Gândul vă prezintă calendarul zilei de luni, 7 aprilie. Iată care sunt cele mai importante evenimente consemnate de-a lungul timpului la această dată.
Francis Ford Coppola s-a născut pe 7 aprilie 1939, în Detroit. Este unul dintre cei mai celebri și influenți regizori și producători americani de film, ale cărui opere au fost recompensate de-a lungul timpului cu numeroase premii, în special trilogia Nașul. În copilărie, a avut poliomielită și a stat paralizat câteva luni la pat. A folosit timpul să citească intens și să inventeze povești. În anii ’80, și-a investit aproape toți banii în compania sa de vinuri, Francis Ford Coppola Winery, din Napa Valley, California. Astăzi este una dintre cele mai cunoscute mărci de vin din SUA. Deși e un regizor iconic, a trecut prin falimente și crize financiare serioase, mai ales după producția foarte scumpă a lui “Apocalypse Now”.
În 1954, în Hong Kong, se naşte Chan Kong-sang, devenit faimos sub numele de Jackie Chan. Actor, regizor, cascador, producător, cântăreț, expert în arte marțiale, Jackie Chan este apreciat pentru combinația de arte marțiale spectaculoase, cascadorii periculoase și comedie în filmele sale. A realizat aproape toate cascadoriile din filmele sale, suferind zeci de accidente grave. În tinerețe, a lucrat și ca dublură pentru Bruce Lee în filmele Fist of Fury și Enter the Dragon. Este cântăreț de succes în Asia, lansând peste 20 de albume pop în limba cantoneză, mandarină, japoneză și chiar engleză. Jackie Chan a primit de-a lungul carierei numeroase premii internaționale pentru actorie și cascadorii, un Oscar onorific în 2016 pentru întreaga carieră şi deţine stele pe Walk of Fame la Hollywood și pe Walk of Fame din Hong Kong.
Născut în 1964, în Wellington, Noua Zeelandă, actorul Russell Crowe a devenit cunoscut la nivel internațional datorită rolurilor din filme celebre precum Gladiator (premiul Oscar pentru Cel mai bun actor), A Beautiful Mind, The Insider, Les Misérables, Cinderella Man sau Robin Hood. Este apreciat pentru dedicația extremă față de rolurile sale: își schimbă fizicul, învață abilități noi și petrece luni întregi pregătindu-se pentru personaje. Înainte de a deveni actor faimos, Russell a fost cântăreț într-o trupă de rock numită 30 Odd Foot of Grunts. Este un mare fan al rugby-ului şi deține echipa de rugby South Sydney Rabbitohs din Australia. A refuzat roluri mari în filme ca Lord of the Rings și X-Men. În pandemie, a regizat primul său film, Poker Face (2022), în care joacă și rolul principal.
Alte evenimente semnificative petrecute în decursul anilor în această zi:
🎂1930: Yves Rocher 🇫🇷💄 om de afaceri francez care a înființat compania de cosmetice vegetale care-i poartă numele
🎂1931: Amza Pelea 🇷🇴🎬 Casa lui va deveni muzeu, comemorat printr-un eveniment inaugural care va avea loc la Băilești, în prezența actriței Oana Pellea
🎂1933: Wayne Rogers 🇺🇸🎬 Trapper John’ McIntyre din serialul M*A*S*H
🎂1939: Francis Ford Coppola 🇺🇸📽 Filmele produse de el au 63 de nominalizări și 15 premii Oscar primite
🎂1943: Mircea Daneliuc 🇷🇴📽
🎂1944: Gerhard Schröder 🇩🇪🗣
🎂1948: Ecaterina Andronescu 🇷🇴🗣
🎂1949: Radu Timofte 🇷🇴🗣 director al SRI între anii 2001 – 2006.
🎂1954: Ion Aldea-Teodorovici 🇲🇩🎵, compozitor și cântăreț din Republica Moldova
🎂1954: Jackie Chan 🇨🇳🇺🇸🎬
🎂1964: Russell Crowe 🇦🇺🎬 Oscar – Gladiator, 2001
🎂1971: Guillaume Depardieu 🇫🇷🎬 fiul lui Gérard Depardieu. În 1995, a suferit un accident de motocicletă, în urma căruia medicii au fost nevoiți să îi amputeze piciorul drept în 2003, după 17 operații, fiind infectat cu staphylococcus aureus. A murit de pneumonie, la 37 de ani
🎂1990: Sorana Cîrstea 🇷🇴🥎
🎂2002: Laura Bretan 🇷🇴🎵, cântăreață româno-americană de operă
🕯1614: El Greco 🇪🇸🎨 pictor spaniol manierist de origine greacă, personalitate misterioasă
🕯1947: Henry Ford 🇺🇸🚗 fondator al industriei americane de automobile
📋🩺 Ziua mondială a sănătății România este membru al OMS din anul 1948
🗒1795: Prima Republică Franceză adoptă kilogramul și gramul ca unitate principală de masă
🗒1863: Are loc, la Sibiu, un Congres național al românilor, care deleagă zece personalități, în frunte cu mitropolitul Andrei Șaguna, pentru a expune împăratului Franz Joseph I, la Viena, revendicările politice ale românilor.
🗒1927: A fost efectuată cu succes prima transmisie televizată la mare distanță, în SUA
🗒1933: Prohibiția în SUA este abrogată pentru berea cu cel mult 3,2% alcool. În prezent, sărbătorită ca Ziua Națională a Berii în SUA
🗒1939: Mussolini declară un protectorat italian asupra Albaniei
🗒1940: București: deschiderea oficială a „Institutului Cultural German”
🗒1945: Yamoto, cea mai mare navă de război construită vreodată, este scufundată de submarinele americane
🗒1946: Uniunea Sovietică anexează Prusia Răsăriteană – Kaliningrad
🗒1948: ONU înființează Organizația Mondială a Sănătății.
🗒1955: Churchill demisionează din funcția de prim-ministru al Regatului Unit, pe fondul semnelor de sănătate precară.
🗒1963: Iugoslavia este proclamată republică socialistă și Josip Broz Tito este numit președinte pe viață
🗒1964: IBM prezintă primul model din seria S360
🗒1968: Jim Clark, de două ori campion britanic de Formula 1, moare într-un accident în timpul unei curse de Formula 2 la Hockenheim
🗒1988: Ministrul sovietic al apărării, Dmitri Iazov, ordonă retragerea sovietică din Afganistan
🗒1989: Submarinul sovietic Komsomolets se scufundă în Marea Barents în largul coastei Norvegiei, ucigând 42 de marinari.
🗒1990: Un incendiu major a izbucnit pe feribotul danez Scandinavian Star care naviga între Norvegia și Danemarca, ucigând 158 de pasageri.
🗒1994: Extremiștii hutu au declanșat Genocidul din Rwanda, în care au ucis în decurs de o sută de zile peste 500.000 de opozanți.
🗒1995: Primul Război Cecen: trupele paramilitare ruse încep un masacru de civili în Samashki
🗒2001: Nava spațială 2001 Mars Odyssey a NASA, numită după filmul lui Stanley Kubrick 2001: A Space Odyssey, este lansată pentru a explora Marte
🗒2009: Protestele de la Chișinău: simpatizanții opoziției contestă corectitudinea alegerilor din urmă cu două zile
🗒2010: Lansarea Publika TV în Republica Moldova
CITEȘTE ȘI: