A început autorecenzarea populației. Pașii care trebuie făcuți pentru înregistrare

A început autorecenzarea populației. Pașii care trebuie făcuți pentru înregistrare
Publicat: 14/03/2022, 10:36
Actualizat: 14/03/2022, 10:51

Prima etapă a recensământului populației și locuințelor, autorecenzarea online, începe luni, 14 martie, și durează până pe 15 mai. Angajații care participă la această procedură pot solicita o zi liberă din partea angajatorilor. Cei care nu au abilități tehnice pot cere ajutor, în unele unități administrativ-teritoriale, unde s-au instalat puncte fixe cu această destinație.

Cetățenii care au decis să se autorecenzeze pot accesa, începând de luni, 14 martie, platforma Institutului Național de Statistică https://autorecenzare.insse.ro/, unde pot completa formularul de pre-înregistrare în vederea auto-recenzării la Recensământul populației și locuințelor din România, runda 2021.

Calendar RPL 2021:

  • 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare online
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

„Românii pot avea, în 2022, o nouă zi liberă, alta decât cele stabilite deja! Singurul lucru pe care trebuie să îl facă este să completeze, în perioada 14 martie – 15 mai 2022, un formular online pentru Recensământul Populației și Locuințelor”, a scris INS, pe contul de Facebook.

Ce date sunt solicitate

INS a transmis, că website-ul dedicat Recensământului Populației și Locuințelor a fost suprasolicitat, ca urmare a interesului foarte ridicat manifestat de populație pentru accesarea platformei de autorecenzare în primele ore ale zilei de 14 martie. „Astfel, până la suplimentarea resurselor de natură tehnică, rugăm persoanele care doresc să se autorecenzeze să acceseze direct Platforma de Autorecenzare la adresa https://autorecenzare.insse.ro sau site-ul Institutului Național de Statistică la adresa https://insse.ro/cms/ro”, a anunțat, luni, INS.

Pe platforma de autorecenzare sunt solicitate o serie de informații despre membrii gospodăriei.

„Vă mulțumim pentru intenția de a vă auto-recenza. Acum puteți să vă îndepliniți obligațiile civice și legale în materie de recensământ într-un mod mult mai ușor, în ziua și la ora la care aveți disponibilitate, fără a aștepta vizita recenzorului! Perioada de auto-recenzare este 14 martie-15 mai 2022. În vederea permiterii accesului securizat către chestionarele de recensământ, o singură persoană din gospodăria Dvs. trebuie să declare câteva date despre toți membrii gospodăriei”, se arată pe platforma menționată.

Potrivit sursei citate. prin gospodărie a populației se înțelege grupul de două sau mai multe persoane care locuiesc împreună în mod obișnuit într-o unitate de locuit sau doar într-o parte a acesteia având, în general, legături de rudenie și care se gospodăresc în comun – contribuie împreună la aprovizionarea și la consumul de alimente și de alte bunuri esențiale traiului – și participă integral sau parțial la bugetul de venituri și cheltuieli. Persoanele care, la momentul de referință al recensământului, locuiesc și se gospodăresc singure sunt considerate gospodării de o singură persoană. La fel se consideră și persoanele care, deși ocupă o locuință împreună cu alte persoane, declară că se gospodăresc singure.

Momentul de referință al recensământului, respectiv onformațiile despre membrii gospodăriei și locuințe, care se inscriu în acest formular, se referă la starea de fapt existentă la ora 00:00 din ziua de 1 decembrie 2021.

Formularul de pe platformă conține câmpuri cu informații despre:

  • Capul gospodăriei/ persoana de referință
  • Locul de reședință obișnuită
  • Membrii gospodăriei
  • Locuințe secundare neocupate

După completarea și transmiterea acestui formular de pre-înregistrare, utilizatorul va primi:

Un e-mail cu link-ul către chestionarul capului gospodăriei/persoanei de referință și câte un link pentru fiecare locuință secundară declarată în acest formular

câte un e-mail pentru fiecare membru al gospodăriei, pentru care NU s-a completat o adresă de e-mail proprie în acest formular

Ceilalți membri ai gospodăriei primesc fiecare e-mail cu linkul către propriul chestionar.

În urma validării chestionarelor completate cu date și transmise se va emite o Dovadă de auto-recenzare care se poate accesa pe site-ul www.recensamantromania.ro, Secțiunea: VERIFICAREA AUTO-RECENZĂRII. În caz contrar, se afișează informația cu privire la imposibilitatea acceptării în baza de date a recensământului a chestionarului respectiv din cauza completării parțiale sau cu erori.

Responsabilii dau asigurări că iau toate măsurile necesare pentru a asigura protecția datelor, care sunt confidențiale și vor fi utilizate numai în scopuri statistice. Mai multe informații despre recensământul populației și locuințelor din România în runda 2021 se pot găsi pe site-ul dedicat, www.recensamantromania.ro.

Unele unități adminstrative, precum Primăria Sectorului 4, pun la dispoziția cetățenilor puncte fixe pentru recensământul obligatoriu al populației și locuințelor din România, pentru cei care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au abilitățile necesare.

Cum a  evoluat populația României

România a pierdut cel puţin 1,1 milioane de persoane din populaţia rezidentă din 2011  până în prezent, pe fondul sporului natural negativ şi al migraţiei externe, principalii factori ai scăderii populaţiei, conform datelor prezentante de coducerea Institutului Naţional de Statistică (INS), cu ocazia promovării recensământului populației și locuințelor care, din cauza pandemiei, s-a amânat.

„Dacă ne uităm la dinamica populaţiei rezidente, observăm o scădere foarte accentuată a populaţiei între cele două recensăminte: de la ultimul recensământ până în prezent avem o pierdere de cel puţin 1,1 milioane de persoane la nivelul populaţiei rezidente”, a spus Tudorel Andrei, preşedintele Institutului INS.

La ultimul recensământ, derulat în 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de locuitori, iar în 2021, conform estimărilor INS, populaţia rezidentă a României a fost de 19,1 milioane de locuitori.

Cel mai ridicat nivel al populaţiei României a fost înregistrat în anul 1992, când erau 22,8 milioane de locuitori.

Conform datelor finale ale ultimului recensământ, populația stabilă era în scădere cu 1.559.300 de persoane față ce recensământul anterior, din 2002, în special din cauza migrației externe. Din populația stabilă a României, 10.333.064 erau femei, reprezentând 51,4%. Datele de la acea vreme arătau că peste 727,5 mii de români erau stabiliți în afara graniței, cei mai mulți în Italia, Spania, Gemania, Franța și Marea Britanie.

O altă diferență constatată a fost creșterea numărului de persoane de peste 65 de ani la o sută de persoane cu vârstă de muncă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer