A murit părintele academician Mircea Păcurariu. Este considerat cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române

Redactor:
Alisa Ioana
A murit părintele academician Mircea Păcurariu. Este considerat cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române
A murit părintele academician Mircea Păcurariu. Este considerat cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române / Foto: Mitropolia Ardealului, Facebook

Părintele academician Mircea Păcurariu, cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române, a încetat din viața astăzi, 12 ianuarie, la vârsta de 88 de ani. Anunțul a fost făcut de Mitropolia Ardealului.

Părintele academician prof. dr. Mircea Păcurariu a decedat, miercuri, acasă, înconjurat de familie şi câţiva apropiaţi, anunţă Mitropolia Ardealului.

Cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române, academicianul Mircea Păcurariu avea 88 de ani. El s-a născut în localitatea Ruşi, judeţul Hunedoara, într-o familie de preot, a studiat la Liceul „Decebal” din Deva (1943-1951), Facultatea de Istorie a Universităţii din Cluj (1951-1952), Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1952-1956), iar apoi a urmat cursuri de doctorat la zi, la specialitatea Istoria Bisericii Române la Institutul Teologic din Bucureşti (1956-1959).

Şi-a susţinut doctoratul în 1968.

A fost profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1959-1961), iar apoi a devenit asistent pentru Latină şi Greacă (1961-1970), conferenţiar (1970), profesor la Catedra de Istoria Bisericii Române de la Institutul Teologic Universitar din Sibiu.

A fost decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu (1992-2000), iar în perioada 1990-1992 a fost suplinitor al aceleiaşi catedre la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

A fost hirotonit diacon în 1970, preot în 1971, hirotesit iconom stavrofor în 1976. A participat la mai multe întruniri cu caracter istoric peste hotare, iar pe 24 octombrie 1997 devenea membru corespondent al Academiei Române.

Pe 26 noiembrie 2015 a devenit membru titular al Academiei Române. A primit distincţia „Doctor Honoris Causa” la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad, la Universitatea din Oradea şi la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

A scris numeroase lucrări în domeniul Istoriei Bisericii Ortodoxe Române

Mircea Păcurariu a scris foarte multe lucrări şi studii în domeniul Istoriei Bisericii Ortodoxe Române şi nu numai, cele mai cunoscute fiind manualele pentru Seminariile Teologice şi pentru Facultăţile de Teologie pentru această disciplină teologică, Dicţionarul Teologilor Români, cele legate de viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, despre viaţa Bisericii Ortodoxe din Transilvania, despre învăţământul teologic sibian, marii cărturari sibieni, volumul de predici la duminici şi sărbători. Volumele de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române sunt considerate a fi reprezentative pentru literatura de specialitate.

În 2012,  Mircea Păcurariu a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Sibiu

Numeroase generaţii de teologi îl au ca mentor pe părintele academician Mircea Păcurariu. A format mai mulţi tineri teologi în cadrul cursurilor de doctorat, masterat şi licenţă. Dintre foştii studenţi de la Sibiu, o parte sunt membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, alţii sunt cadre didactice în învăţământul teologic universitar sau seminarial”, spun reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.

Mircea Păcurariu a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de ofiţer de preşedintele României, Emil Constantinescu; a primit Medalia de Merit din aur din partea Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu; a fost membru activ în Asociaţia culturală pentru literatura şi cultura poporului român din Transilvania (Astra) din 1990 şi membru de onoare în diferite asociaţii culturale româneşti, cu diplome de apreciere din partea lor.

A primit „Crucea patriarhală” de la partriarhii Iustin Moisescu (1977), Teoctist Arăpaşu (2001) şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în 2009.

De asemenea, în 2007 a primit „Crucea şaguniană” din partea ÎPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Sicriul a fost depus în biserica Mitropolitană

Sicriul cu trupul părintelui academician Mircea Păcurariu a fost depus miercuri în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, unde un sobor de preoţi condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat o slujbă de pomenire.

Academicianul Mircea Păcurariu va fi înmormântat vineri, 15 ianaurie.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
Selly l-a UMILIT pe Mircea Badea, după petrecere! Răspuns INCREDIBIL: „Si stiti cine ma judeca...
Ioana, noi declarații șocante despre Ilie Năstase. Amenințările fostului mare jucător de tenis înainte de...
Uluitor. Câți bani poate câștiga lunar Patriarhul Daniel
Cine este, de fapt, judecătoarea blestemată de Elena Udrea?! Cum a făcut istorie în justiţie
Euro ajunge la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Mascații au mers la o adresă greșită și au amenințat cu arma oameni nevionvați:...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
Trăia singur într-o casă fără curent și geamuri. Într-o zi, un motociclist i-a bătut la...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
Văduvă de vedetă, cuprinsă de sărăcie. Nu are nici ce mânca: ”Vă implor, ajutați-mă cu...
Întâlnirea cu Messi lui i-a distrus viaţa. Ce face băieţelul din Afganistan ajuns faimos după...
Știrea ȘOC a momentului în cazul șoferiței care a ucis două fete, Cine este, de...
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide