legăturile cu alți agenți identificați, a spus că otrăvirea ar fi reușit dacă nu ar fi existat intervenția medicală de urgență și a dezvăluitt că otrava a fost plasată pe căptușeala lenjeriei lui Navalnîi.

Ancheta de proporții a determinat un răspuns din partea lui Vladimit Putin însuși, care a spus, însă, că Kremlinul nu l-a otrăvit pe Navalny și a susținut că, dacă ar fi vrut să-l omoare, ar fi reușit.

Palatul lui Vladimir Putin

În ultima sa investigație înainte de a fi condamnat și trimis la închiare, publicată la două zile după arestarea sa din luna ianuarie a anului 2021, Alexei Navalnîi a publicat o investigație video a unui palat imens, incredibil de scump, de la Marea Neagră, construit pentru Vladimir Putin, pe care l-a numit „cea mai mare mită din lume”.

Palatul a devenit cunoscut public după ce un informator de la Kremlin a publicat o scrisoare deschisă despre acest proiect, în anul 2010, în care a susținut că banii sunt deturnați din contracte guvernamentale, numai că nu existau fotografii publice ale palatului.

Videoclipul „Un palat pentru Putin” prezintă palatul de 17.700 de metri pătrați, despre care se estimează că a costat cel puțin 100 de miliarde de ruble.

Folosind filmări cu drone, imagini create pe baza planurilor de etaj, fotografii făcute de muncitori în timpul lucrărilor de construcție și în timpul achiziționării de mobilier, ancheta lui Navalnîi un complex imens, cu un patinoar subteran, un lounge care se presupune că ar conține chiar și o bară de striptease, un cazinou, o biserică ortodoxă și 0 akvadiskoteka (discotecă acvatică).

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Moartea lui Navalnîi și „Rusia alternativă”: „Societatea rusă va supraviețui șocului, dar Putin a rămas un rege singuratic, PRIZONIER în Olimpul său”

Alexei Navalnîi va intra în cărțile de istorie ale unei Rusii fără Putin: „Să sperăm că vor învinge și cuvintele lui într-o zi…”

Ultimul mesaj al lui Navalnîi, chiar de Valentine’s Day: „Iubito, între noi sunt furtuni de zăpadă albastră și mii de kilometri, te iubesc”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice