A început vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Câți s-au înscris și care este procentul de acoperire pe care și-l propun oficialii

A început vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Câți s-au înscris și care este procentul de acoperire pe care și-l propun oficialii
Sursa foto - caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea / Gândul
Publicat: 26/01/2022, 14:05
Actualizat: 26/01/2022, 14:16

Aproape 30 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani au primit, în primele ore ale zilei de miercuri, dozele de vaccin pediatric, la Centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor din București. În total, în această primă zi a campaniei de imunizare a populației cu vârste sub 12 ani erau programați 48 de minori. Prima tranșă de vaccinuri pediatrice – 114.000 de doze – a ajuns marți în România, fiind distribuite în Capitală și cele mai mari șase municipii din țară. Strategia autorităților are în vedere în stabilirea țintei de acoperire vaccinală a acestei categorii de vârstă reticența părinților, care trebuie să își dea acordul pentru administrarea serului.

Până în jurul prânzului, 28 de minori sub 12 ani s-au vaccinat la centrul înființat la Palatul Copiilor din Capitală, în prima zi a campaniei de vaccinare a acestei categorii de vârstă, potrivit medicului Cristian Radu, coordonatorul acestui centru.

Cel mai mulți au fost copii în vârstă de 8-9 și 11 ani, dar și un puști de cinci ani, și toți acceptat curajoși să fie înțepați în braț, într-un spațiu decorat special pentru ei, iar câțiva au primit și baloane. De joi, numărul celor programați este mai mare, a spus coordonatorul centrului de vaccinare de la Palatul Copiilor.

Cum s-au distribuit primele doze pentru copii

Copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani sunt imunizați, conform strategiei asumate de responsabili, cu vaccinul Comirnaty-Pfizer/ BioNTech împotriva COVID-19, începând de miercuri, 26 ianuarie, după actualizarea platformei de programare și distribuirea vaccinurilor pediatrice.

Prima tranșă de vaccinuri pediatrice a sosit în țară marți, 25 ianuarie, când 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech au fost livrate pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile au fost transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă. Dozele au fost distribuite în Capitală și alte șase mari municipii:

  • Centrul Național de Stocare București: 42.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Iași: 12.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 12.000 doze.

Programarea se efectuează doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped , prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali. La acest moment, în platforma de programare sunt configurate 220 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național. Harta centrelor de vaccinare este disponibilă aici, potrivit Comitetului Naţional Pentru Coordonarea Activităţilor Privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

Potrivit sursei citate, vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru.

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty  este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.

Platforma electronică a permis programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, începând cu data de 13 ianuarie, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, iar până luni, 24 ianuarie, ora 08:00, au fost înregistrate 3.355 de solicitări.

„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european. În urma finalizării evaluării datelor științifice a rezultat că raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbidități și care prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2”, subliniau oficialii CNCAV.

Condiții pentru vaccinare

CNCAV a făcut o serie de precizări cu privire la modul în care se va realiza vaccinarea pentru această categorie de vârstă.

  • sunt obligatorii acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către reprezentantul legal al minorului şi efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile şi pe platforma naţională de vaccinare;
  • schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză, la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;
  • dacă se iniţiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceştia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 micrograme.

Vaccinarea acestei categorii de vârstă este parte a strategiei elaborate de Ministerul Sănătății, pe care a propus-o Guvernului la începutul lunii noiembrie a anului trecut, document care include și ținta de  acoperire vaccinală.

„Obiectivele specifice sunt următoarele: primul, pentru anul 2022 – pe categorii de vârstă –  obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copiii cu vârsta mai mică de 12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată periodic; obiectivul de acoperire vaccinală de 70% pentru populația generală cu vârstă mai mare sau egală de 12 ani, iar pentru anul 2023, acesta fiind cel de-al doilea obiectiv specific, vorbim de acoperire vaccinală de 90% în populația generală eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani, sigur, ponderată pe diverse categorii de vârstă. Şi ultima prevedere, asigurarea necesarului de vaccin împotriva COVID-19 de către statul român prin Ministerul Sănătății pentru atingerea obiectivelor de vaccinare menționate anterior”, declara secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, în 9 noiembrie, când se propunea actualizarea strategiei.

În cursul acestei luni, Ministerul Sănătății a elaborat și publicat un document cu cele mai frecevente întrebări ale părinților care au copii din această categorie de vârstă.

Intrebari Frecvente Vaccinare Copii by Otilia Serescu on Scribd

Documentul se poate descărca de aici.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului