Zeci de oameni din Capitală au cerut ajutor la Ambulanță după ce li s-a făcut rău pe stradă. Alis Grasu:”Multe solicitări au fost din cauza caniculei”

Zeci de oameni din Capitală au cerut ajutor la Ambulanță după ce li s-a făcut rău pe stradă. Alis Grasu:”Multe solicitări au fost din cauza caniculei”
Publicat: 17/07/2023, 19:28
Actualizat: 17/07/2023, 21:14

Numărul solicitărilor la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov crește pe zi ce trece. Acest aspect este accentuat de valul puternic de caniculă cu care țara noastră se confruntă și care afectează din ce în ce mai multe persoane. Pe fondul temperaturilor ridicate, 50 de persoane au avut nevoie, luni, de asistență medicală, după ce li s-a făcut rău în timp ce se aflau în spaţii publice.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a afirmat, pentru Gândul, că majoritatea persoanelor cărora li s-a făcut rău în locuri publice au prezentat simptome de leşin, iar trei dintre ele și-au pierdut starea de conștiență.

„Până la ora aceasta, 760 de persoane au avut nevoie de ambulanță, cu 8,11 mai multe persoane decât ieri. Dintre acestea, 460 de persoane au prezentat urgențe de Cod Roșu și Cod Galben, respectiv cu 13% mai multe decât ieri.

Au fost 50 de persoane cărora li s-a făcut rău în loc public, 16 au prezentat lipotimii și trei persoane și-au pierdut starea de conștiență pentru puțin timp, prezentând sincope”, a declarat Alis Grasu.

Deși nu se poate spune cu certitudine câte dintre solicitările la ambulanță au fost din cauza caniculei, medicul a explicat că majoritatea dintre ele, înregistrate în spații publice, au fost pe fondul temperaturilor ridicate.

„Toate aceste persoane nu au neapărat legătură cu canicula. Sunt cazurile pentru care s-a sunat la ambulanță, și asta se întâmplă indiferent de temperatura de afară. Noi nu avem motiv de solicitare «canicula» și, atunci, nu am de cum să spun câte din aceste persoane au avut probleme de sănătate din cauza caniculei.

O parte, multe dintre acestea –  probabil cele din loc public – au fost din cauza caniculei. Din cele 50, o parte, că și acolo poate au fost câțiva care au avut alte motive să leșine sau să simtă că li se face rău, dar cea mai mare parte din cei 50, probabil că li s-a făcut rău pe fondul caniculei”, a spus medicul.

„Oamenii trebuie să aibă mare grijă să nu facă efort în căldura de afară”

Totodată, Alis Grasu a menționat și recomandările de care oamenii ar trebui să țină cont pentru a nu fi afectați de valul puternic de caniculă.

„Oamenii ar trebui să se îmbrace corespunzător, purtând haine ample, vaporoase, de culoare deschisă, capul să fie acoperit cu șapcă, cu o pălărie sau se porte umbrelă; să se hidrateze corespunzător – un litru și jumătate-doi litri pe zi de apă, ceai mai puțin îndulcit, sucuri naturale, fără conservanți;

să evite consumul de băuturi alcoolice, băuturi foarte dulci și băuturi cu conținut ridicat în cofeină; să aibă mare grijă să nu facă efort în căldura de afară, să nu facă sport și să evite plaja în intervalul 11-18”, susține Alis Grasu.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a precizat că persoanele vulnerabile și copiii ar trebui să acorde o atenție sporită în ceea ce privește măsurile de protecție împotriva caniculei.

„Persoanele vulnerabile trebuie să își ia medicația la timp, când pleacă de acasă să-și ia o sticlă cu apă, dar, în principiu, să evite deplasările pe distanțe lungi și căldura de afară în intervalul 11-18.

Copiii trebuie să aibă mare grijă de ei, să fie ținuți și în incinte corect ventilate, să fie hidratați fără a aștepta să apară senzație de sete, pentru sugari, să nu se facă, în aceste zile, diversificarea alimentației și să fie alimentați la cerere, nu după program fix”, a conchis managerul SABIF.

În București a fost emisă o avertizare tip Cod portocaliu de caniculă în cursul zilei de luni, astfel că temperaturile s-au apropiat de 40 de grade Celsius la umbră. Mai mult, indicele temperatură-umezeală (ITU) a depășit pragul critic de 80 de unități, temperaturile devenind extrem de greu de suportat.


CITEȘTE ȘI:

GALERIE FOTO | Bucureștiul, lovit în continuare de caniculă. Sfaturile specialiștilor pentru perioadele toride

Temperaturile ajung la 40 de grade în România! Cod portocaliu de caniculă în sud, vijelii și ploi torențiale în nord

Record de temperatură în China. S-au înregistrat 52,2 grade Celsius într-o regiune din vestul țării

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep e fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?