A murit Mircea Tomuș – scriitor, critic și istoric literar. Omul de cultură avea 88 de ani

A murit Mircea Tomuș - scriitor, critic și istoric literar. Omul de cultură avea 88 de ani
Mircea Tomuș / FOTO - Turnul Sfatului
Publicat: 28/03/2022, 20:56
Actualizat: 28/03/2022, 21:09

Mircea Tomuș, fondatorul Revistei Transilvania din Sibiu, a murit luni dimineață, la 88 de ani, vârsta împlinită în urmă cu doar câteva săptămâni. Omul de cultură a fost implicat și în activitatea politică a județului imediat după 1989, după care s-a dedicat vieții academice.

Scriitor, critic și istoric literar, Mircea Tomuș s-a născut pe 9 ianuarie 1934 în Mociu (județul Cluj). Absolvent al Facultății de Filologie din Cluj, el a debutat în 1955 în Revista Steaua, fiind distins mai apoi cu numeroase premii, de la instituții precum Academia Română și până la Uniunea Scriitorilor.

Stabilit la Avrig, destinul lui Mircea Tomuș se împletește cu cel al Sibiului începând cu înființarea aici a Revistei Transilvania, pe care o conduce din poziția de redactor șef încă de la înființare, în mai 1972.

În zilele revoluției din 1989, Mircea Tomuș a fost ales în lipsă, pentru că își înmormânta mama la Avrig, președinte al Consiliului județean al Frontului Salvării Naționale. A condus județul până la primele alegeri, cele din 20 mai 1990, după care s-a dedicat vieții universitare. A fost primul rector post-decembrist al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, scrie Turnul Sfatului.

Timp de doi ani (din 1993 până în 1995), Mircea Tomuș a fost și secretar de stat în Ministerul Culturii. S-a pensionat în 2004, iar în 2013, Mircea Tomuș a fost declarat Cetățean de onoare al Avrigului.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult